loader
Bu Yaz Tatil Rotası “Gazipaşa”

Bu Yaz Tatil Rotası “Gazipaşa”

Gazipaşa’da Ne Yenir, en iyi Gazipaşa Restoranları nerelerdedir, Gazipaşa’ya gelmeden önce bir tatil programında Gezilecek Yerleri, tarihi güzelliklerimizi, antik kentlerimizi, en iyi plajlarımızı

Bu Yaz Tatil Rotası “Gazipaşa”
 
Gazipaşa Haberler Web Sitesini Niye Kurduk?
Nazife Beyza Özdemir
 
Antalya Gazipaşa haberler kâr amacı gütmeyen bir haber platformudur. Amacımız Gazipaşa’da turizmine imkânlarımız dahilinde katkıda bulunabilmektir. Mesela birçok insanın merak ettiği gibi Gazipaşada Ne Yenir, en iyi Gazipaşa Restoranları nerelerdedir, bugün ailemle ya da arkadaşlarımla birlikte nerede güzel bir yöresel kahvaltı yapabilirim diyenler sanırım web sitemizi sık sık ziyaret edecekler. 
 
Aynı şekilde Akdeniz'in incisi güzel şehrimize gelmek isteyenler mutlaka öncesinde Gazipaşa Otellerini, Gazipaşa’nın en iyi bungalovlarını ya da zevkinize göre kalabileceğiniz denize yakın veya doğa ile iç içe olan Gazipaşa butik otellerimizi web sitemizden seçebileceksiniz. 
 
Yine Gazipaşa’ya gelmeden önce bir tatil programı yapmak isterlerse eğer web sitemiz üzerinden Gazipaşada Gezilecek Yerleri, geçmişten günümüze kalan tarihi güzelliklerimizi, antik kentlerimizi, en iyi plajlarımızı en sakin koylarımızı ve doğanın bize sunduğu güzel manzaralı, dinlendirici kısaca zevklerine ve Gazipaşa’ya dair tatilleri boyunca ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi "www.gazipasahaberler.comweb sitemizde ilgili kategori başlıklarımızın altında bulabilecekler.
 
Bu Yaz Tatil Rotası “Gazipaşa”
Gazipaşa Haberler Web Sitemiz;
Gazipaşa'da kültür ve yaşamı, atalarımızın bizlere armağan ettiği yöreye özgü geleneklerimizi ve daha sakin olan bu yaşamı sanki siz yaşıyormuşçasına ilgili fotoğraflarla ve yazılarla sizlere aktarmaktadır. Gazipaşa'da kültür ve sanat etkinliklerini, gençlerimiz tarafından hazırlanan sanat ve müzik gecelerimizin coşkusunu gelip siz de görmelisiniz.  
 
Gazipaşa halkının çoğunluğunun geçiminin ziraat ve tarım alanında olduğu uzmanlaşmış yöre halkında bilgili kişiler tarafından yazılan yazılarla sizlere öğrenmek istediğiniz bilgiler sunmayı hedeflemiştir. Gazipaşa’nın tarihi ve özelliklerini, Gazipaşa’nın geçmişi ve tarihi hakkında bilgileri, doğa ve spor haberlerini, her yıl düzenlenen yarışmalarımızı ve genç nüfusun spor alanında kazandığı başarıları takipçilerimize aktarmaktır. 
 
Yöre halkının çoğunluğunun geçmişini dikkate aldığımızda Yörük Kültürünün yaşandığını görüyoruz. Gazipaşa’da geçmişi olan herkesin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz Yörük alışkanlıklarını, adet ve Yörük geleneklerini detaylı bir şekilde ilgili görseller ile tanıtmaya çalışmak hizmet politikalarımız arasındadır. 
 
Gazipaşa “Son dakika”, Gazipaşa güncel haberlerimiz ile de sizleri Gazipaşa’da gelişen olayları ve haberleri objektif olarak haberdar etmeyi hedeflemekteyiz. Gazipaşa Haberler olarak sizlere kaynağından doğru bilgiler vermek en önemli önceliklerimizdendir. 
 
Gazipaşa haberler web sitemizin en önemli önceliği ise özellikle; Gazipaşa kültürü, Gazipaşa turizmi ve Gazipaşada gastronomi öncelikli yayınlarımız olduğunu belirtmek isteriz.
 

Bu Yaz Tatil Rotası “Gazipaşa”

Gazipaşa Turizm
Doğa ile iç içe olması, temizliğiyle, güvenilirliğiyle ve olumlu olanaklarıyla ülkenin ve dünyanın Dört bir yanındaki insanları kendisine çeken Gazipaşa mükemmel bir tatil merkezidir. Her yıl oldukça fazla insanın tatil için ziyaret ettiği Gazipaşa hijyen ve sağlık açısından da güvenilir otellerinin olması, bakir plajları, tarihi yerleri ile birlikte deniz yolu, kara yolu ve hava yolu gümrük kapılarına sahip olması Gazipaşa turizmine büyük katkı sağlamaktadır. 
 
Gazipaşa halkının ve burada yaşayanların önümüzdeki yıllarda Gazipaşa yat limanından büyük beklentileri vardır. Kısacası Türkiye’nin saklı cenneti Gazipaşa bir şehrin gelişmesine vesile olacak deniz yolu, kara yolu ve hava yolu özelliklerine sahiptir.
 
Gazipaşa'da Ne Yenir
Türkiye’nin her turizm beldesinde olduğu gibi Gazipaşa’da da mutfak kültürünü yasatan restoranlar bulunmaktadır. Yöre halkı ve Gazipaşa’da yaşayanların çoğunluğunun tercih ettiği sayılı restoranlardan bazılarını ilerleyen zamanlarda sizlere özel menüleri ile birlikte tanıtmaya çalışacağız. 
 
Gazipaşa’da yeni yeni restoranlar Cafe ‘ler ve denize sıfır olan plaj sayıları her gün artsa da hizmet kalitesi ile bilinenlerin tanıtımına öncelik vereceğiz. Güzel manzarası, otantik atmosferi ve tercih edilmeye layık özellikleri ile sizleri beklemekte olan bu mekanlarda kafanızı dağıtabilir manzaranın güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
 
Gazipaşa Otelleri
Gazipaşa’nın son 10 yılını dikkate aldığımızda çok fazla bir yatak kapasitesine sahip değildir. Ama son yıllarda yapılan ve yapılmakta olan otel sayıları hızla artmaktadır. Akdeniz’in incisi olan Gazipaşa’mız doğallığıyla birleşen eşsiz güzelliğe sahip mevcut otelleriyle sizlere ev sahipliği yapmaktadır. 
 
Son 10 yılda artan otel sayımızla Gazipaşa’nın turizm ekonomisine de büyük katkı sağlamıştır. Özellikle belirtmek isteriz ki Gazipaşa halkının tercihi fabrikasyon hizmete sahip büyük oteller değil küçük, hizmet kalitesi yüksek doğallığı ile bilinmesi gereken butik otellerden yanadır.
 
Gazipaşa Restoranları
Gazipaşa’da hangi restoranda eğlenilir? Gazipaşa’da yemek servisi olan veya su sporları yapabileceğim hangi plaja gidilir? bu kategorimizde tüm bu haberleri bulabileceksiniz.
 
Gazipaşa’nın ilk restoranları “esnaf lokantaları” dır. Günümüzde halen hizmetlerini ve yöresel tatlarını koruyabilen lokantalar halen mevcuttur. Son 10 yılı dikkate aldığımızda deniz kenarlarında ve doğa ortamında da hizmete açılan restoranlar açılmıştır. Bu restoranların bir kısmı uluslararası mutfaklara sahip olsa da yöre halkı ve Gazipaşa’ya gelenler tarafında tercih edilmemektedirler. 
 
 
Çoğunlukta tercih edilen restoranlar kendine has manzarası, doğal ortamı, yöreye özgü menusu ve balık menüsüne sahip olan ailelerin işletmiş olduğu restoranlardır. Farklı lezzetler, damak tadınızda çeşitli lezzetler bırakacak Gazipaşa restoranlarını da sizlere tanıtmaya çalışacağız. Gazipaşa’da hangi restoranda yemek yenir? 
 
Gazipaşa'da Gezilecek Yerler
Doğallığıyla görenleri şaşkına çeviren Gazipaşa’mız, kafanızı dinlemeniz için ve güzel manzaralarla gününüze gün katabilmek için harika bir yerdir. Basta koru ve delik deniz olmak üzere gezilip görülmesi gereken başlıca yerlerdendir. 
 
Gazipaşa'da Kültür ve Yaşam 
Doğallıkla iç içe olan Gazipaşa’nın insanları Gazipaşa yerlilerinin kurdukları pazarlardan organik ürünlerle beslenip sağlıklarına dikkat ederler. Manevi kültürüne ve geleneklerine dikkat eden Gazipaşalılar bu doğallıklarını korumak için büyük çaba sarf etmektedirler. Gazipaşalıların çoğunluğu geleneklerine bağlı, örf ve adetlere saygı göstererek bunları yasama ve yasatma çabası içerisindedirler.
 
 
Gazipaşa'da Kültür ve Sanat Etkinlikleri 
Her yıl yurt dışında ki yaklaşık 10 ressamı 1 hafta Gazipaşa’da ağırlayan Gazipaşa belediyesi o sure zarfı içinde Gazipaşa’da yaptıkları resimler 1 haftanın sonunda Gazipaşa meydanında paylaşarak Gazipaşa halkına sergilemek için halka açık gösterim yaparlar. Ressamlar resimleri yaparlarken Gazipaşa’da okuyan resimle ilgili olan lise öğrencileri öğretmenler tarafından ressamların yanına götürülüp onları izleme imkânı sunarlar. 
 
Gazipaşa'da Ziraat ve Tarım 
Gazipaşa’nın atadan gelen geçim kaynaklarından başında gelir. Gazipaşa %70 inden daha fazlası çiftçilikle geçinir. Son 10 yılı dikkate aldığımızda tropikal meyveler daha popüler olsa da genelde camekan ve serada sebze yetiştiriciliği yerini korumaktadır. Gazipaşa çiftçisi elde ettikleri mahsulleri Gazipaşa toptan haline götürerek sebze komisyoncularına teslim eder ve oradan da ülkenin 4 bir yanına dağıtımı sağlanır.
 
Gazipaşa’nın Tarihi ve Özellikleri
M.O.628 yılına dayanan bir liman kentidir. Roma zamanında da hüküm süren kent 1471 yılında Selinti adıyla Osmanlıya dahil edilmiştir.  Ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesinde; "18.. yy.'da Selinti kazasının Mersin sınırları içerisinde Silifke Sancağı’na bağlı 26 köyü olan ve yıllık 80 akçe vergi veren bir kazadır. 
 
 
Deniz kenarında bakımlı cami ve evler ile yemyeşil dağlara sahiptir. Kıbrıs'a 70 mil uzaklıkta iskelesi vardır," diye yazıyor. Bölgede insan yerleşiminin tarihsel serüveninin İ.Ö. 2000'lere kadar olan geçmişi bilinebiliyor. Ama yeterli bilgi vermese de çok daha eski çağlardan beri yerleşim olduğuna dair izler de var.
 
Doğa ve Spor Haberleri
Gazipaşa’da her şeye önem verildiği gibi Sağlıklı yasama ve spora da büyük önem verilir. Lise öğrencilerinin oynadığı kızlı erkekli badminton takımı çok başarılı olup bir milli erkek oyuncumuz vardır. Ayrıca Antalya da gerçeklesen il yarışmalarında da her seferinde galibiyetle Gazipaşa dönülür. Her yıl düzenlenen ülkenin çoğu yerinden katilim olan büyük bisiklet yarışmalarıyla da adını duyurmuş bulunmaktadır. 
 
Yörük Kültürü Nedir
Yörük Kültüründe aile kavramı ve bağlar oldukça önemlidir. Erkek hâkimiyetine dayalıdır. Hayat göçebe bir şekilde sürerken, aileler birbirlerine kenetlenip, ortak bir davranış içinde olmak ve beraber mücadele etmek zorundadırlar. Yerleştikleri bölgelerde insanlarla iyi ilişkiler kurmaktadırlar. 
 
