Azerbaycan Ordusu "Şuşa" Kentini İşgalden Kurtardı
Milli Savunma Bakanlığından,
Türkiye gündeminde ’de sevinç yaratan Dağlık Karabağ'daki kritik öneme sahip Şuşa kentini Ermenistan'ın işgalinden kurtaran Azerbaycan'ı kutlama paylaşımı yayımlandı.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Kahraman Azerbaycan ordusu, kritik öneme sahip Şuşa kentini işgalden kurtardı. Tebrik ediyoruz.
Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz 28 yıl sonra Şuşa'daki meşhur har-ı bülbül çiçeğinin açışını izleyecekler, kokusuna doyacaklar. Ne mutlu onlara" ifadelerine yer verildi.
Har-I Bülbül Çiçeği Nedir?
Dünyanın bazı bitkileri endemiktir. Yalnızca belirli bir yerde, doğal faktörlerin en uygun şekilde eşleşmesi ile büyürler. Güney Kafkasya, yeryüzünde başka hiçbir yerde bulunamayan çok sayıda bitki türünü barındıran eşsiz bir ekosistemdir. Har-ı Bülbül çiçeği de bunlardan biridir.
Bu türlerden bazıları çok sınırlı bir alanla sınırlıdır. Hari bulbul çiçeği ( Xarı Bülbül) bunlardan biridir:
Sadece Güney Kafkasya'nın Şuşa bölgesinde yetişir (Ermeniler tarafından Shushi olarak adlandırılır). Çiçeğin şekli bir bülbülü andırır, dolayısıyla adı: Azerice'de "Har" "diken" ve "bulbul" "bülbül" anlamına gelir.
Çiçeğe yakından bakarsanız, üç farklı yöne yayılan üç yaprağın farkına varabilirsiniz. İkisi kanat, üçüncüsü ise gagalı kuş başı şeklindedir.
Hari bülbül çok kırılgan bir çiçektir. Hızla kaybolur ve kokusunu asla paylaşmaz. Mütevazı bir yüksekliğe ve muhteşem bir duruşa sahip görkemli bir çiçektir. Pek çok efsaneye ve halk masalına konu olmuştur.
Dünyada bazı bitkiler endemiktir yani yalnızca belirli bir yerde büyürler. Güney Kafkasya, yeryüzünde başka hiçbir yerde bulunamayan çok sayıda bitki türünü barındıran eşsiz bir ekosistemdir.
Hâr-ı bülbül çiçeği (Xarı Bülbül) de bu endemik bitkilerden biridir. Sadece Güney Kafkasya'nın Şuşa bölgesinde yetişir. Çiçeğin şekli bir bülbülü andırdığından dolayı adı Azerice'de "Hâr-diken" ve "bülbül" anlamına gelir.
Çiçeğe yakından bakıldığında, üç farklı yöne yayılan üç yaprak görülür. İkisi kanat, üçüncüsü ise gagalı kuş başı şeklindedir.
Hâr-ı bülbül çok kırılgan bir çiçektir. Hızla kaybolur ve kokusunu asla paylaşmaz. Mütevazı bir yüksekliğe ve muhteşem bir duruşa sahip görkemli bir çiçektir.
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak;
Pek çok efsaneye ve halk masalına konu olan bu çiçeğin yetiştiği topraklara kavuşan Azeri kardeşlerimize selam olsun.
Ahmet Şafak'ın Karabağ Şarkısının Sözleri
Karabahtım gönül tahtım
Maralım benim
Öz sinesi dert ortağım yaralım benim
Seven sevene kavuşur bekle sen beni
Geleceğim göreceğim mutlaka seni
Karabağ Karabağ içerim ağlar
Elim kolum bağladılar
Derde saldılar
Karabağ Karabağ yüreğim dağlar
Yolumu bağladılar arı bülbül ağlar
Seni öz sinemden çekip aldılar
Elim kolum bağladılar
Derde saldılar
Ağlama ey arı bülbül
Bekle sen beni
Geleceğim göreceğim mutlaka seni
Karabağ Karabağ yüreğim dağlar
Yolumu bağladılar arı bülbül ağlar...
Gazipaşa Haberler Olarak Tavsiye Linklerimiz;