loader
Passiflora Nasıl Ekilir?

Passiflora Nasıl Ekilir?

Passiflora Tohum ekimi nedir? Passiflora Nasıl çimlendirilir ? Passiflora Bakımı ve diğer bilgiler, Passiflora Nerede yetiştirilir ? Passiflora İklim istekleri ile dış mekanda sorunsuz yetiştirilebi..

Passiflora Nasıl Ekilir?
 
Mavi Passion Flower, çarkıfelek, saat çiçeği sarmaşık; aynı asma gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak inanılmaz bir hızla gelişir ve bazen boyu bir sezonda 9 metreye kadar ulaşır. Parlak yaprakları göz alıcıdır ve genellikle 5 parçalı küçük palmiyemsi bir yapıdadır. Kimi yapraklar 3 parçalı olabilirken kimi kez de yapraktaki parça sayısı 9'a kadar çıkabilir. Ilıman iklimlerde her daim yeşildir. Örneğin İzmir?de kışın dahi yapraklarını dökmez. Ancak soğuk iklimlerde kışın yapraklarını döker ve baharla birlikte yeniden yeşile bürünür.
 
10 cm. Çap büyüklüğe ulaşan çok renkli beyaz ve mor-mavi çiçekleri ile yaz boyu inanılmaz ve benzersiz bir göz ziyafetidir. Çiçeklerinin hafif naneli ananası andıran çok güzel bir kokusu vardır. Büyüleyici ve cezbedici çiçekleri, kelebeklerin uğramadan geçemedikleri görkemli bir renk cümbüşüdür.
 
Şatafatlı çiçekler yaz sonundan itibaren sonbaharla birlikte, yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde, koyu portakal rengi meyvelere dönüşürler. Meyve dönemi de çok gösterişli ve renklidir. Meyveleri olgunlaşınca yenebilir ya da kokteyllerde ve meyve suyu karışımlarında kullanılabilirler. Çiçekleri ile yapılan çayın teskin edici yönü ile heyecanı yatıştırdığı ve stresi giderdiği söylenir.Güneşi çok severler ve bulundukları ortama tropik bir görüntü katarlar. 
 
Çiçeklerinin göz dolduran egzotik görüntüleri nedeni ile ayrıca Passiflora ailesinin en zahmetsiz ve kolay gelişen türü olması nedeni ile tüm dünyada çok popülerdirler. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilmekte olan bu güzel, güneş alan teras ya da balkonunuzda varsa bahçenizde kolaylıkla büyür. Her bir çiçeği bir sanat harikası olan bu sarmaşığa sahip olarak çevrenizdekileri büyüleyin
 
Passiflora Tohum ekimi
 
Passiflora Nasıl Ekilir?
İç mekanda yılın her dönemi ekimi yapılabilir. Çimlendirme ertesinde fidelenen passifloralar, son don tehlikesi geçtikten sonra bahar aylarında dış mekanda kalıcı yerlerine dikilir.
 
Doğrudan dış mekan ekimlerinde havaların ve toprağın ısınmaya başladığı ve yağmurların devam ettiği bahar ortası ve yaz başı arasında ki dönem idealdir.
 
Passiflora Nasıl çimlendirilir ?
 
Saksılarda gelişmeye bırakılan genç filizler kısa sürede gelişim gösterir. Fideleme aşamasına normalin 2 katı seyreltilmiş  ile beslemek gelişimi hızlandırır. Bunun dışında fideleme saksı toprağına akıllı gübre de katılabilir ki bu yol seçildiğinde bitki son kalıcı yerine alınana kadar ayrıca gübreleme yapma zorunluluğu da kalmaz.
 
Passiflora Bakımı ve diğer bilgiler
 
Passiflora çok arsız ve çok hızlı gelişen bir bitkidir. Hemen çiçek açmak için fırsat arar. Çok az hastalıktan ya da böcekten etkilenir. Oldukça güçlü, sağlam bir yapısı vardır. Bir kez tutundu mu kolay kolay formunu ve sağlığını kaybetmez ve neredeyse yıl boyu çiçeklenir.
 
Nemli ve geçirgen topraklarda coşar ancak kurak sert hatta killi topraklarda dahi sorunsuz gelişir.larda bakım bitkinin sağlığından çok formunu sağlamak için yapılır. Budama ile bitki kontrol altında tutulmalı, güzel görünümü sağlayacak dallanma teşvik edilmelidir. Profesyonel ihtiyaçlar hariç yılın her döneminde budama yapılabilir.
 
Çiçeklenmeyi artırmak için kök sınırlandırması iyi yöntemlerden biridir. Çok verimli, nemli ve gevşek topraklarda bitki toprak altından ilerleyip gelişmeye müsaittir. Bu durumlarda passiflora gelişecek ve olabildiğince yayılmaya çalışacaktır. Yayılma dönemlerinde bitki yeşil dal ve yapraklı kısımlarına gücünü gönderdiğinden çiçeklenmesi az olur. Köklerinin fazla yayılmayacağı saksı dikimlerinde kökler ilerleyemediklerinden, kökler sınırlanmış olur ve bitki daha çok çiçek açar. Aynı mantıkla bahçe dikimlerinde toprak altından köklere sınırlandırma yapılırsa, çiçeklenme artacaktır.
 
Passiflora Nasıl Ekilir?
Passiflora Nerede yetiştirilir ?
 
Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygun. Özellikle çitlere, pergolalara, limonluklara sarılarak gelişir ve kısa sürede kapatır. Yaz kış yeşildir ve ılıman bölgelerde neredeyse yıl boyu çiçeklidir.
 
Passiflora İklim istekleri
 
Passifloralar kısa süreli donlara ( -6/-9 derece ) sıcaklıklara dayanabilirler. Ancak bu sıcaklıklarda uzun süre yaşayamazlar. Bitkinin saksıda başarı ile yetiştirilebilme özelliği sayesinde bugün 'nin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir.
 
Ilıman kıyı ve iç bölgelerde dış mekanda sorunsuz yetiştirilebilirler. Ancak uzun süreli kış ve don gören bölgelerde yetiştiricilik saksı ve konteynerlerde yapılmalıdır. Hava sıcaklıklarının 5 derecenin altına düşmesi ile bitki korunaklı, don görmeyen bir yere alınmalıdır. 
 
Çok çabuk geliştiklerinden eğer bitki kapalı bir yere alınmayacak kadar büyümüş ise, topraktan 40-50 cm mesafeden bitki budanır. Bahar ayları ile birlikte yeniden dış mekana alınan passiflora sorunsuz bir şekilde yeniden sürecek ve kısa sürede eski boyuna ulaşacaktır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler