loader
Kuvayi Milliye Destanı Gazipaşada Seyirciyle Buluşacak

Kuvayi Milliye Destanı Gazipaşada Seyirciyle Buluşacak

ADD Şube Başkanı Fehmi Tuncer, sosyal ve kültürel etkinliklere devam ettiklerini belirterek tiyatroseverleri oyuna davet etti...

Kuvayi Milliye Destanı Gazipaşada Seyirciyle Buluşacak...
 
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Gazipaşa Şubesi, Nazım Hikmet’in 1939’da yazmaya başladığı ve 1941’de bitirdiği Kuvayi Milliye Destanı’nı tiyatroseverlerle buluşturacak. Samsun Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem’in hem yönetip hem oynadığı oyun 6 Mart Cuma günü Belediye Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak.
 
Birçok il ve ilçede seyirciyle buluşan Kuvayi Milliye Destanı’nın müzik tasarımını Özer Akçay, koreografisini İhsan Bengier ve ışık tasarımını ise Yüksel Aymaz yaptı. 
 
Tuncer’den Davet
ADD Şube Başkanı Fehmi Tuncer, sosyal ve kültürel etkinliklere devam ettiklerini belirterek tiyatroseverleri oyuna davet etti. Büyük beğeni toplayan tiyatro oyunlarını Gazipaşalılarla buluşturmaya devam edeceklerini belirten Başkan Tuncer, kültür ve sanat etkinliklerine önem verdiklerini söyledi. Başkan Tuncer, Kuvayi Milliye Destanı tiyatro oyununu herkesin izlemesini tavsiye ederim. 
 
Tiyatro oyununuz Cuma akşamı (yarın) Belediye Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak.  Oyunumuza tüm halkımız davetlidir” dedi.
 
Kuvayi Milliye Destanı Neyi Anlatıyor
 
"Kuvayi Milliye Destanı- Nazım Hikmet’in 1939’da yazmaya başladığı ve 1941’de bitirdiği Kuvayi Milliye şiiri(destanı) şairin Kurtuluş Savaşı’nı baplar halinde anlattığı bir destandır.
 
Kuvâyi Milliye Destanı’nda Nâzım Hikmet, kapitalist-emperyalist Batı karşıtı, Anadolu insanının kurtuluşunu ifadeye yönelik ideolojik temele yaslanan farklı bir söylem geliştirir. 
 
Örtük bir dille ifade alanına taşınan bu söylem, sosyalist düşünce çerçevesinde Marksist dünya görüşünde kaynağını bulur.
 
Böyle olunca da o, Kurtuluş Savaşı’na “alışılmış kahramanlık öyküsü’ anlayışından farklı” bakar. Kuvayi milliye destanında, anlamı açıkça verilmese de materyalist, sosyalist dünya görüşü eserin “iç örgülerinde” kuvvetle hissedilir.
 
Her okunduğunda insanı farklı şekilde etkileyen bir başyapıttır. Ulusal kurtuluş savaşında kıyıda köşede kalmış, dipnot insanlarının kahramanlığıdır aslında bu destan... 
 
İpliği Türkçe olan bir tığ gibi işlemiştir Nazım Hikmet Kuvayi Milliye'de Türk dilini."
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler