Gazipaşa'da Selinus Kalesine Kepçe Darbesi
Antik kent sınırları içerisinde yapılan çalışma tepkilere neden oldu. Sahildeki kum zambakları ve caretta caretta yuvaları zarar gördü.
Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, Selinus Kalesi sınırları içinde kalan sit alanında kepçe ve kamyonların yaptığı çalışmanın tarihi eserleri tahrip ettiğini söyledi
GAZİPAŞA’NIN Bakılar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan tarihi Selinus Kalesi sınırları içerisinde açılan yol ve yapılan tesis tepki topladı. Kepçe ve hafriyat kamyonlarıyla yapılan çalışma kum zambaklarına, caretta caretta yuvalarına ve tarihi eserlere zarar verdi.
Gazipaşa Hepimizin Platformu, yaşanan tahribata sessiz kalmayarak yetkililere göreve davet etti. Gazipaşa Hepimizin Platformu adına açıklama yapan Basın Sözcüsü Güldane Şahin, ilçenin yağmalanmaya devam ettiğini söyledi.
SİT ALANINA KEPÇE SOKTULAR
Gazipaşa’nın ne geçmişine ne de geleceğine sahip çıkılmadığını belirten Platform Sözcüsü Şahin, “Bildiğiniz gibi özellikle Koru, Kahyalar ve Selinus sahillerimiz caretta carettaların yuvalama ve üreme alanı, kum zambaklarının ise yaşam alanıdır. Koru sahilindeki Gazipaşada gezilecek yerlerden Selinus kalesi tarafında yapılacak olan bu tesis, sahiline kepçe sokularak kum zambaklarına ve caretta caretta yuvalarına zarar verdiği fotoğraflarda görülmektedir.
Oysaki Dünya Doğa Koruma Kurulu tarafından nesli tehlike altında, tükenmekte olan kum zambakları ve caretta carettalar; IUCN(Dünya Koruma Birliği), Barcelona, Bern (Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarının korunması) Afrika, Bonn, CİTES sözleşmeleri ile koruma altına alınmıştır. Biliyorsunuz ki uluslararası birçok sözleşmelere, ülkemizde taraf ve imza atmıştır.
KUM ZAMBAKLARINI KOPARMANIN CEZASI AĞIR
Geçen yıllarda, kum zambağının çiçeğinin koparılması 60-80 bin TL arası kökünden sökülmesi ise 160-180 bin TL arası cezası vardır. Geçtiğimiz hafta Bakılar Mahallesi sınırları içinde bulunan Selinus Kalesi eteklerine yol yapılmakta olduğunun haberini aldık. Bölgede yaptığımız inceleme sonucunda da yol ve tesis yapmak için kepçe ve kamyonların hafriyat yapmakta olduğunu gördük.
Koru sahilinde bulunan Bıdı Bıdı Beach yanına yapılmakta olan bu tesis öncelikle sit alanını sınırları içinde kalmaktadır. Bölge Aynı zamanda da arkeolojik sit alanıdır.
Yapılan hafriyat sonucunda da alandaki tarihi eserlerin tahrip edildiğini tespit ettik. Geçtiğimiz şubat ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Selinus ve Koru Sahilleri “Öncelikli Korunması Gereken Alan” statüsüne geçmişti. Yani o bölgede yapılacak olan her türlü işlem incelenmesi kaydıyla durdurulmuştu.
Gerek kum zambaklarının korunması gerekse de caretta caretta kaplumbağalarının üremesi için bölge koruma altına alınmıştı. Yaptığımız başvurular sonucunda konuyu ilgili makamlara ilettik. Bölgede yapılacak her türlü doğayı tahrip edecek girişimlerin takipçisi olacağız. Unutmayalım ki doğamız bizim hayat sigortamızdır, lütfen koruyalım” diye konuştu.