loader
Gazipaşa'da Zeytin Üreticisine Haziran Tavsiyeleri...

Gazipaşa'da Zeytin Üreticisine Haziran Tavsiyeleri...

Gazipaşa ziraat ve tarımda budamadan ilaçlamaya, hasattan zeytinyağını saklama konusunda üreticiyi bilgilendiren Zafer Tan, haziran ayı için yapılması...

Zeytin Üreticisine Haziran Tavsiyeleri
 
Büyükakça Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Zafer Tan, zeytin ağaçlarında bakımın önemine bir kez daha dikkat çekerek, haziran ayı için yapılması gerekenleri açıkladı...
 
Antalya Gazipaşa haberler olarak edindiğimiz bilgiye göre;
Gazipaşa’da zeytin ve zeytinyağının üretimi ve kalitesi her geçen gün artıyor. Gazipaşa’da üretilen tarım ürünlerinin başında gelen zeytinde yılın 12 ayı bakım yapılması ise oldukça önemli. Üreticilerin bilinçlenmesi kalite ve verimi arttırırken, ürünlerdeki zayiatı ise en aza indiriyor. 
 
Gazipaşa'da Zeytin Üreticisine Haziran Tavsiyeleri...Büyükakça Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Zafer Tan ise, yıl boyunca yaptığı açıklamalarla zeytin üreticisine önemli bilgiler vererek tavsiyelerde bulunuyor. Budamadan ilaçlamaya, hasattan zeytinyağını saklama konusunda üreticiyi bilgilendiren Zafer Tan, haziran ayı için yapılması gerekenleri açıkladı. Gazipaşa’da zeytin üreticiliği yapan çiftçiler, mayıs ayının ortasında hava sıcaklığının birden mevsim normallerinin üstüne çıkmasıyla birlikte şaşkına dönmüştü. Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, kış aylarında olduğu gibi tedbirli davranmak isteyen zeytin üreticilere haziran ayında yapmaları gereken püf noktaları anlattı.
 
Antalya Gazipaşada ziraat ve tarımda Mayıs Kurak Geçti
Mayıs ayında yağışların düşük olmasından dolayı yazın kuraklık olabileceğine vurgu yapan Tan şunları söyledi, “Mayıs ayında zeytinlik alanların olduğu bölgelere çok ciddi çöl tozları yağdı. Çöl tozlarının olumlu etkisi var ancak havayı kuruttuğu için üretime zarar verir. Akşam saatlerinde havanın serin olması, sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyretmesi, mevsimin gecikmesine, zeytinlerin tane bağlama zamanının ilerlemesine sebep olur” dedi.
 
Yabancı Otlara Dikkat
Haziran ayının girmesiyle birlikte yabancı otların sevdikleri havalar gelir. Otlarla mücadelenin en iyi yöntemi biçmedir. Yabancı otlar arazide biçilerek bırakılmalı hem gübre etkisi hem de malç etkisi göstermesi beklenmelidir. Yabancı otlar bu zamanlarda tohum bağlamaktadırlar. Çok yüksek tohum bağlama yeteneğine sahip oldukları için üreticilerimiz bunu dikkate alarak yabancı otlar ile etmelidirler. Meyve bağlayan zeytinlerinizi damla sulama sisteminiz var ise hafif bir gübreleme yapmakta yarar vardır. Özellikle meyvenin büyümesi için biraz azot vermekte yarar vardır. Ayrıca mikro element gübrelemesi de yapılmalıdır. Hem bu şekilde karabiber dökümü dediğimiz ağaç taşıyamayacağı meyveleri tutar hem de beslenmesinde strese girmediği için meyvelerin büyümesi daha iyi olur” diye konuştu.
 
Zeytin Gövdelerine Kireç Sürün
Zeytin ağaçlarında bakımın verim ve kaliteyi arttırdığını belirten Tan sözlerine şöyle devam etti; “Yağmurlar bölgenizde kesildi ise gövdelere kireç sürmekte yarar vardır. Özellikle sıcak bölgelerde ağacın gövde yanıklarına iyi gelir. Karıncanın üst dallara çıkmasını engellediği için kabuklu bitlerin yayılmasını da önlemiş olursunuz. Ayrıca uğur böcekleri de çok rahatlıkla kabuklu bitleri yemektedir. Karınca uğur böceğine saldırır, çünkü kabuklu bitlerin salgıları ile karınca beslenir. Gövdede kireç olunca güneşin zararlı etkilerini engellemiş olursunuz. Kireci uygulamada farklı yöntemler vardır. Fırça ile uygulama yapabilirsiniz. 
 
Daha kolayı pülvarizatörleri boya makinesi gibi kullanarak uygun meme büyüklüğünde ağaca püskürtme yapabiliriz. Zirai mücadeleler gözlemler yapılarak yapılmalıdır. Zeytin güvesi, kara koşnil ve kalmışsa pamuklu bitleri kontrol ederek ilaçlamayı en son düşünerek mücadele edilmelidir. Zeytin sineğinin erginlerinin sersem uçuşları da sıcaklıklara bağlı olarak görülmeye başlayabilir. Bu sırada zeytin sinekleri beslenmek için bazı meyve ağaçlarına gider onların tatlı meyvelerini beslenme aracı olarak kullanabilir. Bunlardan bir tanesi de incir ağacıdır. Yangın mevsimi başladığı için özellikle zeytinlik kenarlarında bulunan otların temizlenmesi gerekmektedir. 
 
Yangın için en büyük risk araçlardan atılan sigaralardır. Bu hususu milletçe önlememiz gerekmektedir. Fidan tırtılı bazı bölgelerimizde genç fidanlarda görülebilir. Bu hususta tedbir almak gerekir. Sabah erken saatlerde uç dallarda yenikliklere bakılmalıdır. Ayrıca dallarda ağ varsa bu da fidan tırtılının varlığına işarettir. Ciddi bir şekilde saldırırsa uzun zaman telafisi güç ve zaman alacak zarar yaptırmaktadır. 23 Haziran yaz başlangıcıdır. Gün dönümüdür. Havaların artık daha fazla ısındığı zamanlardır. Bu yaz serin ve yağışlı bir yıl beklenmektedir. Yaz sağanaklarının zararları dolu ve süper hücre oluşumu görülme ihtimali vardır” diye konuştu.
 
Bu Linkleri Tıklayarak Gazipaşada Âdet Ve GeleneklerGazipaşada Gezilecek Yerler ve Gazipaşanın Tarihi Ve Özellikleri Haberlerimizi'de İnceleyebilirsiniz…


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler