loader
Kişniş Nedir? Kişniş OtununFaydaları Nelerdir?

Kişniş Nedir? Kişniş OtununFaydaları Nelerdir?

Kişnişin kurutularak baharat olarak yemeklerde ve çeşni olarak şekercilikte, pastacılıkta kullanılan meyvesi ya da tohumu. Kişnişin sahip olduğu citronelol isim..

Kişniş Nedir? Kişniş OtununFaydaları Nelerdir?
 
Maydanozgillerden, nemli çayırlarda yetişen ya da tohumu için yetiştirilen, 50 cm. boya ulaşabilen, yaprakları açık yeşil renkli ve tüylü olmakla birlikte maydanoza benzeyen, dalların ucunda şemsiye biçiminde pembe beyaz çiçekler açan, bir yıllık otsu b ir bitki.
 
Kişnişin kurutularak baharat olarak yemeklerde ve çeşni olarak şekercilikte, pastacılıkta kullanılan meyvesi ya da tohumu.
 
Akdeniz ve Orta Doğu kökenli olan ve bilinen en eski baharatlardan olan kişniş, maydanozgiller ailesindendir. Kişnişin hem mutfağımızda, hem de başka pek çok sektörde yeri vardır. 
 
Kişniş Nedir? Kişniş OtununFaydaları Nelerdir?
Örneğin ilaç sektöründe tatlandırıcı olarak kullanılırken tohumları baharat olarak yemekleri tatlandırır. 
 
Bu kadar da değil üstelik. Kişnişin yararı pek çok. Antibakteriyel, kalp sağlığına ve sindirime destek, kolesterol düşürücü.
 
Sağlıklı yemeklere, nefis salatalara da pek yakışır.
 
Kişniş Otunun Faydaları
Kişniş bitkisel besinler ve vitaminler ile doludur. Bu besinler ve minareller bağışıklık sistemini güçlendirmek için harika bir etkendir. Sahip olduğu antibakteriyel ve antifungal özellikler nedeniyle de vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu etkiye sahiptir. 
 
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan kişniş, barındığı A vitaminiyle göz sağlığı açışından da çok faydalıdır. Uzun çalışma saatleri, bilgisayara uzun süre bakma gibi sorunlar gözlerde yorgunluğa sebep olur. Bu gibi durumlarda vitamin ve mineraller açısından zengin olan kişniş göz sağlığımızı korur, yorgunluğunu alır. Her gün düzenli olarak yemeklere eklenen kişniş göz sağlığına iyi bir destek verir.
 
Kişniş Nedir? Kişniş OtununFaydaları Nelerdir?
Kişnişin sahip olduğu citronelol isimli bileşeni antiseptik olarak hizmet verir. Ayrıca kişniş, ağızda oluşan ülser ve yaraların durumunun kötüleşmesini engellemeye yardımcı antimikrobiyal etkiler göstermektedir.
 
Zengin bir kalsiyum kaynağı olan kişniş, kemiklerinin bütünlüğünü korumak isteyenler için en doğru seçeneklerden biridir. Kişnişte bulunan kalsiyum ve diğer önemli mineraller kemik erimesinin önüne geçer.
 
Kişnişin sahip olduğu linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve C vitamini gibi maddeler kandaki kolesterol seviyelerinin azalmasında oldukça etki gösterir. Kalp krizi ve felçlere neden olabilecek ciddi rahatsızlıkların oluşma riskini en aza indirir.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler