loader
Günlük Tuz Miktarına Dikkat

Günlük Tuz Miktarına Dikkat

Sağlık Bakanlığının 2017 yılında yaptığı çalışmaya göre günlük kişi başı tuz tüketiminin 10,2 gram olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tüketim miktarının 2 katıdır” dedi..

Günlük Tuz Miktarına Dikkat
 
GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 9-15 Mart Tuza Dikkat Hatası nedeniyle açıklama yaptı.  İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik,  günlük tuz tüketiminin 5 gramının altında olması gerektiğini söyledi. Müdür Çelik, iyotlu tuzların tercih edilmesini önerisinde de bulunarak, Tuz tüketimi günlük 5 gramı aşmamalıdır.
 
Tüketilen tuz iyotlu olmalıdır. Sağlık Bakanlığının 2017 yılında yaptığı çalışmaya göre günlük kişi başı tuz tüketiminin 10,2 gram olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tüketim miktarının 2 katıdır” dedi.
 
Tuzu Azaltın
Müdür Çelik, aşırı tuz tüketiminin birçok hastalığa neden olduğunu da belirterek, Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı)  olarak önermektedir. 
 
Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır...
 
Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı"  yürütülmektedir. Bu kapsamda her yıl belirlenen farklı bir tarihte gerçekleştirilen  “Tuza Dikkat Haftası”   bu yıl 9-15 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
 
Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz...
   
Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı %15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, limon, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. 
 
Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir...
 
Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız. Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz. 
 
Hazır besinlerin, tuz ve/veya sodyumlu bileşikleri içerip içermediğini (soda, mono sodyum glutamat, kabartma tozu, sodyum nitrat gibi) etiket üzerinde bulunan içindekiler listesinden belirleyebilirsiniz” dedi.
 
Sağlığınız İçin İyotlu Tuz 
Müdür Çelik, vatandaşların iyotlu tuzu tercih etmesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek, “Her tuzun fazlası zararlı...
 
Sağlığınız için az fakat iyotlu tuz tüketin. İyotlu tuz;
 
zekâ geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır. İyot kaybını önlemek için tuzu; yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayınız.
 
Tuz, şüphesiz insan sağlığı için gereklidir ancak günlük alımın 5 gramın altında olması gerekmektedir. Daha yüksek miktarda alındığında birçok hastalığı beraberinde getirmektedir” dedi. 
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler