Gazipaşa'da Nereye Gidilir?
Gazipaşa gezilecek yerler hangileridir? Gazipaşanın en önemli turizm yerlerini biliyormusunuz? Gazipaşanın antik kentlerini mutlaka görmelisiniz... Antalya’nın şirin ilçesi Gazipaşa antik kentlerle dolu…
Tarihi MÖ 2000li yıllara uzanan Gazipaşa'nın ilk sakinleri Hititlerin bir kolu olan Luvilerdir. Yunanlılara, Romalılara, Selçuklulara, Karamanoğullarına da ev sahipliği yapan Gazipaşa'nın gezilecek yerlerinden bazılarını Gazipaşa haberleri olarak sizler için derledik...
Zengin bir tarihi kültüre sahip, Antalya’nın Toros Dağları ile çevrili şirin ilçesi Gazipaşa’nın gezilecek yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsiniz…
Selinus Antik Kenti
Antik Selinus Kenti Gazipaşa İlçesi sınırları içerisinde yat limanının ve Hacı Musa Çayı' nın güneybatısındaki denize dirsek gibi uzanan bir tepenin üzerinde ve yamacında yer alır.
Antik dönemde Dağlık Kilikya’nın önemli ticaret limanlarından olan ve tarih sahnesine Prindu Krallığı’nın batı sınırı olarak geçen, İ.Ö. 557-56 da Sallune olarak adlandırılan Selinus; Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde iskan görmüştür.
Bugün için görülebilen akropol, agora, büyük ve küçük hamamlar, anıtsal mezarların yer aldığı nekropol, odeon, su kemerleri, kilise ve Şekerhane Köşkü kentin önemli yapılarındandır.
Roma İmparatoru Traianus’un (İ.S. 97-117) Part seferinden Roma’ya dönerken 117 yılı Ağustos ayında bu kentte hastalanarak ölmesi ve küllerinin Roma’ya götürülmesi, Romalılar’ın bu kente olan ilgisini arttırmıştır. Daha sonra Selinus kent sikkelerinde kentin isminin “Traiano Selino” olarak değiştirildiğini görmekteyiz.
Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti
Gazipaşa İlçesinin 18 kilometre doğusunda Güney Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Kent ismini Kommegene Kralı IV.Antiochos'tan almıştır. Günümüzde kazı çalışmaları devam eden antik kentin kalıntıları denize doğru dik inen üç tepe üzerine yayılmıştır.
Kent antik çağda “Dağlık Klikya” olarak bilinen bölgenin sınırları içinde yer almaktadır. Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim görmüş olan kentte günümüze ulaşan yapılar orta çağ kalesi, agora, sütunlu cadde, kilise, hamam, anıtsal kapı, tapınak, nekropol alanındaki anıt mezarlar ve triconhos’dur.
Iotape Antik Kenti
Alanya – Gazipaşa karayolunun 33. kilometresinde yer alan antik kent adını Kommagene Kralı 4. Antiochos'un (İ.S. 38–72) karısı Iotape'den alır. İmparator Trajan'dan Valerian'a kadar kent kendi adına sikke basmıştır. Kalıntılar Roma ve Bizans dönemi özellikleri taşımaktadır. Denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü durumundadır. Bu bölüm surlarla çevrili olduğundan kale (akropol) görünümündedir. Yapılar oldukça tahrip olmuştur.
Delik Deniz Ve Kral Yolu
Delik Deniz ve Kral Koyu birer doğa harikası koy olup, Gazipaşaya 23 kilometre, Alanya’ya 67 kilometre uzaklıktadır. Güneyköy Köyünün Nohut Yeri mevkinde yer alan kalenin sol tarafında yer alır. Koylara Antiochia Ad Cragum antik kenti içinden geçilerek gidilmektedir. Koylar yine aynı kentin kıyı kısmında yer alan kalıntıları arasında bulunmaktadır. Doğal güzelliklerle tarih burada iç içe yer almaktadır. Kral Antiochus'un burada yüzdüğü söylenir.
Koru Plajı Doğal Havuzlar
Gazipaşa Koru Plajının doğu kesiminde yer alan Doğal Havuzlar kayalıkları halk arasında “yalı taşı” olarak adlandırılır. Doğal havuzlar hafta sonları yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından piknik ve plaj olarak kullanılmaktadır. Koru Plajı caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Akdeniz sahilinindeki 17 merkezden birisidir. Bu plajın kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahip olduğu söylenmektedir.
Hasdere Köyü
Gazipaşa ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden birini oluşturduğu gibi sınırları içerisinden geçen Hasdere'nin ismini almaktadır. Birden fazla devlete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle köy içerisinde birbirinden farklı devlete ait medrese, çeşme, türbe bulunmaktadır. Osmanlı'ya da ev sahipliği yaptığından dolayı köyde çok önemli tarihi evler ve miraslar bulunmaktadır.