loader
Türkiye’yi İlgilendiren Kuvvetli Yansımalar Ve Sonuçları…

Türkiye’yi İlgilendiren Kuvvetli Yansımalar Ve Sonuçları…

Zira ABD bu aşamadan sonra geri adım attığında, Rusya kazanmış olacak ; geri adım atmadığında ise daha ileriye gidecek kararlığı ve gücü ortaya koyamayacağı için...

Dünya Strateji Tahtasından Türkiye’yi İlgilendiren Kuvvetli Yansımalar Ve Sonuçları…
Av. Sedat ÇETİNKAYA
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyadaki gelişmeleri okumaktan ve dünya siyasetini gerektiği gibi analiz edebilmekten uzak yönetimi, kapasitesini aşan bir yaklaşımla ve Ukrayna üzerinden geliştirdiği bir gerilimle, dünya siyasetini kontrolü altına almaya çalışmaktadır.
 
Görünüşte pragmatik ancak YETERLİ ALTYAPIDAN YOKSUN OLAN bu stratejinin, Avrupa-Rusya ve Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmak ve ABD’nin bölgesel hegemonyasını diri tutmak gibi birincil nitelikte somut bir boyutu olduğu gibi ABD yönetimine hakim olan ve Çin’i yeni faaliyet merkezleri olarak tanımlayan küreselcilerin, yeni dünya düzeni projelerini gerçekleştirme noktasında Rusya’yı köşeye sıkıştırarak pasifize etmek gibi gizli bir boyutu da bulunmaktadır. 
 
Bu durum ise hem önemli bir ticaret yolu hakimiyetini tesis etmek hem de Rusya’yı, Çin için tehlike olmaktan çıkarmak gibi çok önemli bir anlam içermektedir. Zaten küreselcilerin gerek Rusya’yı ve gerekse Türkiye’yi karşıt cephede tanımlamalarının nedeni de aynı jeopolitik- tarihi ve sosyolojik gerçekliğe dayanmaktadır. 
 
Rusya, kendisini etkisiz kılmaya matuf olan bu strateji ve kışkırtma karşısında geri adım atması durumunda, sonun başlangıcı sürecine gireceğini iyi bildiğinden ve ABD’nin, Rusya’yı etkisiz kılacak bir kararlığı ve gücü ortaya koyma noktasında yetersizlik içinde olduğunu da çok iyi gördüğünden, oyunun kapasitesini ve riskini yükselterek, gerilimi ; “YA GERİ ÇEKİLİRSİNİZ YA DA SONUCUNA KATLANIRSINIZ” noktasına kadar yükseltmiştir ki bu iştahın Rusya’yı Ukrayna’yı işgale yönelen bir hataya düşürme ihtimali dahi doğmuş bulunmaktadır.
 
Bu aşamanın daha ilerisine gitmek ise ABD açısından her halükarda bir yenilgi olarak tanımlanacaktır. Zira ABD bu aşamadan sonra geri adım attığında, Rusya kazanmış olacak ; geri adım atmadığında ise daha ileriye gidecek kararlığı ve gücü ortaya koyamayacağı için Rusya’nın ortaya koyacağı hamlelere cevap vermeyeceğinden tüm dünyanın gözünde sürklase olarak itibar kaybına uğrayacaktır… 
 
ELBETTE BU İTİBAR KAYBINDAN, ABD’NİN GÜDÜMÜNDE ŞEKİLLENEN NATO DA PAYINI ALACAKTIR. 
 
Ancak belirtmek isterim ki ABD yönetimine hakim olan güçlerin, kolay kolay vazgeçmeyecekleri de bir gerçektir. YAPACAKLARI ŞEY ; gerilimi azaltma oyununu hakim kılarak zaman kazanmak ve bu arada Rusya’yı askeri olarak dengeleyecek bir kuvvet altyapısını adım adım şekillendirmek olacaktır. Bu arada tıpkı Türkiye’ye yönelik faaliyetlerde olduğu gibi Rusya’ya yönelik 5. kol faaliyetlerini de üst düzeyde harekete geçirecekler ve Rusya’yı ekonomik olarak köşe sıkıştırmak için herşeyi yapacaklardır.
 
İngiltere, Rusya ile Türkiye’nin hiçbir şekilde yakınlaşmasını istemeyen bir siyasi pozisyona sahip olduğu gibi Fransa ve Almanya’yı zayıflatmak, Almanya üzerinde etkinlik kurmak ve Almanya’yı enerji sıkıntısına sokmak için de Rusya’ya yönelik agresif bir düşmanlık politikasına sahip bulunmaktadır. Yine İngiltere ile Rusya arasında Ermenistan meselesi üzerinden şekillenen adı konulmamış bir düşmanlık politikası da göze çarpmaktadır. 
 
İngiltere bu noktada stratejik partner olarak Türkiye’yi kendi politikasına uygun görmekte ve Türkiye – Rusya yakınlaşmasını sağlayacak her meseleden büyük  rahatsızlık duymaktadır. Zira İngiltere’nin ; Libya, Irak ve son dönem Kıbrıs politikası,  Akdeniz’de Malta üzerinden Türkiye lehine şekillendirdiği siyasi yaklaşım ve saman altından su yürüten genel politik tavrının aksine Ukrayna meselesinde Rusya’ya karşı ortaya koyduğu kışkırtıcı strateji , Türkiye- Rusya yakınlaşmasına ilişkin İngiliz rahatsızlığını ortaya koyan argümanlar olarak okunabilmektedir.   
 
Bu arada ABD politikaları açısından şimdilik dikkat çekmese de Balkanların büyük öneme sahip olduğunu belirtmek isterim. ABD, şimdilik sadece Rusya’ya yönelik faaliyet icra eder gözüküyor olsa da gizliden gizliye ve ikincil olarak Türkiye’ye yönelik bir çevrelemeyi de ihmal etmemektedir. BALKANLAR CIA AJANI KAYNAYAN BİR MERKEZ HALİNE GELME YOLUNDA HIZLA İLERLEMEKTEDİR... Gerekli taktik ve stratejik hazırlıklar yapıldığında, Balkanların ABD’nin bölgedeki nüfuzunu arttıracak bir politika doğrultusunda yeni bir çatışma ile karışması ise ihtimal dahilinde bulunmaktadır. 
 
ABD, BİR ÇATIŞMA DURUMUNDA Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik olarak bir kara harekatına girişmesinin, Arnavutluk ve Makedonya ile irtibatlı hale gelebilmesinin önüne set çekmek için Dedeağaç’a ve muhtemel harekat alanına konuşlanmakta, olası bir Türk- Yunan çatışmasında dengenin kurulabilmesi için Yunanistan’ın Deniz ve Hava kuvvetlerinin takviye edilmesi ve hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi için kendisinin ön planda olmadığı girişimlerini hızlandırmaktadır. Yunanistan’ın Fransa ve İsrail’le yaptığı çalışmaların mahiyeti, hedefler ve silahlanma programı dikkate alındığında, 2026 YILI SONRASINA İLİŞKİN BİR PLANLAMANIN VARLIĞI ORTAYA ÇIKMAKTADIR... 
 
ABD, Ukrayna üzerinden Rusya’ya yaptığının bir benzerini, daha düşük profilli bir yaklaşımla Yunanistan üzerinden Türkiye’ye yapmaya çalışmaktadır. Ancak var olan düşük profilin, bizleri aldatmaması gerekmekte ve hatta hazırlık faaliyetlerimize hız verme noktasında hayati önem arzeden bir zaruret şekillenmektedir. Çünkü ABD’nin  Türkiye’ye yönelik Yunanistan politikası, Suriye ve Irak denkleminde adım attığı zaman önem kazanacak ve Yunanistan, arkasına ABD’yi ve avanesini almış bir maşa olarak Türkiye’yi karşısına alma gücünü kendisinde bularak harekete geçmeyi deneyecektir. 
 
Bu noktada Türkiye’nin Kıbrıs’ın tanınmasını sağlama noktasında ortaya koyacağı faaliyetler ile Pkk//Pyd//Ypg//Sdg yapılanmasına yönelik olarak ortaya koyacağı askeri girişimler de tetikleyici olacaktır.
 
Bu arada ABD’nin Afganistan’dan çekileceğim derken, gizli müttefiki Taliban ile Afganistan’da barış ortamını bozma ve bu arada Türkiye’nin imajını bozarak Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini kırma girişimleri devam etse de tüm planları elinde patlayacaktır. Zira ABD’nin ortaya koyduğu tavır tam bir blöften ibarettir ve küreselcilerin Afganistan’da barış ortamının şekillenmesine ihtiyaç duymaları bir gerçeklik olduğu müddetçe, küreselcilerin yönetimindeki ABD, Türkiye’nin ayağına gelmek durumundadır. 
 
Aslında stratejik olarak Afganistan’da barışın sağlanamaması Türkiye’nin lehine, Çin – ABD – İran ve küreselcilerin aleyhine bir durumdur. Ancak bizler ; hiçbir masum müslümanın zarar görmesine evet diyebilmemiz mümkün olmadığından, barışa evet diyecek ancak kolay olmasa da bu barış üzerinden ABD’yi kitleyecek, Çin’i de Afganistan ve Pakistan üzerinden bloke etme riskini barındıran bir stratejiyi sahaya sürmeyi  de başaracağız…
 
İçinde bulunduğumuz bu süreçte ; Rusya ile ABD gerilimi devam ettiği müddetçe Yunanistan- Türkiye geriliminin pasif bir gerilim olarak kalacağını, ABD’nin Pkk//Pyd//Ypg//Sdg yapılanması üzerinden şekillendirmeye çalıştığı girişimleri aktive ederek yeni bir boyuta taşıyamayacağını, Türkiye’nin muhteşem bir zamanlama ile Rusya- Ukrayna arasındaki krizi donduracak bir aktör olarak devreye girerek Avrupa- Rusya – Ukrayna ve küresel siyaset üzerinde büyüt bir etki üretebileceğini, bu etkinin ise ABD’nin  küresel planlarını bloke edici ve Türkiye’nin büyük bir güç merkezi olarak yükselmesini destekleyecek bir netice doğurabileceğini ve tüm bu dinamiklerden yararlanarak Türk Birliği  hedefine kararlı bir şekilde yürüme mefkuresini temel hedefimiz olarak belirlemenin geleceğimizi şekillendirecek en büyük kazanımımız olacağını önemle ve özellikle belirtmek isterim.
 
BİRİLERİ ÖNÜNE VE SADECE İÇİNDE BULUNDUĞU GÜNE BAKIP GAFLETLE YAŞARKEN ; YÜKSEK BİR FERASETLE GELECEĞE BAKANLAR, GÜNÜMÜZDEN GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRENLER VE DÜŞMANLARINI ETKİSİZ KILABİLME YETERLİLİĞİNİ ORTAYA KOYABİLENLER HER DAİM KAZANACAKLARDIR…


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler