Meyve Bahçelerinde Kış Bakımı ve Uygulamaları
Kocaman ve bereketli bir meyve sezonun daha sonuna geldik. Tarımda, çiftlikte işler her zaman varınca hızında devam ediyor. Bir sonraki sezona yine eski tadını özlediğiniz meyve ve sebzelerimizi sunabilmek için şimdiden arı gibi çalışmaya devam ediyoruz.
Bu yıl üretim sezonumuz Aralık ayında bitti. Ama sonra eh artık önümüz kış ayaklarımızı uzatıp yatalım diye düşünüyorsak maalesef bu tarımda mümkün değil. Sağlıklı ve leziz meyveler alabilmek için asıl şimdi kış ayında yapılacak bakım işlerimize başladık.
Velinimetimiz, göz bebeklerimiz ve hatta çocuğumuz gibi büyütüp, koruyup kolladığımız meyve ağaçlarımızı kışın ağır etkisinden korumak için iyi tarım uygulamaları esaslarına göre ilaçlamalıyız.
Çünkü kısa girerken ağaçlara zarar veren bütün zararlıları ağaçlarda kuluçkaya yatarlar.
Kış yağmurları rüzgar ve soğuğun etkisiyle bakteriler, mikroplar çoğalır ve hastalık için tehlike oluşur. Bu nedenle önce bordo bulamacı, (göz taşı artı kireç) ile bütün ağaçlar yıkanır. Sonra gülleci bulamacı (kükürt + kireç) atarak önlem alırız.
Ağaçların üretim sonrası yorgunluğunu gidermek ve gelecek sezona daha dirençli girmeleri için gerekli vitamin mineral ve elementler içeren ama asla sentetik olmayan (kompost, yanmış keçi, koyun gübresi vs) doğal gübreler atıyoruz.
Kışın gelmesiyle yağmurlarda başlayınca bodur ve yarı bodur meyve ağaçlarımız için taban suyu çok tehlikelidir. Bu nedenle taban sularının oluşmaması için drenaj kanalları açıyoruz ve yağmur tahliyesini sağlıyoruz.
Şubat ve Mart ayında özellikle sarı kivilerimizde canlanan, kabaran gözlerin dondan zarar görmemesi için yağmurlama yapan sulama sistemi springler gözden geçirilerek faal durumda olmasını sağlıyoruz ki olası bir don söz konusu olursa bu spring sistemlerini çalıştırarak, dondan meyve olacak gözleri koruyoruz.
Diğer bir iş ise yaz boyunca devamlı çalışan zirai aletlerin gelecek sezona hazırlanması için bakımlarını yaparak geçiyor.
Bizim gibi kapama meyve bahçesi ile üretim yapan bahçelerde, ziyarete geldiğinizde çoğunlukla ilginizi çeken sorduğunuz tel-direk sistemimiz: meyve ağaçlarımızı ayakta durmasını sağlayan bu sistemimizi 200 dönümde üretim yaptığımız tüm alanı gözden geçirip, gevşeyen telleri sıkıştırıyoruz ki kış koşullarında, çetin havalarda her hangi bir yıkım olmasın ve meyve ağaçlarımızı koruyabilelim diye.
Kıştan meyve ağaçlarınızı korumak için siz ne tür önlemler alıyorsunuz?
Çiftçi Tv' Ye Ait Meyve Bahçelerinde Kış Bakımı Videosunuda Kaynak Olarak Kabul Ederek Bilgilerinize Sunmak İsteriz.
Kış Aylarında Meyve Ağaçlarının Bakımı
Mevsimin özelliğine bağlı olarak soğuyan havadan dolayı bitkilerin bir kısmının optimal büyüme hızları yavaşlar ve bitki durgunluk dönemine girer. Bu duruma halk arasında bitkilerin uyuması denir. Kış döneminde meyve ağaçlarında yapılması gereken en önemli işler budama, kış gübrelemeleri ve kış İlaçlamalarıdır.
Kış öncesi dört budama yapılır
1) Form Budamaları: Bitkilerin formunu korumak için yapılan budamalardır.
2) Gençleştirme Budamaları: Kış mevsiminde bitkilerin gençleştirme budamasının yapılması gerekir. Bu budamalar bitkilerde daha taze sürgünler oluşturduğu için bitkilerde daha fazla çiçek ve daha sık bir bitki formu oluşturur.
3) Meyve Budamaları: Meyveler için en uygun budama kış dönemidir. Bu dönemde meyvelerde su yürümesi olduğundan budama önemlidir.
4) Ölü Dal Budamaları: Bitkilerde zamanla farklı nedenlerden dolayı dal kurumaları olabilir. Bu kuruyan dalların kesilmesi gerekmektedir.
Kış ayları budama zamanıdır. Bütün meyve ağaçları az veya çok budama gerektirir.Yeni fidanlarda şekil, daha ileriki yıllarda da ürün budaması yapılır. Budanmayan ağaçlar çalılaşır ve meyve kalitesi düşer. Fazla uzayan ağaçlardan meyve toplamak , ilaçlamak güçleşir.
Budamanın aşırısı da iyi değildir. Budama her ağaca göre değişen karmaşık bir işlemdir. Doğru teknik kullanılmadığı zaman ağaçlar zarar görür. Kaliteli ve uzun ömürlü meyve ağaçları için mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.
Kış Gübrelemeleri: Bitkiler her ne kadar uyku veya yorgunluk döneminde olsalar da besin takviyesi çok önemlidir. Çünkü kış aylarında, yaz aylarına oranla daha fazla besin elementi ihtiyacı duymaktadır.
Kışlık İlaçlamalar: Bitkilerin üzerinde daha önceden kalan bitkisel zararları yok etmek amacıyla ilaçlama yapmak gerekmektedir. Meyve ağaçlarında Bordo Bulamacı ve kışlık yağ uygulaması kış aylarında yapılır. Ayrıca kış aylarında yaprak temizliği çok önemlidir.
Kaynaklar: fidandeposu - misbahcem - Çiftçi Tv