loader
Sit Alanına Ocak Ruhsatı

Sit Alanına Ocak Ruhsatı

Tarım ve orman alanlarıyla yeraltı su kaynaklarını da tehdit eden mermer ocağı projesi için Mersin Valiliği tarafından Ekim 2018’de ÇED Gerekli Değildir kararı verilmişti. Ancak ilk etapta 23 hektarlık kısmında mermer oca..

Gazipaşa ile Anamur arasındaki Anıtlı köyünde yaklaşık yaklaşık 100 hektarlık orman arazisinde mermer ocağı ruhsatı verildi
 
MERSİN’DE mermer ocağı için ruhsat verilen bölge bu kadar da olmaz dedirtiyor. Anamur’da arkeolojik sit, tarım arazileri ve su kaynaklarını tehdit eden mermer ocağı projesi yargıya taşındı.   Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Anıtlı köyünde yaklaşık yaklaşık 100 hektarlık orman arazisinde mermer ocağı ruhsatı verildi. 
 
Tarım ve orman alanlarıyla yeraltı su kaynaklarını da tehdit eden mermer ocağı projesi için Mersin Valiliği tarafından Ekim 2018’de ÇED Gerekli Değildir kararı verilmişti. Ancak ilk etapta 23 hektarlık kısmında mermer ocağı işletmek için girişim başlatılan ruhsat sahasının içinde 1. Derece arkeolojik sit alanı bulunduğu ortaya çıktı. Maden yolu açmak için ağaç kesimine başlanmasının ardından projenin iptali için dava açıldı. 
 
ÇED sürecinde görüşü sorulan Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında, mermer ocağı için verilen ruhsat sahasındaki Asarkaya Tepesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanının ruhsat sahası dışına çıkarılması koşuluyla alanda madencilik faaliyetinde bulunulmasında bir sakınca olmadığı görüşünü bildirdi. Mersin-Antalya sınırındaki eski adı Kaledran olan tarihi yerleşimin doğu kesiminde yer alan Anıtlı köyü, Türkiye’nin açık alanda muz üretiminin yapıldığı önemli üretim merkezlerinden biri. 
 
Torosların Akdeniz’e bakan sarp yamaçlarına yayılan Anıtlı’nın iklimi ayrıca çeşitli tropik meyvelerin yetişmesine de olanak sağlıyor. Sınırlı sulama olanaklarına karşın zeytinden yer fıstığına, sebzeden narenciye türlerine farklı ürünlerin de yetiştirildiği Anıtlı’daki tarımsal üretim son yıllarda mermer ve taş ocaklarının tehdidi altında.
 
Ağaç Kesimi Başladı 
 
Farklı madencilik firmalarına verilen mermer ocağı ruhsatları Anıtlı’da zor koşullarda üretim yaparak geçimini sağlamaya çalışan üreticilerin kâbusu oldu. Daha önce 2019’da köylerinde açılmak istenen mermer ocağına karşı eylem yapan köylüler, yeni bir proje için orman arazisinden ağaç kesilmeye başlandığını öğrenince projeyi yargıya taşıdı. 
 
ZİRAAT ODASI VE TARIM KOOPERATİFLERİ PROJEYE DAVA AÇTI Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Ziraat Odası, S.S Anıtlı Köyü Toprak Sulama Kooperatifi ve S.S Çamlıpınar Köyü ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar projeye karşı dava açtı. Mersin 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, tarım alanlarına ve su kaynaklarına zarar vereceği öne sürülen mermer ocağı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının hukuka aykırı olduğu kaydedilerek iptali istendi. 
 
Tarımsal Faaliyetler Ve İnsan Yaşamı Etkilenecek 
 
Proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının hukuka ve ilgili yönetmeliklere aykırı olduğu savunulan dava dilekçesinde, “2018 yılında alınan ÇED Gerekli Değildir kararından sonra süresi içinde faaliyete geçirilmeyen mermer ocağı için usulsüz biçimde verilen izinler gereğince, ruhsat sahası ile yaklaşık 25 hektarlık ÇED sahası, mermer ocağı işletecek firmaya teslim edilmiştir. Hatta yol ve işletme sahası açılmak üzere ruhsat sahası dışındaki ormanlık alanda bulunan ağaçların da kesimine başlanmıştır. 
 
Hali hazırda, ruhsat sahasında ve sahaya giden yolun açılması için iş makinaları ile hızlı bir şekilde çalışma yapılmaktadır. Mermer ocağının açılması halinde, ilk etapta yaklaşık 25, sonrasında yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alandaki, su depolamada, yağmur suyunu tutmada ve ormanın sağlıklı gelişiminde büyük önem arz eden makilik alanların yanı sıra, ÇED raporunda yok sayılan delice zeytin ağaçları ile yüzlerce/binlerce ağaç daha kesilecektir. 
 
Bu durum ise doğada çok büyük tahribat yaratacak, su kaynaklarını yok edecek/kirletecek, bölgedeki tarımsal faaliyet ile insan yaşamını olumsuz biçimde etkileyecektir” ifadelerine yer verildi.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler