Sanat Nedir?
Sanat Nedir? Çağdaş Dünya Sanatını Kavrayabilmek Ne Anlama Gelir? Sanat Duygusu Ne Demektir? Sanat Eseri Nedir? Sanat Ve Zanaat Arasındaki Farklar Nelerdir? Gazipaşa Haberler Olarak Sizler İçin Hazırladık..
İnsanoğlu var olduğundan berri Sanat konusunda farklı tartışmalar yaşamıştır. Bu tartışmalar günümüzde büyüyerek devam etmektedir. Bu tartışmalar eşliğinde sanat ile ilgili çok sayıda farklı görüş ve tanım ortaya çıkmıştır. Şimdi biz de bugün Sanat konusunda kısaca bir bilgilendirme yapmak isteriz. Umarım memnun kalırsınız.
Antalya Gazipaşa Haberleri olarak yaptığımız araştırmada;
Güzellik karşısında duyulan heyecan ve hayranlığı uyandırmak için insanın kullandığı yaratıcılıktır. Sanat, insandaki güzeli sevmek ve ondan estetik bir zevk almak duygusundan doğmuştur. Güzeli daha iyi gören, anlayan ve onu kendi görüş ve duygusuna göre ifade edebilen ender insanlara da sanatkar veya sanatçı denir.
Bunların her biri gerçeği olduğu gibi değil, kendi hayallerinde yaşattıkları gibi tasvir ederek tabiattaki güzellikleri kendi duyuşlarına göre ifade ederler. Herkesin göremediği güzellikleri gösteren ve anlatan ender insanlardır.
Sanat, bir duyguyu yaşayan insanın, o Sanat duygusunu bilerek ve isteyerek başkalarına aktarma olayıdır." Bu Bernard Shaw'ın deyişiyle Çok basit bir gerçektir: "Sanata gerçekten aşina insan, kendini yalnızca sanatkarın sesinde bulur." En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddi bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur.
Çoğu araştırmacıya göre sanat herhangi bir ürüne hayal gücüyle yeni bir şeyler ortaya koymasına sanat denir. Bu kısa tanımdan sonra uzun bir tanım yapacak olursak; Duygu, düşünce, fikir, tasarım, hayal gücü gibi duyularından yaralanarak ortaya çıkan anltım ve ürün biçimine Sanat denir.
Sanat en genel anlamıyla yaratıcılık ve hayal gücü sonunda ortaya çıkan anlatım biçimidir. Sanat kendi arasında işitsel ve görsel olarak ikiye ayrılmıştır. Görsel olarak; Heykel, yazıt, resim… İşitsel olarak ise; Müzik, söz ve melodi örnek verilebilir.
Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Bir duyguyu uyandırmak için, o duygu önce yaşanır ve sonrasında hareketler, Çizgiler, renkler, sesler ya da kelimelerle ifade edilen biçimlerle yeniden canlandırılır ve aynı duygu başkalarının da yaşaması için aktarılır. Sanat etkinliği budur. Sanat, insanlığın var oluşundan bu yana sürekli olarak değişim geçirmekte ve insanın ihtiyaçlarını dile getirmektedir. İnsan, sanatla birlikte gelişerek sanatı, kendini ifade etme aracı olarak kullanmaktadır.
Sanat, bir arama ve sorgulama biçimi ya da bir dil olarak tanımlanırsa bu dilin insanoğluyla paralel olarak değiştiği söylenebilir. İnsan ve sanat ilişkisi, sanayi devrimiyle geri dönülmez bir yola girmiştir. Çağı yakalama ve çağdaş olma, sanatın da sorunu olmuştur.
Çağdaş dünya sanatını kavrayabilmek için öncelikle çağdaş, sanat ve çağdaş sanat terimlerinin anlaşılması gerekir. Çağdaş, sözcük anlamıyla “Bulunulan çağın anlayışına, şartlarına uygun olan, çağcıl, uygarca, modern, asrî (TDK Büyük Türkçe Sözlük).” demektir. Ancak bir kavram, salt sözcük anlamından çok daha fazlasını içermektedir ve zamanla ona pek çok anlamlar yüklenir.
Çağdaşlık kavramı da sözcük anlamının ötesinde bir anlam taşımaktadır. O hâlde çağdaşlık neyi ifade etmektedir? Çağdaşlık, aynı çağda yaşamanın ötesinde kültürü ve uygarlık düzeyini de anlatmaktadır. Çağdaş denince yaklaşık aynı uygarlık düzeyinde olan, kültürleri birbirinden farklı da olsa aynı temel değerleri paylaşan kimseleri anladığımız söylenebilir.
Tarihsel anlamda sanat kavramının tartışılması 19. yüzyıl sonlarında gündeme gelmiştir. O zamana kadarki bilimsel teorilerde olduğu gibi sanatın sınırlandırılmış kesin bir tanımını yapmak kolay değildir. Geçmişteki düşünür ve estetikçiler, sanatın özüne ilişkin somut verilerden öte, varsayım ve tartışmalar üzerinde yoğunlaşmıştır.
Sanatın evrensel nitelikleri söz gelimi özgünlüğü, tekliği, yeniliği genel bir tanıma gitmeyi haklı olarak engellemektedir. Ayrıca, tarih boyunca her kültür dönemi ve alanı kendine özgü, bir daha yinelenemeyen bir sanat ortaya koymuştur.
Çağdaş sanat için de çağın koşullarına uymak ve bu koşulları yansıtıp geliştirmek endişesi söz konusudur. Çağdaş sanatın ayırıcı özelliği; sanatın boy atması, gelişmesiyle olan doğrudan ilişkisidir. Sanatın kendiliğinden gelişmesi beklenemez. Bu gelişim, çeşitli düşünsel süreçleri gerektirir.
Sanat eseri nedir?
Sanat Eseri kısaca insanlarda güzel duygular uyandıran, duygu düşünce ve hayal dünyasını geliştiren eserlere denir. Buradaki amaç sadece güzelliktir. Herhangi bir fayda gözetilmez.
Çağdaş sanat; dilini, varlığını, ortamını ve amacını sorgulayarak kendini sürekli geliştirmektedir. Plastik sanatların gelişim sürecine bakıldığında, sanatçı ve zanaatkârların çağın gereklerine uyan eserleri, sanatın gelişmesinde ve sürekli üretmesinde etkili olmaktadır.
Sanatın geniş kitlelerce daha rahat anlaşılabilmesi, hayatın içinde olması ve kavranabilmesi için sanat eğitimi düşüncesinin başlaması, yaygın ve örgün eğitim içinde yer alma sürecini başlatmıştır.
Sanat eğitimi, görsel düşünceyi gerektirir. Düşünce biçiminin aktarılma şekillerinden biri dil ise diğeri de sanatsal faaliyetlerin şekil bulduğu çizgi ve formlardır. Bu nedenle insanlar konuşma dilinden başka iletişim ve aktarım yolu olarak sanata ihtiyaç duymuştur.
Birey karşılaştığı problemleri çözmede, yaşamı kavramada, gördüklerini hissetmede ve olaylara karşı tepki göstermede sanat eğitiminin gerekliliğini anlamalıdır. Çünkü sanat eğitimi, bireyin estetik duyarlılığı, zekâsı, fiziksel ve toplumsal yaşamının gelişiminde önemlidir.
Sanat ve Zanaat arasındaki farklar Nelerdir?
Sanat ve Zanaat arasındaki farkları liste halinde size sunmak isterim. Şöyle ki; Yaratıcılık sanat için olmazsa olmazlardandır. Fakat aynı şey Zanaat için geçerli değil. Sanat için güzellik ön planda iken, Zanaat için daha çok fayda ön plandadır.
Zanaat para kazanmak için yapılır. Sanat ise maddi kazanç düşünmez.
Sanat eserleri özgündür. Yaratıcılık ön plandadır. Zanaat için öyle bir şart gerekmiyor. Aynı üründen çok fazla da olabilir.