Gazipaşa...
Şahan Mirza Özdemir & Nazife Beyza Özdemir
Gazipaşa Antalya’nın en doğusunda yer alan küçük bir ilçedir.
Nüfusu yaklaşık 50.000 olmakla beraber yüz ölçümü 1111 kilometre karedir. Birçok tarihi ve doğal güzellikleriyle
‘’Sessiz Cennet’’ Gazipaşanın tarihi ve özelliklerinde keşfedilmeye hazır bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor. Gazipaşa, tarihinde sahil kenarlarındaki gizemli mağaralarıyla korsanlara sığınak olmuştur.
Akdeniz’in incisi Gazipaşa Antalya’nın imara açılmayan bâkir plajları ile sayılı sahillerine ve eşsiz tatil koylarına sahiptir. Gazipaşa Selinus Sahilinde mevsimi olduğu zaman caretta caretta yumurtalarının olduğu korumalı alanlara da rastlayabilirsiniz. Sahil bu gibi birçok deniz canlısına daha ev sahipliği yapmaktadır.
Halen daha tamamlanması beklenen Gazipaşa Yat Limanında da şimdilik çoğunlukla bölge halkının yat ve tekneleri bulunmaktadır. Tam olarak faaliyete geçtiği zaman Gazipaşa ekonomisine büyük katkısı olacağı düşünülmektedir.
Yaklaşık 10 kilometrelik Selinus kumsalıyla beraber yaz aylarında şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyen tatilciler için mükemmel bir tatil merkezidir.
Koru Sahilinde bulunun Gazipaşa doğal havuzları da gerek temizliği gerek nostalji ve doğal güzellikleri ile göz kamaştırmaktadır.
Bunun gibi, tatilciler tarafından tercih edilen doğal yerler turizm cenneti olan Gazipaşa’mızda sıkça görülmektedir. Gazipaşa’nın sahip olduğu bir başka doğal güzellik ise ilçe merkezine 21 km uzaklıkta bulunan Antalya – Mersin yolu üzerinde Güney köyü Nohut Yeri’nde olan Gazipaşa Delik Deniz ve Gazipaşa Kral Koyu’dur.
Gazipaşa Fener Mesire Alanı da piknik yapmak, arkadaşlarla ve aile ile vakit geçirmek için tercih edilen önde gelen yerlerdendir. Gazipaşa seracılık bakımından oldukça gelişmiş bir ilçedir. Bölge halkı çoğunlukla geçimini seracılık ve çiftçilikle sağlamaktadır.
İlçede muz ve avokado başta olmak üzere tropikal meyve bahçeleri (mango, avokado, longan, guava, pitaya, liçi, papaya) da bulunmaktadır. Bu ürünler isçilerle toplandıktan sonra Gazipaşa Toptancı Haline getirilir ve buradan Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılmak üzere tırlarla taşınır.
Ayrıca Gazipaşa Havalimanı deniz tarafından inen uçakların pas geçme zorunluluğu olursa, dağlar yüzünden tekrar yükselmek için yeterli mesafeye sahip değildir. Bu sebeple D400 karayolu üzerine 204 metre uzunluğunda alt geçit yapılmıştır. Havalimanı pisti karayolu üzerinden geçirilmek suretiyle uzatılmıştır.
Böyle bir çalışma Türkiye’de ilk defa Gazipaşa’da yapılmıştır. Bu sayede Gazipaşa havalimanı Türkiye’de altından karayolu geçen ilk havalimanı olma özelliğine sahiptir.
Uçak Gazipaşa Havalimanı’na iniş yaparken ilçeye pencereden baktığımız zaman yaklaşık %70 inin seralarla kaplı olduğunu görebiliriz.
Gazipaşa’da aynı zamanda Koru ve Selinus Sahillerinin arasında bulunun Gazipaşa Kalesi de dillerden düşmemektedir.
Kaleye çıkmak biraz zahmetli olmasına rağmen kale merdivenlerini çıkarken Tarihi hamam, Gazipaşa Şekerhane Köşkü gibi birçok tarihi kalıntıyı görmek de bir zevk meselesidir.
Tepeye çıktığımızda karşımızda plajları, denizi, çayı yani kısacası Gazipaşa’nın bütün güzellikleri gözlerimizin önündedir. Bu tür ekstra manzaraları Gazipaşa Cebeli Tepesi ve Gazipaşa Kızılin Tepesi’nden de görmek mümkündür.
Gazipaşa Belediyesi her sene belli zamanlarda tarım fuarı ve çekirdeksiz nar festivali düzenlemektedir.
Tabi bunlar sadece bir kaçıdır. Ülkenin dört bir yanından gelen, alanında uzman insanlar tarafından Gazipaşa Tarım Fuarında çeşit çeşit meyve-sebzeler ilaçlar gibi tarım ürünleri de halka sunulmaktadır.
Aynı zamanda el sanatları ve yeme içme bölümü de halka sunulmaktadır.
Gazipaşa Çekirdeksiz Nar Festivalinde ise Gazipaşa da görülen çekirdeksiz narlarla birçok etkinlikler oyunlar yapılmaktadır. Her sene önemli gün ve haftalarda Cumhuriyet Meydanında coşku ile öğrencilerin de içinde bulunduğu etkinlikler ve gösterili kutlamalar da yapılmaktadır.