Kurban Bayramının Önemi Nedir? "Kurban İnancı"
Şahan Mirza Özdemir
Kurban Bayramı İslam dininde yer alan 2 bayramdan 1 tanesidir. Kurban kesme eylemi Hz. Âdem (A.s.)’in yaşadığı döneme kadar uzanmaktadır. Kuran-i Kerim’de yer alan bilgilerden de anlaşıldığı üzere kurban kesmek Yahudilik ve Hristiyanlıkta da bulunmaktadır. Kurban sözcüğü sözlükte “Allah’a yakınlaşmamıza sebep olan fiil gibi birçok anlama gelmektedir.” Dinimizde ise “ibadet amacıyla kesime uygun nitelikler taşıyıp boğazlanan hayvan” anlamlarına gelmektedir.
Kurban gerek kişi gerekse toplum acısından önemli faydalar taşıyan bir ibadettir. Kişi kurban keserek Allah’a karşı olan bir kulluk görevini yerine getirmiş olur. Kurban toplumda ise yardımlaşma, kardeşlik, dayanışma gibi duyguları ön plana çıkarır. Durumu yerinde olan insanlara Allah rızası için fedakârlıklarda bulunma gibi davranışlar kazandırır. Durumu yerinde olmayan kimselere de durumu yerinde olan kişiler aracılığıyla Allah’a şükretmeyi öğretir.
Kurban Ne Zaman Kesilir?
Kurbanın kesim zamanı bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra başlamış olur. Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinden sonra başlamış olur. Hanefi mezhebine göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Bu süre zarfında gece ve gündüz vakitlerinde kurban kesilebilir. Buna rağmen gündüz kesilmesi daha uygundur. Şafii mezhebine göre ise bayramın 4. günü gün batımı vaktine kadar kesilebilmektedir.
Kurban Nasıl Kesilir?
Kurbanı kesmek için kullanacağımız bıçak önceden bilenip hazırlanarak kurbanın göremeyeceği bir yere konulur. Daha sonrasında hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanin sağ arka ayağı dışında diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra ise tekbir ve tehlil getirilir ve “Bismillah Allahü Ekber” denilerek hayvanin boğazı bıçakla kesilir. Nefes ve yemek boruları ile 2 şah damarı da kesilir.
Hayvan soğumaya bırakılıp kanının akması beklenilir. Yeterli zaman geçtikten sonra hayvanin derisi yüzülür. Kurbanı kişinin elinden geliyorsa kendisi kesmelidir. Kendisi kesmiyorsa da Müslüman birisine kestirmelidir. Kurban kesildikten sonra sahibi Allah rızası için 2 rekât namaz kılmalıdır.
Kurban Seçerken Nelere Dikkat Edilir?
Kurban edilecek hayvanin sağlıklı, organlarının tam ve besili bir hayvan olması gerekmektedir. Bu şartlar ibadetin geçerliliği ve sağlık bakımından önemlidir. Bu sebepten ötürü hasta, zayıf ve 1 veya 2 gözü kör, boynuzlarından 1’i veya 2 si kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı eksik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanlardan kurban olmamaktadır.
Kurban Eti Nasıl Dağıtılır?
Peygamber Efendimiz (S.a.s.) kurban etinin 3 parçayı ayrılıp, bir bölümünün kurban kesmeyen fakirlere dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir parçasının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda mazlumların ihtiyaçlarının arttığı bir dönemde kurban etlerinin büyük bir kısmının hatta tamamının dağıtılması daha uygun olmaktadır. Şafii mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekmektedir.
Bayramlaşmanın Önemi Nedir?
Bayramlar milli ve dini duyguların daha iyi hissedilmesi ve canlı kalmasının yanında toplumun birlik ve beraberlik içerisinde olmasına da büyük katkı sağlamaktadır. Müslümanların en önemli günlerinden birisidir. Peygamber Efendimiz tarafından da uygulanan ve bayramlarda Müslümanların birbirlerini tebrik etmesine Arapça ve Osmanlıca’da muayede, Türkçe’de bayramlaşma denir.
Bayramlaşma içerisinde tokalaşma, küçüklerin büyüklerin ellerini öpmeleri, yemekler ve tatlılar yapılması, hediyeleşmeler gibi uygulamalarla şekil almaktadır. Günümüzde coronavirus önlemleri kapsamında bu tarz uygulamaları yapmamamız gerektiği için telefon vb. cihazlarla yakınlarımızla bayramlaşmalıyız.
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?
Kurban edilecek hayvanlar sağlıklı olup koyun, keçi, manda, sığır ve deve olması gerekmektedir. Bu sayılanların dışında olan hayvanlardan kurbanlık olmamaktadır. Bununla beraber kurban edeceğimiz hayvanin yaşı da önemlidir. Koyun, keçi 1 yaşını, sığır manda 2 yaşını, deve ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu hayvanlar arasından koyun ve keçi 1 kişi için sığır, manda ve deve ise 1 ile 7 kişi arasında kişiye kadar paylaştırmalı olarak kurban edilebilir.