loader
Gazipaşa'da Avukatlar Ücretleri 'nde Güncelleme İstiyorlar

Gazipaşa'da Avukatlar Ücretleri 'nde Güncelleme İstiyorlar

Antalya Barosu Gazipaşa Temsilcisi Ali Akyol tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı, “20 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret

Gazipaşa'da Avukatlar Ücretlerinde Güncelleme İstiyorlar
 
Adliye önünde basın açıklaması yapan Gazipaşalı avukatlar, Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği yeni Asgari Ücret Tarifesi’nin uygulanmasını istedi
 
ANTALYA Barosu yaptığı ortak basın açıklaması ile Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği yeni asgari ücret tarifesinin biran önce uygulanmasını istedi. Antalya merkez ve ilçelerinde bulunan adalet sarayları önünde eş zamanlı açıklama yapıldı. Gazipaşa Adalet Sarayı önünde toplanan Antalya Barosu Gazipaşa Temsilciliği’ne bağlı avukatlar, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin güncellenmesini istediler. 
 
Antalya Barosu Gazipaşa Temsilcisi Ali Akyol tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı, “20 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirlenmiş ücretler, uzlaştırma, arabuluculuk ücretleri resmi ve gayrı resmi enflasyon rakamlarının gerisinde kalmıştır. 
 
Avukatlık Asgari Ücret Tarifes açıklandıktan bugüne kadar geçen süreçte kira bedelleri, temel ihtiyaç maddeleri, benzin, kağıt vb giderler kat kat artmıştır. Bazı gider kalemlerinin yaklaşık olarak 4 kat arttığı bir ortamda, 2021 Kasım ayında bir önceki yılın ücretleri üzerinden yapılan yaklaşık yüzde 25 oranlı artış ülkenin ekonomik koşullarıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir. 
 
Gerek Türkiye Barolar Birliği gerekse Barolarımız tarafından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin güncellenmesi, CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmesi talebi defalarca Adalet Bakanlığına iletilmiştir. 
 
Bu taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir adım atılmamıştır. Türkiye Barolar Birliği, ortak çalışma taleplerinin Adalet Bakanlığınca kabul görmemesi üzerine 05.06.2022 tarih 2022-1257 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile “2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin maktu ücretlere ilişkin kısmının T.C. Merkez Bankasından alınan Mayıs Ayı TÜFE yıllık değişim oranı olarak tespit edilen ‘%73.50 oranında artırılarak Adalet Bakanlığına üst yazı ekinde onay için gönderilmesine, 
 
üst yazıda tarifenin 2023 tarifesi Resmi Gazete'de yayımlanana kadar geçerli olmak üzere hazırlandığının, yasa gereğince Ekim ayı sonuna kadar 2023 tarifesi hazırlığının yapılarak ayrıca gönderileceğinin belirtilmesine” karar vermiştir” dedi.
 
AVUKATLI ÜCRETLERİ ADETA ERİDİ
 
Baro Temsilcisi Akyol sözlerine şöyle devam etti, “Merkez Bankası’nın Mayıs ayı TÜFE yıllık değişim oranı (%73,50) üzerinden maktu ücretlere artış yapılarak hazırlanan 2022 yılı Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 13 Haziran 2022 tarih 19387 sayılı yazı ile Adalet Bakanlığına gönderilmiştir. 
 
Söz konusu tarife, 2023 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gireceği tarihe kadar uygulanmak üzere hazırlanmıştır. Kaldı ki gerçek enflasyon rakamları ve fiyatlardaki artışlar gözetildiğinde Türkiye Barolar Birliği tarafından talep edilen ve kabul görmeyen %73,50 oranındaki artış bile mevcut ekonomik durum karşısında avukatlar açısından yeterli olmayacaktır.  
 
Avukatlar için büyük bir aciliyet teşkil eden bu konu hakkında, aradan geçen iki haftalık süre içerisinde bir adım atılmamış; Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve barolarla konunun çözümüne ilişkin herhangi bir diyalog kurma gereği görmemiştir. Ülkemizde yaşanan ekonomik krizle birlikte satın alma gücünün dayanılmaz derecede düşmesine karşılık, avukatlık ücretleri bu ekonomik koşullar düşünüldüğünde adeta erimiştir. 
 
Birçok meslektaşımız açısından mevcut durum tahammül edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Asgari ücretle çalışan birçok meslektaşımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken, ofisleri bulunan meslektaşlarımız kira bedellerini, Bağ-Kur primlerini ödeyememektedir. Geçtiğimiz dönemde intihara sürüklenen meslektaşlarımızın acısı hala kalplerimizdeyken ilerleyen süreçte benzer durumları yaşanması ihtimali maalesef yüksektir. 
 
Özellikle genç meslektaşlarımız açısından mesleğin sürdürülebilirliği iyice zorlaşmış, umutsuzluk duygusu tarihte görülmediği derecede artmıştır. CMK ücreti ile geçimini sağlamaya çalışan çok sayıda meslektaşımız mevcuttur. CMK ücretleri angarya seviyesindedir. Bu nedenle CMK ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi seviyesine yükseltilmesini talep etmek zorunluluktur. 
 
Aksi halde, gösterilen emek karşısında verilen ücret arasındaki çelişki, meslektaşlarımızın angarya koşullarında çalışması gerçeğini değiştirmeyecektir. 2023 tarifesi hazırlanana kadar, 2022’nin geri kalan kısmı için Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı yeni tarife derhal uygulamalıdır. 
 
Aksi halde, yurttaşların adalete erişim ve savunma hakkı sınırına hassasiyet gösterilerek kurucu unsuru olduğumuz yargı faaliyeti kapsamında hizmet sunma olanaklarımızın ortadan kalkacağını kamuoyuna duyururuz.  Saygılarımızla” diye konuştu.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler