loader
  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...

  • Cüceler Mağarası...

    Cüceler Mağarası...


Cüceler Mağarası...

Gazipaşanın Tarihi Ve Özelliklerinde 37 kilometre uzaklıktaki Cüceler Mağarası Karstik ve doğal bir yapı oluşumu olan mağarada, yaklaşık 15 bin yıl önce oluşan...

Cüceler Mağarası...
 
Antalya Gazipaşa Haberler olarak yaptığımız araştırmada Cüceler Mağarası...
Sapadere Kanyonu ziyaretinde gidilebilecek bir diğer mekan ise Cüceler Mağarası’dır. Gazipaşa ilçe merkezinin kuzey batısında, 37 kilometre uzağında bulunan Sapadere Mahallesi’nde yer alır. İsmini cüceler ile ilgili bir hikayeden alan mağara, Antalya’nın diğer bölgelerinde bulunan mağaralara göre nispeten küçüktür.
 
Cüceler Mağarası Gazipaşanın Tarihi Ve Özelliklerinde 37 kilometre uzaklıkta  Karstik ve doğal bir yapı oluşumu olan mağarada, yaklaşık 10 ile 15 bin yıl önce oluşan sarkıtlar ve dikitler bulunmaktadır. Mağaranın hemen hemen her noktası aydınlatılmış ve yer yer dar küçük geçitleri vardır.
 
Mağaraya ulaşım yaklaşık 170 metrelik bir platform üzerinden sağlanır. Platformun 150 metrelik kısmında ziyaretçilerin girebildiği 6 farklı galeri mevcuttur. Mağaranın etrafında bulunan tesislerden çeşitli ihtiyaçları karşılamak mümkündür.
 
Cüceler Mağarası
Cüceler Mağarası, Akdeniz'in karstik arazi yapısına sahip Antalya'nın turistlik ilçesi Alanya'ya bağlı Demirtaş sınırları içindedir. Sapadere Kanyonu yolu üzerindedir. Damlataş oluşumlu bu doğa harikası mağara, Alanya şehir merkezine 18 km, Demirtaş'a 13 km uzaklıktadır. 
 
Cüceler Mağarası...
Doğal oluşumundan çok hikayesi ile dikkat çekmektedir. Rivayete göre; Osmanlı döneminde burada yaşayanlar, sahip oldukları küçükbaş hayvan başına toplanan vergiyi vermemek için yetkililer köye geldiğinde keçilerini ve koyunlarını bu mağaraya saklarlarmış.
 
Cüceler Mağarası'na ağaçların arasından uzanan yaklaşık 180 metrelik biri yürüyüş parkurundan sonra ulaşılmaktadır. Mağaranın girişi seyir terasından izlenebilen yemyeşil muhteşem bir vadi manzarası ile başlamaktadır. 2012 yılında ziyarete açılan ve 6 galeriden oluşan mağaradaki toplam yürüyüş mesafesi 155 metre kadardır. 
 
Cüceler Mağarası...
Cüceler Mağarası'nın adım atılarak gezilebilen her noktasında doğanın gücünü hissedeceğiniz oluşumlar, sarkıt ve dikitler vardır. Mağaraya sadece nakit para ile giriş vardır. MüzeKart bu mağara girişleri için geçersizdir.
 
Cüceler Mağarası'nın ilginç hikayesi
Mağara oluşumu bakımından oldukça zengin olan Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara bulunuyor. Antalya, Türkiye'de ziyarete açılan en fazla mağaraya sahip olsa da, bu mağaralardan çok azı uluslararası öneme sahip. Turizmde çeşitliliği artırmayı hedefleyen girişimciler, bu doğal zenginlikleri sektöre kazandırmayı amaçlıyor.
 
Cüceler Mağarası...
Bu amaçla Alanya'da bir mağara daha turizme açıldı. Alanya'da dünyaca ünlü Damlataş Mağarası'na benzerliğiyle dikkati çeken 'Cüceler Mağarası' da turizme kazandırıldı. Sapadere Kanyonu işletmecisi Osman Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 10 yıllığına kiraladığı 37,5 dönüm arazi içerisinde yer alan Cüceler Mağarası'nı ulaşım, düzenleme, aydınlatma ve restorasyon çalışmalarını tamamlayarak ziyarete açtı. 
 
İçerisinde 7 renk tonundan oluşan çok sayıda 'sarkıt' ve 'dikit' yer alan mağara, toplam 150 metre uzunluğunda 6 galeriden oluşuyor. İlçe merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Cüceler Mağarası, henüz tanınmamasına rağmen Sapadere Kanyonu'na giden turistler tarafından ziyaret edilmeye başlandı. 
 
Cüceler Mağarası...
Cüceler Mağarası'nın Hikayesi 
Antalya'da Damlataş, Karain, Dim, Altınbeşik, Aşıklar, Korsanlar ve Kocain mağaralarının turizme hizmet verdiğini belirten işletmeci Osman Yılmaz, Cüceler Mağarası'nı turizme kazandırmak için 2 ayda yaklaşık 250 bin TL harcama yaptığını söyledi. Mağarayı ilk kez 35 yıl önce ziyaret ettiğini anlatan Yılmaz, "1900'lü yıllarda Tırılar Köyü'nde Terziler diye bir sülale yaşarmış. 
 
Bu sülaleden bir cüce, ağabeyinin kendisini dövmesi üzerine evden kaçarak bu mağaraya saklanmış. Cücenin mağarada yaşadığını gören bir çoban ise durumu ailesine bildirmiş. Ailesi cüceyi alarak eve götürmüş ancak mağaranın adı da 'Cüceler Mağarası' olarak kalmış" dedi. 
 
Cüceler Mağarası...
Cüceler Mağarası'na Vergi Ödememek İçin Keçi Ve Koyunları Saklamışlar 
Mağaranın, Osmanlı döneminde çiftçiler tarafından da kullanıldığını kaydeden Yılmaz, şunları anlattı: "Osmanlı İmparatorluğu'nda küçükbaş hayvanlar için 'Ağnam' adı altında vergi alınırmış. Bu vergiyi ödemek istemeyen çiftçiler, tahsildarlar geldiğinde keçi ve koyunlarını bu mağaraya saklarmış. Mağaranın ilginç bir geçmişi var. 
 
Ancak biz Antalya'daki diğer mağaralar gibi Cüceler Mağarası'nı Gazipaşa turizminde kazandırmak istiyoruz. Mağaranın dışarıya göre 10- 12 derece daha serin olduğunu dile getiren Osman Yılmaz, gelecek turizm sezonunda mağaradaki gezilebilen alanın çeşitli düzenlemeler yapılarak 150 metreden 250 metreye çıkarılacağını kaydetti.
 
Cüceler Mağarası...
Evden Kaçıp Cüceler Mağarasına Sığındı
Gecenin karanlığında evini terk eden ve ormanlık alana doğru kaçan cüce çocuk, köyün sırtını yasladığı tepedeki mağaraya sığınmış. Cüce çocuğun anne ve babası oğullarını bulamamanın üzüntüsü ile kahrolmuş. Cüce çocuğun sığındığı mağaradan bir tek kardeşi haberdarmış ve cüce çocuğa gizlice yiyecek götürüyormuş. 
 
Her gün gizlice abisine yiyecek götüren cüce çocuğu bir çoban görmüş ve ormanın içerisinde gizlice onu takip etmeye başlamış. Çoban, çocuğun o güne kadar habersiz olduğu bir mağaraya girdiğini görmüş veçok şaşırmış. Merakını gidermek için çoban da mağaraya girmiş. Mağaranın son bölümünde gizlenen cücenin, cüce kardeşi tarafından getirdiği yiyecekleri yediğini görmüş. 
 
Cüceler Mağarasında Renk Cümbüşü
Hikayenin bundan sonrası ve çocuğun ailesine kavuşup, kavuşmadığı bilinmiyor. Ancak bilinen tek gerçek mağaranın adının bundan sora Cüceler Mağarası olarak kalması. Cüceler Mahallesi, Alanya kant merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunan Tırılar mahallesinde bulunuyor. 
 
Cüceler Mağarası...
Bozdeğirmeni mevkiindeki mağara 170 metre yükseklikteki bir tepede yer alıyor. Küçük bir girişi bulunan mağara 155 metre uzunluğa ve ana salonda irili ufaklı 6 odacığa sahip. Mağaranın yüksekliği yaklaşık 40 metre. Mağaranın en belirgin özelliği sarkıtların, dikitlerin ve sütunların rengarenk oluşudur. Cüceler Mağarası’nı ziyaret edenlerin en çok ilgisini çeken noktada yapının içerisindeki renk cümbüşüdür. 
 
Cüceler Mağarasında Sarkıt Ve Dikitler Sütunlara Dönüştü 
Mağaranın ana salonunda ve küçük odacıklarında suyun geçiş yolu net olarak görülür. Bazı odacıkların uç noktalarında dar dehlizler vardır ancak profesyonel ekipler mağarada inceleme yapmadığı için bu dehlizlerin devamında ne olduğu bilinmez. Mağaranın içerisinde, her tarafta sarkıtlar ve dikitler görülür. Bazı sarkıt ve dikitler birleşmiş, sütunlara dönüşmüştür. 
 
 
Mağaranın ana salonunda dikitlerin ve sarkıtların oluşturduğu dev sütunlar net olarak görülebilir. Sarkıt ve dikitlerin yanı sıra mağarada suyun geçtiği noktalarda çok sayıda traverten de vardır. Suyun zaman içerisinde pürüzsüz bir yüzeye dönüştürdüğü travertenler görülmeye değerdir. Mağaranın son bölümünde su zerrecikleri görülür. Tabanın yaş olduğu bu bölümden geçmişte suçıktığı sanılmaktadır. 
 
Cüceler Mağarasında Suyun Aktığı Kanallar Görülmeye Değer
Mağaranın oluşumuna neden olan suyun akıp gittiği alanlar da mağaranın ilgi çeken bölümleridir. Küçük odacıklar dikkatlice incelendiğinde geçmişte suyun geldiği noktalar görülebilir. Yaz kış serin bir havaya sahip olan mağara sıcak yaz günlerinde serin bir ortamda farklı bir gün yaşamak isteyenler tarafından değerlendirilebilir. Mağaranın girişine giden parkurun başlangıç noktası seyir terası olarak düzenlenmiştir. Buradan kuzeye doğru bakıldığında Toros Dağları ve önündeki vadi göze çarpar. 
 
Çam ormanlarıyla kaplı vadi temiz havasıyla oksijen deposudur. Mağara Alanya dağlarında safariye çıkmış yerli ve yabancı misafirlerin uğrak durağıdır. Alanya dağlarında, vadilerinde, kanyonlarında, ormanlarında ve dere kenarlarında gün boyu dolaşan misafirler, turlarının bir durağı olarak mağaraya da uğrarlar. Mağaranın alt kısmındaki köyde ipekböcekçiliği yapılması nedeniyle yaz aylarında ipek dokuma tezgahları da mağara gezisi sonrasında bölgenin görülmeye değer bir zenginliğidir.
 
Bu Linki Tıklayarak Gazipaşa'da Gezilecek Yerler Haberlerimizi İnceleyebilirsiniz…
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler