Çevirmen, Dramaturg, Gazeteci, Yazar Zeynep Avcı İle Shakespeare Ve Hamlet Üzerine...
“Shakespeare Halka Çok Yakın Bir İnsan Ve Yazar, Tabulaştırılmasına Şiddetle Karşıyım.”
Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün başrolünde, dünya tiyatro tarihinin en ünlü karakterlerinden “Hamlet” var. Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı serinin yeni bölümünde, birçok Shakespeare çevirisine imza atan çevirmen, dramaturg, gazeteci ve yazar Zeynep Avcı’yı ağırlıyor. Hem Shakespeare hakkında bilinmeyenlerin konuşulduğu hem de bazı yanlış bilgilerin temize çekildiği sohbette Zeynep Avcı, Hamlet’in, Shakespeare dünyasına atılabilecek en zor ama en sağlam adım olduğunu söylüyor.
Avcı, büyük ozan içinse “Shakespeare tiyatronun insan hayatına bir eğlence olarak büyük şeyler kattığını kanıtlamış bir adam. Altını çiziyorum: eğlence! Yani tiyatronun entelektüel bir iddia yerine insanları eğlendirmek, dünyanın haliyle ilgili kimi zaman güldürüp kimi zaman ağlatmak kimi zaman heyecanlandırmak isteyen büyülü bir sanat dalı olduğunu ispat eden bir adam,” yorumunu yapıyor ve ekliyor: “Ulaşılmaz yükseklikte bir mitos değil Shakespeare. Halka çok yakın bir insan ve yazar. Tabulaştırılmasına şiddetle karşıyım.”
Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde tiyatro dünyasının önemli isimlerinden gazeteci, yazar, çevirmen ve dramaturg Zeynep Avcı’yı konuk ediyor. Dünya edebiyatının en tanınmış kalemi William Shakespeare hakkında birçok yeni bilginin dinleyicilere ulaştığı sohbetin odağına ise yazarın ünlü eseri Hamlet yerleşiyor.
Başarır ve Avcı, tüm dünya dillerine çevrilmiş, dünyanın nerdeyse tüm sahnelerinde sergilenmiş oyunun karakterlerini, yazıldığı dönemi merak edenler, yüzyılları aşıp gelen Shakespeare replikleri ve mısralarına ilgi duyanlar için tadına doyulmaz bir sohbete imza atıyor. Tiyatronun ve edebiyatın büyülü dünyasında gezinmeye seven dinleyiciler için harika bir tur sunan bölümde Deniz Yüce Başarır, Hamlet’in en çarpıcı repliklerinden bölümleri de seslendiriyor.
Shakespeare’in bir söylentiye göre İngilizce’ye 1500 kelime eklediğini hatırlatan Zeynep Avcı, “Bazıları bunun 20.000’e ulaştığını iddia ediyor. Şunu da söylemek lazım, bazı kelimeler halk arasında kullanılıyor ama ilk kez yazıya geçiren o,” diyor. Afrika’nın yoksul ülkeleri dahil Shakespeare’in dünyada oynanmadığı ülke olmadığını söyleyen Avcı bunun sebebini ise “Çok evrensel bir şey anlatıyor; intikam, kıskançlık, kavuşamayan aşıklar…” diye açıklıyor.
Hamlet’in kendisine göre üç vazgeçilmez ögesini; Hamlet’in seyirciye de geçirdiği kuşku ve tereddüt, ölüm ve aile olarak sıralayan Zeynep Avcı, Hamlet oyununun tamamının sahnelenmediğini vurguluyor: “Beş perdenin tamamı sahnelendiğinde 6,5 saat sürüyor. Bir tek Işıl Kasapoğlu cesaret etti bu işe. İzmit Şehir Tiyatrosu’nda Tardu Flordun Hamlet’i oynadı. Üç ara verildi, arada dürüm ve ayran ikram edildi.”
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
“BEN OKURUM” HAKKINDA
Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.
Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak... Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.
DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor.
Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.