loader

Goçmar İnadı...

Osman UYSAL
Yazar:Osman UYSAL
Bu yazı

Goçmar İnadı...
 
Toros Dağlarında yaşayan keçilerin inatçılığını herkes bilir; bir çok fıkraya, hikayeye konu olmuştur.
 
Ancak Toroslarda yaşayan başka bir canlı var ki çoğumuz bilmeyiz keçi kadar, hatta keçiden de çok inatçı olduğunu. 
 
Bu canlının adı "Goçmar"dır. Derisi biraz kalın ve pürtüklü, rengi koyu gri olan bir kertenkele türüdür. Genellikle büyük kayaları kendine yurt edinir, beslenmek ve güneşlenmek için büyük kayaları seçer.
 
Daha köyde yaşayan çevre  bilinci oluşmamış bir çocukken  goçmar  avlamayı çok severdik. Goçmar öldürmenin diğer hayvanları avlamaktan önemli bir farkı vardır. Diğer canlıları avlayanlar taş, tüfek, ok vb. silahlarını doğrudan öldürmek için kullanır. Iskalamak istemezler, bir kere ıskaladın mı av kaçar.
 
Ama goçmar öyle değildir. Iska yaptıkça kaçmak bir yana daha da sağlam tutunur bulunduğu kayaya. Biz de bunu bildiğimizden önce sağına, soluna, uzağına birçok taş atarız ki kaçmasın, bizim tehlikesiz olduğumuza inansın diye.
 
Zaten epey uzaktan taş attığımız için de öyle ilk taşı goçmara isabet ettirmek  ancak şans eseri  olabilir.  
 
Biz ıskaladıkça goçmar kaçmak bir yana daha da yapışır kayaya. O arada biz daha da yaklaşır ve daha yakından atarız taşlarımızı. En sonunda da dibine kadar sokulup hain emelimize ulaşırız. 
 
Bunları niye anlattığımı merak edebilirsiniz. Şimdilerde iktidarın muhalefete tavrını gördükçe  iktidar kanadından birinin çocukluğunda goçmar öldürmüş olabileceği aklama geliyor çünkü. 
 
Zira iktidar da muhalefete öyle  atışlar yapıyor ki sağına soluna düşmekle beraber ciddi bir hasar veremiyor. Buna karşılık muhalefetin de kendine güveni artıp ülkenin ve kendilerinin esenliği için yeni adımlar atmak, alternatifler oluşturmak   yerine tıpkı bir goçmar gibi inatlaşıp oyunu iktidarın çizdiği çerçevede oynamaya devam ediyorlar.
 
Umarım sonları çocukluğumdaki goçmarlara benzemez. Çünkü  bu kez sadece goçmar değil, yaşadıkları kayalar da tehlikede. (MERSİN)
 





Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.