 
Çadırlarını ziyaret eden kişilere ikramda bulunmak, adetlerindendir. Yenilik ve yabancı insanlara karşı önyargıları azdır. Her türlü farklılığa karşı hoşgörü içindedirler. Aralarında akrabalık bağı olanlar, aynı aşiretin kişileri ile evlenebilir.
 
Yörükler Özgürlükçüdürler...
Göçebe yaşam tarzı, Yörükleri özgürlüklerine düşkün bir hale getirmiştir. Yörükler, tüm ihtiyaçlarını doğadan karşıladıkları için, kendilerini doğaya karşı sorumlu hissederek, bilinçli davranmışlardır. Ağaçlara, ormanlara zarar vermeden yaşamışlardır.
 
Yörükler, Dertlerini, sevgilerini, acılarını maniler ve türküler aracılığı ile ifade etme kültürleri vardır.
 
Gazipaşa'da Âdet ve Gelenekler
Gazipaşa’nın adetlerine ve geleneklerine çok önem veren bir toplumdan oluşmaktadır. Atalarından gelen adetlerini ve geleneklerini eskisi gibi olmasa da hala devam ettirdiklerini görebilirsiniz. 
 
Gazipaşa Mutfak Kültürü ve Gazipaşa Yemekleri
Geleneklerini ve kültürünü her daim koruyan Gazipaşa halkı geçmişten gelen atalarımızın yemeklerini günümüze getirebilmişlerdir.  Yöreye has yemekler genellikle Düğün, asker, cenaze toplu yemeklerinde yöresel Gazipaşa yemekleri kullanılmaktadır. 
 
Yörüklerden gelen çeşit çeşit peynirden tutun, çomaç ‘a varana kadar geleneksel mutfak kültürünü korumaktadır. 
 
Yörük Mutfağı ve Yörük Yemekleri
Yörük mutfağının en önemli özelliği pratik, yalın ve karmaşadan uzak, aroması yüksek ve hızlı hazırlanabilir türde yemeklerden oluşması. Gözleme, bazlama, yufka Yörük sofrasının olmazsa olmazı, ayran en güzel içeceği, güveç yemekleri ise Baş tacıdır. Yaylalarda yetişen taze otların baharatlara karıştığı, tertemiz dağ havasında beslenen hayvanların etleriyle, sütleriyle lezzet bulan yemekler dizisidir.
 
 
Keçi sütünden yapıp çörek otuyla harmanladıkları bez tulum peynirini bir başka yerde yeseniz de aynı tadı alamazsınız. Keçilerini her gün Torosların eteklerinden deniz kenarına indirip otlatmaya çıkaran Yörüklerin bol enerjiye ihtiyaçları vardır ve derler ki “Bir çomaç etsek, bütün gün götürür bizi.” Onların dilindeki “çomaç” şehir insanının dilinde “dürüm ‘dür.
 
Bez tulum peynirli, bol tereyağlı, patateslidir. Mutfak kültüründe “Yörük sıkması” da denilir buna. Sıkmaların yerini hiçbir şey tutmaz onlar için. Bazen de dağlardan topladıkları türlü otlardan bazlamalar pişirir Yörük kadınları. Sacda pişirilen bazlamaların lezzeti, yayıkta çalkalanan ayranın tadı ve ardından közde pişirilen çayın keyfi bir başkadır.
 
Yemekleri biraz daha tencere yemeği kıvamındadır. Yörük kadınlarının kendi elleriyle diktikleri bezlerde kuruttukları erişteleri, bulgurları, mercimekleri sofrada eksik olmaz. Sabahları geleneksel çorbalarıyla doyururlar karınlarını ve öyle giderler keçileri otlatmaya. Yörüklerin yaptığı bir başka çorba da Acılı Arap aşı çorbasıdır.
 
Gazipaşa Haberler Web Sitesi
"www.gazipasahaberler.com
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler