loader
Torf Nedir? Torf' un Özellikleri Nelerdir?

Torf Nedir? Torf' un Özellikleri Nelerdir?

Evde torf toprak nasıl yapılır? Torf'un özellikleri nelerdir? Torf nasıl bir şey? Toprağın verimli olması için ne yapmalı, Torf nedir nerede kullanılır? En verimli toprak nedir?

Torf Nedir? Torf' un Özellikleri Nelerdir?
 
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Gazipaşada Ziraat Ve Tarımda Da Kullanılan Torf Hakkında En Çok Sorulan Soruları Araştırdık...
 
Evde torf toprak nasıl yapılır?
 
Önce yarı gölgede, toprak zeminli bir alan belirleyin. Sonbaharda topladığınız yaprakları, kesilen çimleri, budanan dalları, eski gazeteleri parçalayarak burada biriktirin. Yarım metre bitki atığı oluşturun, üzerini sönmüş kireçle örtün. Bir miktar da azotlu gübre serpin.
 
Torf nedir nerede bulunur?
 
Çukur alanlarda suyun birikmesiyle Yunanistan Philippi Plain'de, ABD'de Florida ve Joaquin'de torf oluşmuştur. Tropik kuşakta Endonezya, Malezya, Zaire, Uganda ve Kenya'da geniş yataklar bulunur.
 
Torf Nedir?
 
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
 
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez. Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır.
 
Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle Sphagnum denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur. Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.
 
Torf'un  özellikleri nelerdir?
 
*  Su tutma kapasitesi yüksektir.
*  Havalanma kapasitesi yüksektir.
*  Hastalık ve haşere taşımaz.
*  Ec ve pH'sı değişkendir.
*  Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur.
*  Hacim olarak hafiftir.
*  Harç yapımı için çok elverişlidir.
*  Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
*  %100 doğal bir maddedir
*  Organik yapısı yüksektir
 
 
Torf nasıl bir şey?
 
Torf çiçek toprağı, tamamen organik maddelerden hazırlanan bir toprak türüdür. Bu toprakta yapay olan hiçbir madde yer almaz. Genellikle nemli ve ılıman bölgelerin bitkileri için tercih edilmektedir.
 
Toprağın verimli olması için ne yapmalıyız?
 
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
 
Torf nedir nerede kullanılır?
 
Torf, toprak genellikle ılıman ve nemli bölgelerin bitkileri için tercih edilen bir toprak çeşididir. Torf toprak, toprakların ph derecesini ayarlamak için de kullanılır. Bu toprak türü, zaman içinde bataklık ve göl gibi alanlarda, bitkilerin su altında kalarak yıllar sonra çürümesi sonucunda oluşur.
 
En verimli toprak nedir?
 
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır, coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler