loader
Toprak Nedir? Toprak Bakımında Nelere Dikkat Edilir?

Toprak Nedir? Toprak Bakımında Nelere Dikkat Edilir?

Toprak nedir, toprağın önemi? Toprağı güçlendirmek için ne yapmalı? 10 cm toprak kaç yılda oluşur? İlkbahar bahçe bakımı nasıl yapılır? En iyi bahçe toprağı..

Toprak Nedir? Toprak Bakımında Nelere Dikkat Edilir??
 
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Gazipaşada Ziraat Ve Tarımda'da Toprak Bakımı Hakkında En Çok Sorulan Soruları Araştırdık...
 
Toprak nedir? toprağın tanımı nedir?
 
Toprak, atmosfer ile taş küreyi (litosfer), tatlı su ile tuzlu su alanlarını (hidrosfer) birbirinden ayıran bir ara katman olup, birçok bitki ve hayvan için yaşam alanı sunan biyosferin (canlı küre) bir parçası, gezegenimizin yaşayan, nefes alan derisidir.
 
Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur. Toprak üzerindeki ölü bitkileri yakmak toprağa çok büyük zararlar verir ve toprağı verimsizleştirir. Toprak üzerindeki ölü bitkiler ve kuru yapraklar fossilleşerek bir gübre görevi görür ve toprağın zenginleşip nem tutarak verimliliğini artırır.
 
Toprağın üst tabakası insanların ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır. Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır. Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
 
Toprak nedir, toprağın önemi?
 
Toprak, yerkabuğunu oluşturan kayaların, uzun yıllar boyunca parçalanıp ayrışması ile oluşan gevşek yeryüzü örtüsüne verilen genel bir isimdir. ... Besin ve humus, toprağın en önemli bileşenlerindendir. Toprak canlıdır. Milyonlarca organizmayı içinde barındırır.
 
Toprağı güçlendirmek için ne yapmalı?
 
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
 
10 cm toprak kaç yılda oluşur?
 
Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur.
 
İlkbahar bahçe bakımı nasıl yapılır?
 
İlkbahar Bahçe Bakımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler. olarak N-P-K kompoze gübre verilir. Bu aylarda en çok azota ihtiyacı olacağı için, özelikle azot oranı yüksek gübreler tercih edilir. Şimdilerde budama işlemleri yapılabilir (form budaması, derin budama dediğimiz bitki gençleştirmek için yapılacak budamalar).
 
En iyi bahçe toprağı nasıl olmalı?
 
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olmamalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
 
Toprak nasıl beslenir?
 
BİTKİ ve hayvan artıklarından oluşan organik gübreler, topraktaki, dolayısıyla yiyeceklerdeki besin maddesi ihtiyacını karşılıyor. Ekolojik tarımda, ekonomik değeri olan, besin zincirini tamamlayıcı, toprağı doldurma değeri yüksek olan bitki ve hayvan artıklarından oluşan gübreler kullanılıyor.
 
Verimli Bahçe nasıl yapılır?
 
10 Adımda Daha Verimli Sebze Bahçesi Nasıl Yapılır?
 
Yetiştirmek için bölgenize uygun sebze tiplerini seçin. 
Ekim için uygun sezonu seçin. 
Ekim yapmadan önce toprağı uygun şekilde hazırlayın. 
Sebzelerin ekimini uygun şekilde yapın. 
Devamlı ve uygun miktarda sulama yapın.
Düzenli olarak gübre kullanın.
Yabani otları yok edin.
 
Sebze toprağı nasıl olmalı?
 
Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
 
En iyi toprak nasıl anlaşılır?
 
Katı fazın % 90'ınm mineral, % 10'unun ise organik parçacıklardan oluşması, boşluk oranının yarısının toprak suyu, yarısının ise toprak havası tarafından işgal edilmiş olması fiziksel açıdan ideal bir ortamı tanımlar.
 
Toprağın verimini artırmak için neler yapmalıyız?
 
Bitki artıklarının yakılması önlenmelidir.
 
Hasat edilen ürün artıklarının toprağa uygun zamanda karıştırılarak çürümeleri sağlanmalıdır. Bu durumda; toprağa hem organik madde ve bitki besin maddesi kazandırılacak, hem de bir sonraki ürün ekme döneminde temiz bir ekme yatağı olacaktır.
 
Domates biber toprağı nasıl olmalı?
 
Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır. Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir.
 
Toprağın verimini artırmak için hangi gübre kullanılır?
Azotlu Gübre Çeşitleri
 
Asit oranı yüksek topraklarda yerine amonyum nitrat kullanımı tercih edilebiliyor. Çoğunlukla kireçli ve kumlu topraklarda tercih edilen ürün, toprağın pH derecesini düşürmeye destek oluyor. Verim artıran gübre çeşidi, azot, kükürt ve fosfor ihtiyacını gideriyor.
 
Kış mevsiminde yetişen sebzeler nelerdir?
 
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
 
Toprak Hazırlığı nedir?
 
Toprak işlemeyi, tohumların ekilebilmesi, bitkilerin yetişebilmesi için, toprağın uygun duruma getirilmesi ve bu durumun korunması için herhangi bir araçla gevşetilmesi, ufalanması ve karıştırılması olarak tanımlayabiliriz.
 
Sebze toprağı nasıl hazırlanır?
 
Toprağın nemi yüksek, yumuşak ve iyi drenajlı olmalıdır. Yer tamamen düze veya çok hafif bir eğime sahip olmalıdır. Su tutma kapasitesi bol çiftlik gübresi ile arttırılabilir. Eğer toprak killi ise humik asit kullanımı ile 1 litre suya 10 cc humik asit konularak toprağın yapısı değiştirilebilmektedir.
 
Ekim İçin Toprak Nasıl Hazırlanır?
Çim Tohumu İçin Toprak Hazırlığı
 
Çim tohumunun iyi bir kök gelişimi göstermesi ve suyun toprakta tutulabilmesi için toprağın 20-40 cm derinlikte işlenmesi gerekmektedir. Zayıf kumlu topraklara 5 cm kalınlığında organik madde (hayvan gübresi veya kompost) ilave edilir ve 15-20 cm'lik üst tabakaya karıştırılır.
 
Toprak belleme ne zamanı?
 
Bahçe toprağında yapılacak belleme, krizma, çapa ve fidan çukuru açmak gibi işlemlerin yapılması için en ideal ay EKİM AYI dır.
 
Bahçe toprağı nasıl verimli hale getirebiliriz?
 
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeysel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
 
Toprak çatlaması neden olur?
 
Topraktaki kil minerallerinden bazıları, su alarak toprağın şişmesine neden olur. Suyun bitkiler tarafından alınması, sıcaklık, buharlaşma nedenlerine bağlı olarak topraktaki su azalır. Su ile şişen kil mineralinin suyunu kaybetmesiyle toprakta çatlamalar oluşur, çatlaklar toprağın derinliklerine kadar inebilir.
 
Sert toprakta ne yetişir?
 
Kilin suyu tutma özelliği vardır. Killi toprakta yetişen bitkiler şu şekilde sıralanabilir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
 
Torf toprağında ne yetişir?
 
Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir.
 
Torf tek başına kullanılır mı?
 
Ev içinde veye dışında saksılarımızda bitki yetiştirirken kullanacağımız sağlıklı, steril, hafif ve kaliteli torf kullanmaktayız. Saksı içinde kullandığımız torf, tek basına kullanıldığı gibi bir çok malzeme ( çakıl, cocopeat, kum, perlit, lav tası, ponza, vermikulit ) ile karışım yapılarak ta kullanılabilir.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler