loader
Ali Yıldız: Seyfe’de Gedevet

Ali Yıldız: Seyfe’de Gedevet "Denizden Esintiler"

Şehirliler MELTEM der, bizim Seyfeliler, ona GEDEVET derler. Yapraklar kımıldanır usulca. Kır çiçekleri ayaklanır, tozlaşır dölleşir, gelecek mevsime tohumlar...

Seyfe’de Gedevet "Denizden Esintiler"
Ali YILDIZ
 
Şehirliler MELTEM der, bizim Seyfeliler, ona GEDEVET derler.
 
Severim köyümün denizden ağrı esen gedevetini. Hem serinletir hem de ruha özgürlük, derinlik katar. Yapraklar kımıldanır usulca.
 
Kır çiçekleri ayaklanır, tozlaşır dölleşir, gelecek mevsime tohumlar hazırlar gedevette. Arıların böceklerin eksik olduğu yerde gedevet yapar görevi..
 
Harman zamanı çeçten buğdayı samanı gedevet ayırır. Bahar zamanı ağaçların bitkilerin çiçeklerini tozlaştırır, dölleştirir.
 
Denizde, dalgalar artar, uzaktan bakınca yer yer pamuk ekilmiş tarlaya döner deniz. Bizim köylüler bu dalgalara SAKARCIK der. Deniz sakarcıklandı mı arkasından yağmur gelecek demektir.
 
Kaç bin yıldır bilinmez UzunKum’un karşısındaki Motor Taşı zeytinlere ev sahipliği yapmaya başlayalı kaç bin yıl oldu? 
 
Üzerinde su kaynağı yok ama ağaçlar var. Zeytinler bu Motor taşının çatlaklarından uzattıkları kılcal köklerle denizin suyunu emip hangi laboratuvarda tatlıya suya dönüştürür kimse bilmiyor.
 
Ali Yıldız: Seyfe’de Gedevet "Denizden Esintiler"
 
Yağmuru dört gözle bekler köylülerim. Yağmur yağdı demezler, rahmet yağdı derler. Rahmet, berekettir. Taşlı yamaçlara, susuz koyaklara berekettir rahmet, yağmur.
 
Yağmurla birlikte çelenilerden dökülen, derelerde akan  hafif bir şırıltıdır bizim müziğimiz. 
 
Müziğe kurbağalar da kendi şarkılarıyla katılır. Kurbağalar kargaları, alakabışları(alakarga), solucanlar serçeleri, göğsü kızılları, dingili bülüçleri uyandırır. Çok az kalsa da karatavuklar, bozlaklar ses verir. Son ağaçlardan son tiriklerin sesi yükselir. 
 
Ali Yıldız: Seyfe’de Gedevet "Denizden Esintiler"
 
Velhasıl bir doğa cümbüşü başlar baharla birlikte köyümde..
 
Güzeldir köyüm Seyfe.  Hayallerimizin rüyalarımızın köyü.
 
Ölenler, Gedik Beleninde- Şanşa’da, Helvalıkta, Kışla’da, Mezgitardında, Çecekte, Sazakta sessizce yatanlara rahmet.
 
Yaşayanlara sağlık, bereket ve mutluluk...
 
Gazipaşa haberler not:
Sn. Ali YILDIZ hocamızdan alıntıdır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler