loader
Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Sahur saatinde mutlaka kalkılmalı ve proteinden zengin dengeli bir öğün yapılmalıdır. Aşırı yağlı besinlerden ve kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerinden...

Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?
 
Bu soru Ramazan’a sayılı günler kala yine en çok merak edilen konuların başında yerini aldı. Bu ayda beslenme alışkanlıklarımız değiştiği, öğün sayıları azaldığı için beslenme konusu daha da önem kazanmaktadır. Nelere dikkat etmeliyiz kısaca bir göz atalım.
 
*  Sahur saatinde mutlaka kalkılmalı ve proteinden zengin dengeli bir öğün yapılmalıdır. Aşırı yağlı besinlerden ve kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı tuzlu ve baharatlı besinlerden de uzak durulmalıdır. Bu besinler susuzluk hissinin artmasına neden olmaktadır.
 
*  Sahurda çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir. Bunlar diüretik etkili olduğu için vücuttan su atımına ve susuzluk hissetmenize neden olabilir.
 
*  İftarda ise önce 1-2 bardak su ve yanında 1-2 adet hurma veya zeytin ile orucu açtıktan sonra 1 kase çorba ile devam edilmelidir. Çorbadan sonra 10-15 dk ara verilmeli ve sonrasında ana yemeğe geçilmelidir.
 
*  İftar sofrasında ağır yemekler yerine besin grupları bakımından dengeli bir öğün tercih edilmelidir. Ana yemeğin yanında mutlaka yoğurt ve mevsim sebzelerini içeren salata yer almalıdır.
 
*  İftar ve sahurda kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olacak glisemik indeksi yüksek olan pirinç, patates, beyaz ekmek vb. besinleri tüketmemeliyiz. Bunlar yerine lif içeriği bakımından zengin, tokluk süresini uzatan bulgur, kurubaklagiller ve tam buğday-çavdar unundan yapılmış ekmek vb. tercih edilmelidir.
 
*  İftardan sonra ihtiyaca göre 1-2 ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerde meyve, kuruyemiş, süt-yoğurt-ayran-kefir, sert kabuklu kuruyemişleri tüketebilirsiniz. Tatlı tüketilmek istenildiğinde sütlü veya meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir. Haftada 2-3 kez tatlı tüketimi yeterli olacaktır.
 
*  İftardan sahura kadar olan sürede yavaş yavaş, dağıtarak 2-3 litre su içilmelidir.
 
*  İftardan 60-90 dakika sonra yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu bir yürüyüş ya da ev içi egzersizi hem sindiriminizi kolaylaştırmaya hem de kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.
 
Mutlu, sağlıklı, hayırlı Ramazanlar...
 
Ramazan Ayında Nasıl Beslenilmeli?
Diyetisyen / Gazipaşa 
Cahide Çağlayan İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler