loader
Döviz ve Altın Alan Vatandaşlar 'da Vergi Ödeyecek!!!

Döviz ve Altın Alan Vatandaşlar 'da Vergi Ödeyecek!!!

Döviz almak isteyen vatandaş ve şirketler bundan sonra binde 1’lik vergi ödeyecekler.Getirilen binde 1’lik vergiyle yıllık bazda 4 milyar liralık gelir elde edilebilecek...

Döviz ve Altın Alan Vatandaşlar'da Vergi Ödeyecek!!!
Cumhurbaşkanı kararına göre döviz alan vatandaş ve şirketler bundan sonra binde 1’lik vergi ödeyecekler. Vatandaş 6 bin liralık döviz (1000 $) aldığında 6 TL vergi öderken, satarken herhangi bir vergi söz konusu değil. Otomotivciler ise ithal araç getirirken yapacakları ödemelerde kullanacakları dövizi alırken binde 1’lik vergiyi ödeyecek. Getirilen binde 1’lik vergiyle yıllık bazda 4 milyar liralık gelir elde edilebilecek.
 
Döviz almak isteyen vatandaş ve şirketler (Dövize vergi) bundan sonra binde 1’lik vergi ödeyecekler. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 2008 yılında kaldırılan uygulama tekrar getirildi. Bundan sonra 6 bin liralık döviz alındığında 6 bin 6 lira olarak ödenecek. 6 lira döviz alan kişinin ödeyeceği vergi olacak. Satarken ise herhangi bir vergi söz konusu değil.
 
Döviz Satarken Bsmv
Resmi Gazete’de dün yayımlanan ve yürürlüğe giren (dolara vergi, euroya vergi) Cumhurbaşkanı kararına göre kambiyo işlemlerinde satış tutarı üzerinden binde 1 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) tahsil edilecek. Bankalar ve yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptığı döviz satışları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan döviz satışları ile döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan döviz satışlarından ise söz konusu vergi alınmayacak. Düzenlemeyle döviz kredisi kullanma zorunluluğu bulunmayan kişilerin dövize olan talebinin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi.
 
Vatandaş Ve Şirketler
Uygulamayla artık vatandaş ve şirketler döviz alırken binde 1’lik vergiyi ödemek zorunda olacaklar. Vatandaş ya da şirket bin dolar alırken ödeyeceği 6 bin lira üzerinden binde 1’lik vergiyi ödeyecek. Ancak bin doları satarken vergi vermeyecek. Binde 1‘lik vergi ödenen TL üzerinden verilecek. Örneğin otomotivciler ithal araba getirirken yapacakları ödemelerde kullanacakları dövizi alırken binde 1’lik vergiyi ödeyecek. Ya da karını yurt dışına çıkarırken dövize çevirecek olan şirketler yine vergiyi ödeyecekler.
 
4 Milyarlık Gelir
Binde 1’lik vergide amaç dövize olan talebin azaltılması olsa da getirilen vergiden yaklaşık yıllık bazda 3.5-4 milyar liralık gelir bekleniyor. Bazı bankaların günlük raporlarında düzenlemenin spekülatif amaçlı işlemleri daha maliyetli hale getirmek olduğunun düşünüldüğü belirtilerek, yeni düzenlemenin Hazine’ye yıllık 3-4.2 milyar lira ilave vergi geliri yaratabileceği tahmin edildi. BSMV’den ocakta 2.4 milyar, şubatta 1.5 milyar, martta 1.4 milyar ve nisan ayında da 2 milyar olmak üzere 4 ayda 7.4 milyar liralık gelir elde edildi. Yıl sonu hedef tahmini ise 19 milyar lira olarak belirlenmişti.
 
Amaç Spekülatörleri Caydırmak
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, Resmi Gazete’de çıkan düzenleme ile ilgili daha önce kanun ile konulan döviz satımlarında Kambiyo Vergisi için yüzde 0.1 oranı belirlendiğini kaydederek, “Bu düzenleme yeni bir vergi düzenlemesi değil var olan ve Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 0.1’den sıfıra çekilen oranın yeniden yüzde 0.1’a çıkarılmasıdır. Temel amaç spekülatif amaçla döviz alım-satımı yapılmasını caydırıcı hale getirmek ve vergi gelirlerini arttırmaktır” dediler.
 
1998’De Çıkmış, 2008’De Kalkmıştı
Kambiyo işlemlerinden binde 1 BSMV alınmasına ilişkin ilk uygulama 1998 yılında yürürlüğe girmişti. 28/8/1998 tarihli 98/11591 sayılı kararda tüm kambiyo işlemlerinden binde 1 BSMV alınması hükmüne yer verilmişti. 
 
Altın alım-satımına binde 2 vergi geldi (Altına vergi)
Bankalarda vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımları binde 2'lik kambiyo vergisi kapsamına alındı. Geçen sene de döviz alım-satım işlemlerine kambiyo vergisi getirilmişti. Dün BDDK, altın alımında hesaba geçişin ertesi gün olacağını açıklamıştı.
 
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre, bazı altın alım-satım işlemlerinden binde 2 oranında vergi alınacak.
 
Bir bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre; Hazine tarafından dün bankalara gönderilen yazıda, vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımlarının artık kambiyo işlemi olarak değerlendirileceği belirtildi.
 
Kambiyo Muamele Vergisi
Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
 
Bu karar ile aynı gün BDDK da 100 gram ve üzeri altın alımına bir gün valör uygulama kararı almıştı.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler