loader
Kök Boğazı Yanıklığı

Kök Boğazı Yanıklığı

Antalya Gazipaşa haberler olarak araştırdık, Gazipaşada Ziraat Ve Tarımda sebze hastalıklarından Kök Boğazı Yanıklığı nedir? Nasıl mücadele edilir? Belirtileri nelerdir? Hastalık belirtisi nedir?

Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı Nedir?
 
Biberlerde Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı
(Phytophthora capsici)
 
Antalya Gazipaşa haberler olarak araştırdık,  Gazipaşada Ziraat Ve Tarımda sebze hastalıklarından Kök Boğazı Yanıklığı nedir? Nasıl mücadele edilir? Belirtileri nelerdir?
 
Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı Nedir?Hastalık belirtisi:
Hastalık bitkinin değişik dönemlerinde ve organlarında görülebilir.
 
Erken dönemde enfeksiyon olduğunda fideliklerde çökerten olarak etkili olur.
 
Daha ileri dönemlerde bitkilerin kök boğazında önceleri koyu yeşil zamanla kahverengi siyaha dönüşen bir renk değişimi meydana gelir.
 
Bu renk değişimi kök boğazını kuşak gibi sarar, enfeksiyon kök bölgesine ulaşır, kök kabuğu kahverengi bir renk alır ve çürür.
 
Bu şekilde enfeksiyona uğramış olan bitkiler solamaya başlar, normal sulama ve bakım işlemleri yapılsa da bitki kendini toparlayamaz. Konukçuları:
 
Domates, kavun, karpuz, kabak, lahana, soya fasulyesi, pirinç, bezelye, marul, havuç, hıyar gibi kültür bitkileri ile Horozibiği, köpek üzümü gibi yabancı otlar hastalığın konukçularıdır.
 
Kök boğazı civarı kahverengileşmiş biber bitkisi
 
Kök Boğazı Yanıklığı Mücadele yöntemleri:
 
Kök Boğazı Yanıklığı Kültürel önlemler:
 
Fide yetiştiriciliği yapılırken genel bir kontrol prensibi olarak tohumlar hastalıksız, sağlıklı bitkilerden sağlanmalıdır.
 
Fidelikler hastalıksız, temiz yerlerde kurulmalıdır. Fideler aşırı sulanmamalı, sık sık havalandırılmalıdır.
 
Dikim karık usulü yapılmalıdır. Fideler karık sırtına dikilmelidir. Mümkün olduğunca her karık ayrı ayrı sulanmalıdır.
 
Bitkilere dengesiz gübreleme yapmamalı, özellikle aşırı azotlu gübre verilmemelidir.
 
Hastalıklı bitkiler sökülüp imha edilmeli, hasat sonrasında da ayni işlem tekrarlanmalıdır.
 
Kök Boğazı Yanıklığı Kimyasal mücadele:
 
İlaçlı mücadelesi yoktur...


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler