loader
  • Başka Bir Salgın: Obezite !!!

    Başka Bir Salgın: Obezite !!!

  • Başka Bir Salgın: Obezite !!!

    Başka Bir Salgın: Obezite !!!

  • Başka Bir Salgın: Obezite !!!

    Başka Bir Salgın: Obezite !!!


Başka Bir Salgın: Obezite !!!

Obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın normal düzeylerin üzerine çıkması olarak tanımlanabilir. Obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız kütleye...

Dikkat: Başka Bir Salgın: Obezite !!!
 
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürekli artmakta olan obezite hastalığı, pandemi süresince daha da yaygınlaştı. Rakamlar oldukça korkutucu. Ülkemizde 20 milyonun üzerinde obez birey bulunmakta. Obezite son 11 yılda %38,9 oranında arttı. 15 yaş üstü bireylerin %21’i obez ve obezitede Avrupa birincisiyiz!
 
Obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın normal düzeylerin üzerine çıkması olarak tanımlanabilir. Oldukça kompleks, metabolik bir hastalıktır. Kalıtsal ve çevresel (enerji dengesi, besin tercihleri, uyku düzeni vb.)  birçok nedeni vardır. 
 
Obezite; 
hipertansiyon, tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, hiperlipidemi, eklem ve safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri gibi birçok sağlık problemi için risk faktörüdür. Ayrıca yapılan son çalışmalarda koronavirüse yakalanan obez bireylerin hastane yatış, yoğun bakım yatış ve solunum cihazına bağlanma oranlarının daha yüksek olduğu gösterilmiştir.
 
Obezite büyük oranda önlenebilir bir salgındır. Çevresel kaynaklı obezite oranlarını azaltmak için yapılabilecekler başlıca;
 
*  Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme
*. Düzenli fiziksel aktivite
*. 6-8 saat kesintisiz gece uykusu
*. Stres denetimi şeklinde sıralanabilir.
 
Yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelen bu hastalığın kontrol altına alınması için birinci basamak sağlık kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Koruyucu sağlık hizmetlerine gereken önem verilmeli, toplum genelinde beslenme eğitimleri sıklaştırılmalı ve sağlıklı beslenme konusunda bilinç oluşturulmalıdır.
 
Sağlıklı, güzel günler dilerim...
 
Başka Bir Salgın: Obezite !!!
 
Cahide Çağlayan İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler