loader
Bakteriyel Solgunluk Ve Patates Kahverengi Çürüklüğü

Bakteriyel Solgunluk Ve Patates Kahverengi Çürüklüğü

Ziraat ve tarımda sebze hastalıklarından Patates Kahverengi Çürüklüğü Hastalık Belirtisi. Patates bitkisini kökleri yoluyla hastalandırır. Etkili bir mücadele yöntemi..

Bakteriyel Solgunluk Ve Patates Kahverengi Çürüklüğü
Yeşil aksamda solgunluk (Ralstonia solanacearum)
 
Ziraat ve tarımda sebze hastalıklarından Patates Kahverengi Çürüklüğü Hastalık Belirtisi
 
Hastalık etmeni bir bakteridir. Patates bitkisini kökleri yoluyla hastalandırır. Etkili bir mücadele yöntemi yoktur. Tohumla taşınabilir. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda patates tarımına 5 yıl süreyle izin verilmez.
 
Patatesin yeşil aksamındaki (gövde ve yapraklar) ilk belirtileri, sıcak günlerde dalların uçlarındaki yapraklarda meydana gelen solgunluktur.
 
Susuzluktan dolayı oluşan solgunluktan farkı gece serinliğinde solgunluğun kaybolmamasıdır.
 
Bakteriyel Solgunluk Ve Patates Kahverengi ÇürüklüğüHastalık geliştikçe kök boğazının hemen üzerindeki bölgede çizgi şeklinde kahverengileşme ve yapraklarda bronzlaşma görülür. Bu tür belirti gösteren bitkilerin gövdeleri kesildiğinde veya kırıldığında beyaz, sümüksü bir akıntının çıktığı görülür.
 
Yumruların gözlerinden ve patatesin gövdeye olan bağlantı kısmından damlacıklar şeklinde bir akıntı çıkar. Bu akıntı kuruyunca toprak parçaları patatesin gözlerine yapışık olarak kalır.
 
Hastalıklı yumrular kesildiği zaman kahverengileşme ve hafifçe sıkıldığında krem rengi bir akıntı ortaya çıkar.
 
Hastalığın görüldüğü bitkiler:
 
Patates, domates ve köpek üzümü gibi yabancı otlar.
 
Mücadele yöntemleri:
 
Kültürel önlemler
Patates üretimi için sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır.
Hastalığın görüldüğü tarlalarda 5 yıl süreli nadas veya 3 yıl nadas daha sonra 2 yıl süreyle hububat ekimi yapılmalıdır.
Sulama kanallarının kenarlarında yetişen köpek üzümü gibi yabancı otlar imha edilmelidir.
Kullanılan tüm makine, alet ve depolama alanları temizlenmeli ve uygun bir dezenfektan ile temizlenmelidir.
 
Kimyasal mücadele:
Etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur....


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler