loader
Gazipaşa Doğal Güzellikleri Tehdit Altındamı?

Gazipaşa Doğal Güzellikleri Tehdit Altındamı?

Gazipaşa Selinus Plajına Beton Tehdidi, Gazipaşa’da Siyaset Savaşları, Plandan Memnun Olmayanlar, ‘Bir Miktar’ Yeşil Alan Kalıyor, Gazipaşa..

Gazipaşa Doğal Güzellikleri Tehdit Altındamı? 
Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki cennet köşelerden Selinus ve doğal havuzlarıyla ünlü Koru plajlarını betonlaşmaya açan imar planına Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ferruh Tunç’tan da tepki geldi. Aslen Gazipaşalı olan Tunç, iki plajdaki betonlaşma tehdidinin detaylarını sosyal medya hesabında kaleme aldığı uzun bir metinle anlattı. “Gazipaşa kıyıları betonlaşıyor mu?” diye soran Ferruh Tunç, “Bu haber ya da iddia bazı gönüllüler tarafından sorumluluğa çağırı niteliğinde geçtiğimiz ay bana iletildiğinde, önce konuya ilişkin bilgi edinmek, işlemi yürüten kurum sorumlularından bilgi almak istediğimi söyledim. Sayın belediye başkanı ve bir belediye meclis üyesi ile görüştüm. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üstünden konu ile ilgili Gazipaşa’da halka açık bilgilendirme toplantısında yapılan açıklamaları, sorulan soruları ve verilen cevapları izledim” diye söze başladı.
 
Gazipaşa Selinus Plajına Beton Tehdidi
Gazipaşa’nın Bıçkıcı, Selinus ve Koru isimli 3 plajından son ikisinin koruma alanı ve turizm bölgesi ilan edilmesiyle başlayan imar plan sürecinin tamamlandığını belirten Tunç, “Bu alanların plana göre kullanımına olanak sağlayacak olan, plancıların ‘18 uygulaması’ dedikleri, arsaların plana uygun hale getirilmesi çalışması işi de tamamlanmak üzeredir. Öncelikle Gazipaşa kıyılarının koruma-turizm alanı çerçevesinde imar planlarının tamamlanmış olduğunu yeni öğrenmiş olmaktan mahcubiyet duyduğumu itiraf etmeliyim. Son iki buçuk yılında Antalya’da, bundan önceki otuz yılda ise Ankara’da ve İstanbul’da yaşayan bir Gazipaşalı olarak sevgiyle bağlı olduğum memleketimin ve hemşerilerimin geleceğine ilişkin böylesine önemli bir gelişmeden neden zamanında haberdar olamadığım hakkında kendimi bir hayli suçladım” dedi.
 
Gazipaşa’da Siyaset Savaşları
Tunç yazısını şöyle sürdürdü: “Ama konu ile ilgilendikçe gördüm ki, bu konuda hiç de yalnız değilmişim! Plan sürecinden, kıyıda büyük ölçekte arsası olmayan her Gazipaşalı habersiz! Yakında sosyal medyada izlediğimiz toplantıda söylenenlere bakılırsa, plandan bazı yerel politikacılar ve belediye meclis üyeleri bile habersiz! Tabii, hal böyle olunca geçmiş belediye seçimlerinde Gazipaşa’da neyin kavgası veriliyordu diye sormaktan da kendimi alamadım. Sahi, seçmenler bundan daha önemli olan hangi kent meselelerine, sunulan ne çeşit çözümlere göre seçimlerini yaptılar, başkanlarını seçerken? Ya da adaylar hangi konularda ne türden vaatler verdiler? Kırk satır mı, kırk katır mı demokrasisini başka zaman konuşuruz”.
 
Gazipaşa'da Plandan Memnun Olmayanlar
Gazipaşa’nın kıyılarının betonlaşma tehlikesinden gecikmiş de olsa nasıl haberdar olunduğunu anlatan Tunç, “Plan sürecinde olanlardan pekala haberdar olanların (Konu ile yakın ilgilerini, yerel siyaset ve yerel yönetimdeki konumlarını düşününce aksini iddia etmeleri pek inandırıcı değil!) yürütülmekte olan ‘18 uygulamasından’ memnuniyetsizliklerine borçluyuz bu gecikmiş aydınlanmayı (!). Bu durumu yadırgıyoruz elbette; ama yine de, iyi ki 18 uygulamasından memnun olmamışlar demekten de kendimizi alamıyoruz. Yoksa kent hakkı sahibi Gazipaşalı, çevre sorumluluğu olan yurttaş, binalar dikilince haberdar olacaktı kıyı imar planından. Hangi partiden olursa olsun; aydın, memleketini seven, toprağına ve insanına sahip çıkan Gazipaşalı bu mudur ya da bunu sahiden hak etmekte midir bu elde kalmış son cennet?” diye sordu.
 
Gazipaşa'da ‘Bir Miktar’ Yeşil Alan Kalıyor
İmar planında neler olduğunu da aktaran Ferruh Tunç, “18 uygulamasına odaklı olduğu için plan hakkında çok genel bilgi verildi sözünü ettiğimiz halka açık toplantıda. Planın felsefesinden, ilkelerinden, değer ve parametrelerinden hiç söz edilmedi. Edinebildiğimiz bilgi kısaca şu: Kıyı kenar çizgisi dahil 100 metre ve halen mevcut 10 metre civarında genişliği olan yol dışında dağ ve kıyı arası arazi 50 dönümden yüksek mülk sahiplerinin (Yeşilyurt İnşaat ve Belediye olarak anlayınız) yüzde seksen, geri kalanı yüzde altmış emsalle ve dört katlı oteller ile dolacak! Dağ eteklerinde denize paralel 15, bu paralel yoldan denize dikine 13’er metrelik yollar var. Çekiş mesafesi 3 metre. Bu dikine yolların kıyı yolu ile buluştuğu yerlerde araç kapasitesi ve ihtiyaç karşılama oranı hakkında yeterli bilgi verilmeyen otoparklar var. Yine büyüklükleri hakkında net bilgi alamadığımız, pek öyle önemli hacimlerde görünmeyen bir miktar yeşil alan ve sanırız tatmin edici ticari alan da var” ifadelerini kullandı.
 
Gazipaşa İlçesinin Turizm Tercihleri Yanlış
Normalde bu sınırlı bilgi ile plan hakkında ayrıntılı bir değerlendirme yapmanın olanaksız olduğunu söyleyen Tunç, “Ama planın sorunu da ayrıntısında değil zaten. Aksine, ayrıntı öncesinde. Gördüklerimiz ve dinlediklerimiz Gazipaşa turizm tercih ve planının yanlış olduğunu açıkça göstermeye yetiyor. Gazipaşa’nın en değerli kıyı toprağı, bir yatırımcı ile belediyenin bire üç civarı aslan payını almak üzere otel binaları ile dolduruluyor. Bütün alan ölçüm bilgilerinden ve ortalama emsal oranlarından yola çıkarak betonlaşan alan ölçüsüne siz ulaşabilirsiniz. Sonra da gözünüzde durumu canlandırır, ya bir maket, ya da üç boyutlu çizimini yaptırabilirsiniz plan gerçekleşmesinin o güzelim alanı ne hale getireceğini görmek için. Bir beldenin en güzel yeri planlanırken böyle şeylerin önceden yapılmış olması gerekmez miydi sizce? Kent meydanlarında maketler, dijital medyada canlandırmalarla, kentlinin kentinin (dolayısıyla kendinin) geleceğini birlikte, sevgiyle ve sorumlulukla planlanmış olması gerekmez miydi?” şeklinde sorguladı.
 
Gazipaşa'da Herşey Dahil Kitle Turizmi Planı
Gazipaşa kıyılarındaki beton tehdidini anlatan Tunç, yazısını şöyle sürdürdü: “Anladığımız kadar plan, her şey dahil kitle turizmi modelini benimseyerek hazırlanmış. Bu modelle ilgili Alanya’da ve Antalya’da yatak kapasitesi eksikliği olduğunu düşünmüyoruz. Aksine bu sektörde fiyat rekabeti var ve ziyaretçi başına katma değer her yıl azalmakta. İlin ve bölgenin yeni turizm yatırımları planlanırken bu husus dikkate alınmalı ve katma değeri daha yüksek olacak alternatif karakterde bir turizm felsefesi ile yeni yatırımlar planlanmalıdır. Bu hali ile gerçekleşmesi halinde mevcut her şey dahil otel yatırımları yelpazesinde en alt kategoride yer alırız. Çünkü fiyatta yarışmanın sonlarına gelinmiştir ve eşitler arasında Alanya ve yakın çevrenin, turistin tercihini kendine çekecek dışsal tasarrufları (gelişmiş kent yaşamı, sosyal olanakları, gezme görme yerleri ve tesisler, limanlar, ırmak vb.) Gazipaşa’dan daha fazladır”.
 
Gazipaşa'da Turizm Hizmetleri Gettosu Olacak
İmar planının salt bir otel yeri planlaması gibi değil, bu türden dışsal tasarrufları dikkate alan entegre bir plan olması gerektiğini vurgulayan Ferruh Tunç, “Alanın imara açılmasında da, bence, bu gün planlananın üçte birini aşmayan bir inşaat ve yatak kapasitesi planlanmalıdır. Bu önerilerimiz, kentin ekonomik ve sosyal yaşam dengesi ve dokusunun korunması için de zorunludur. Kentin dokusunun bir turizm alt hizmetler gettosu haline dönüşerek bozulması atalarımıza ve çocuklarımıza yapacağımız ciddi bir ihanet olacaktır. Yatırımcıların kolay olanı değil, daha karlı fakat zor olanı seçmesi özendirilmelidir. Yatırımcı veya yatırımcıların, daha düşük yoğunluklu fakat nitelikli ve katma değeri yüksek bir turizm planından daha karlı çıkacaklarını, uzmanlardan yararlanarak onlara daha iyi anlatabilmemiz gerekir” dedi.
 
Gazipaşa’da Yaşamayan Romantikler
Tunç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama arsayı yatırımcı toplar, planı yatırımcı yaptırırsa biz birbirimizi üzmekle kalır, bir Gazipaşa deyişiyle dibek dövücünün hık deyicisi olmakla kalırız. Elbette birazımız da bahçıvan ve oda servisinde çalışır, onları da işe, imar planlarını kolaylaştıran kontenjanından yerleştirmiş oluruz! Bu kıyılar halkındır. Halkla planlanmalıdır. Elbette çağın gereklerine uygun şekilde talan ve yağmaya varan bir aç gözlüğe kurban edilmeden turizme de açılmalıdır. Belediye başkanı ve meclis üyelerinin görüşünün; bu plan bizden önce yapılmış, biz yapmadık, buraya gelinceye kadar 30 sene kaybettik, gürültü edenler 18 uygulamasından daha fazlasını bekleyen mülk sahipleri ile Gazipaşa’da yaşamayan romantiklerdir”.
 
Gazipaşa'da Yanlıştan Bir An Önce Dönülmelidir’
İlçedeki turizm beklentisine de değinen Tunç, “Bizim bir an önce ilçeye turizmi getirip, iş olanakları başta olmak üzere ekonomik ve sosyal getirilerinden Gazipaşalıyı yararlandırmalıyız. Bu sırada belediyenin çok zor olan ekonomik koşullarını iyileştirmek için sahibi olduğu gayrimenkullerini satma veya kiralama olanağı da yaratmış oluruz şeklindeki akıl yürütmelerini anlamıyor değiliz; yalnız haklı bulmuyor, bundan bir an önce dönmelerini diliyoruz. Onların bu tutumu fazlasıyla reel-politiktir. Belediye seçimini kazanan, metropollerde on yıllar sonra iyi belediyecilik örnekleri vermeye başlayan bir siyasi ittifakın seçim öncesi vaatleri ile çelişen bir tutumdur bu. Kaldı ki, iktidar partisine oy veren hemşerilerimizin de beklentilerine ve çıkarlarına aykırıdır bu tercih. Siyaset sınıfı ve müteahhit-iş insanı ittifakının pervasızlığına terk edilemeyecek kadar değerli bir yer ve iş hakkında konuşuyoruz” yorumunda bulundu.
 
Ferruh Tunç planla ilgili önerilerini de şöyle sıraladı: “18 uygulamasının yavaşlatılması ile planın kıyılarımızı bir beton yığınına çevirip, kentimizi turizm hizmetlileri gettosuna çevirmesinin önünü alacak, kavgasız dövüşsüz, bilim ve uzmanlığın rehberlik ettiği, halkın büyük çoğunluğunun içine sinecek, çağın değer ve anlayışlarına uygun, hızlı bir plan gözden geçirme sürecinin başlatılması gerektiği yolundaki görüşümü, başarılarını gönülden istediğim ve iyi niyetlerinden şüphe etmediğim sayın başkan ve meclis üyelerine hatırlatmayı manevi bir görev biliyorum. Gazipaşalıları, Antalyalıları ve ülkemin çevreye ve insana duyarlı insanlarını bir kavgaya değil, hatadan dönülmesine katkı yapmaya çağırıyorum. Fikirlerimiz, yaklaşımlarımız farklı olabilir. Dürüstlüğü, açıklığı, bilgi ve uzmanlığı, halkın sahipliğini ve doğaya saygıyı esas alan bir süreç başarıyla sonuçlanabilir, kent tarihimize geçebiliriz. Bu Gazipaşa’ya yakışır” dedi.
Kaynak; www.haberimizvar. net


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler