Caretta Caretta Nedir?
"Şahan Mirza Özdemir"
Caretta Caretta’lar ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarında görülen deniz kaplumbağalarıdır.
Gazipaşa’mızın önemli özelliklerinden birisi de en iyi plajlarından ve
Gazipaşada Gezilecek Yerlerden olan Selinus Plajı'nın caretta caretta’ların uğrak yerlerinden birisi olmasıdır. Sizlere
Gazipaşa Haberler olarak caretta caretta’lar hakkında yaptığımız araştırmamızı belli başlıklar altında açıklayacağız.
Caretta Caretta’lar denizlerde yaşayan ve yılın belli zamanlarında yumurtalarını bırakmak için karaya çıkan onun dışında karada bulunmayan eşsiz deniz canlılarıdır. Bu sebepten ötürü Caretta caretta yuvalarını korumak için çoğunlukla yumurtalarını bıraktıkları sahillerde yapılan koruma altına alma çalışmalarını ziyaret ederek görebilirsiniz.
Caretta Caretta’lar fiziksel görünüm olarak sırt tarafları kırmızı ve kahverengi renklerinin karışımından, alt tarafları ise sarı ve beyaz renklerinin karışımından oluşmaktadır. Aynı zamanda bacaklarının yapısı sayesinde çok iyi yüzücü kaplumbağalardandır.
Caretta caretta’lar deniz içerisindeyken oksijen ihtiyaçlarını karşılamak için denizin üstüne çıkmaları gerekir. Bununla birlikte deniz içerisindeyken akciğerlerinin yapısı sayesinde çok uzun sürelerde nefeslerini tutabilmektedirler. Normal şartlar altında yaklaşık 15 ile 30 dakika arasında tutsalar da bu süre bazı zamanlarda 3-4 saatlere kadar da çıkabilmektedir.
Caretta Caretta Ne ile Beslenir?
Caretta Caretta’lar çoğunlukla beslenme ihtiyacını deniz anası ve deniz canlıları sayesinde karşılarlar. Caretta Caretta’lar dişlere sahip olmadıkları için bu etken beslendikleri canlılarda da rol oynamaktadır. Dişleri olmadığından dolayı çeneleriyle yaptıkları basıncı kullanmaktadırlar.
Caretta Caretta Nasıl Ürer?
Caretta Caretta’lar yuva yapıp yumurtalarını bırakmak için aradan 20 sene geçmiş olsa bile doğmuş oldukları sahile gelirler. Genelde 2 ile 3 yıl arayla yumurta yaparlar. Anne Caretta Caretta, yumurtaları yaparken çok zorlandığı için gözyaşı döktüğü zamanlar olur.
Ayaklarıyla açtığı çukura yumurtaları gömer. Yumurta sayısı 80-100 arasında değişmektedir. Yumurtlama süreci saatlerce sürdüğü zamanlar olur. Daha sonra yumurtlama bitince anne Caretta caretta tekrardan bacaklarıyla yumurtaları koyduğu çukuru kapatır.
Yumurtaların kuluçka süresi genellikle 60 gün sürmektedir. Kırılan yumurtalardan çıkan Caretta Caretta’lar bir süre hareketsiz kaldıktan sonra birbirlerine yardım ederek yüzeye çıkarlar ve ufuk ışığıyla birlikte denize kavuşurlar.
Caretta Caretta Nesli Tükenmekte Midir?
Caretta Caretta’lar nesli tükenmekte olan canlılardan birisidir. İnsanların sahil yerlerindeki çoğalması ve bunun beraberinde ışık kirliliğinin fazlalaşmasından dolayı son zamanlarda maalesef Caretta Caretta nesli günden güne azalmaktadır. Bu sebepten ötürü yumurta yapma alanları koruma altında tutulmaktadır.
Caretta Caretta İnsanlara Zarar Verir Mi?
Caretta Caretta’lar doğal dengelerin de bozulmasından dolayı denizde ters rüzgârlar ve güneş ışınlarının eğik yansımasından dolayı açlık dürtüleri oluştuğu zaman beyaz tenli insanları deniz anası zannederek ısırdığı zamanlar olmuştur. Antalya çevresinde birkaç turist bu şikâyetten dolayı hastanelere gitmişlerdir. Doç. Dr. Gökoğlu bu konu hakkında Caretta Caretta’ların üreme alanlarında saat 15.00 ile 16.00 arasında denize girilmemesi gerektiği tavsiyesinde bulunmuştur.
Caretta Caretta Nerelerde Yaşarlar?
Caretta Caretta’lar yuvaları çoğunlukla Akdeniz sahillerine yayılmışlardır. En önemli yumurtlama bölgelerinden birisi Adana’nın Yumurtalık ilçesidir. Belek kıyılarında bulunan yumurtlama bölgesi Akdeniz’de en büyük 2. Olmakla beraber Türkiye’nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 senesinde Belek Sahillerinde 1000 adet, 2007 senesinde Anamur Sahillerinde 1040 adet yuvayla karşılaşılmış ve koruma altına alınmıştır. Caretta Caretta’ların yaklaşık olarak 106 milyon yıldır yeryüzünde yaşamını sürdürdüğü tahmin edilmektedir.