Zeytin Üreticilerine Bakım ve Budama Uyarıları
BÜYÜKAKÇA Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine Mart ve Nisan ayında yapılması gereken bakım işleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Fabrika Sahibi Zafer Tan, zeytin ağaçlarının 12 ay boyunca bakımlarının aksatılmadan yapılması gerektiğini vurgulardı.
Mart ve Nisan aylarının zeytin ağaçlarının bakımı için önemli olduğunu belirten Zafer Tan, ziraat ve tarimda “Bu aylarda budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak işlenmelidir. Bu işlerin en önemlisi budamadır.
Zeytinlerde budama, hasat zamanından itibaren baharda sürgün büyümesine kadar geçen sürede yapılabilir. Ancak erken budama, ağaçların erken uyanmasına neden olacağından önerilmez. Bu durum Marmara Bölgesi gibi kış ve ilkbahar donlarının zeytinlere önemli zararlar verdiği yerlerde daha da önemlidir. Budamanın, ağaçlarda uyanmanın başlamasından sonra yapılması da uygun değildir. Çünkü bu dönemde ağaçta depolanmış yedek besin maddelerinden bir kısmı sürgün faaliyeti için harcanmıştır.
Dolayısıyla geç budamalar çiçek gözü oluşumunu geciktirir ve olumsuz etkiler. Bu nedenlerle en uygun budama zamanı, kışın geç, ilkbaharın erken dönemleri olan Şubat-Mart aylarıdır. Zeytin kanserinin yaygın olduğu yerlerde, hastalığın yayılmasını azaltmak için budama yazın yapılmalıdır. Kış budamalarında ise budama aletleri sık sık dezenfekte edilmelidir.
Ağacın yaşı ve budamadan beklenen amaca göre zeytinlerde yapılacak budamalar;
şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budaması olman üzere üçe ayrılır. Zeytin ağacı çok ise şekil budaması yapılmalıdır. Diğer meyve ağaçları gibi zeytinlere de değişik şekiller verilebilir. Zeytin ağaçlarında ise en uygun şekil serbest gobledir” dedi.
Budama Çok Önemli
Zeytinci üreticilerini gerekli budama çalışmalarını yapmaları isteyen Tan, Verime yatmış ağaçlarda ise her yıl düzenli olarak mahsul budaması yapılmalıdır. Mahsul budamasında ilk önce kalın, kuru, odunlaşmış ve bodurdalar kesilmelidir. Budama uç dallardan başlanarak geriye ve içten dışa doğru yapılır.
Bu arada hastalıklı dallar ve birbiri üzerine binen dallardan alttaki dallar kesilmelidir. Ürün verimi azalmış, taç kısmı dağılmış ve değişik nedenlerden zarar görmüş ağaçların yeniden şekillenmesi için gençleştirme budaması yapılır. Gençleştirme budaması bir yılda bitirilmez. En az 3-4 yılda bitirilmelidir.
Bu aylarda ağaçlarda sünme başlayacağından, ağaçlar azotlu gübrelerden birisi ile gübrelenmelidir. Bu gübreler, amonyum sülfat veya amonyum nitrat olabilir. Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit yani böcek öldürücü atılmalıdır.
Ayrıca mantar hastalıklarına karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya "bordo bulamacı" denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır. Bahçe içindeki yabancı otlara karşı da mücadele yapılmalı ve orta düzeyde toprak çapalanmalıdır. Yeni bahçe kurulacaksa, zeytin fidanlarının dikimi de Mart ayında yapılmalıdır dedi.