loader
Ejder Meyvesi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Faydaları Nelerdir?

Ejder Meyvesi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Faydaları Nelerdir?

Ejder meyvesi, kaktüs ailesinden olan bu meyve pembe kalın farklı görünüm sahip kabuğun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz veya kırmızı...

Ejder Meyvesi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Faydaları Nelerdir?
Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir Ve Nerelerde Kullanılır? Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir?
 
Ejder meyvesi, kaktüs ailesinden olan bu meyve pembe kalın farklı görünüm sahip kabuğun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz veya kırmızı bir meyvedir. Tadı kivi ve armut arasında hafif tatlı ve ekşi bir tada sahiptir. 
 
Ejder meyvesi tropikal meyve olduğu için genel olarak sıcak iklimlerde yetişir. Dünyada en çok Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam ve Malezya gibi farklı ülkelerde yetiştirilir. Son yıllarda Gazipaşa'da ve Mersin ilinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. 
 
Ejder meyvesinin çiçeği sadece geceleri açar. Büyük beyaz kokulu çiçekleri ay şekline benzediği için ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak adlandırılır. Bahçe bitkisi olarak bahçede evde salon çiçeği olarak ta yetiştirilir. 
 
Ejder Meyvesinin Faydaları
Ejder meyvesinin içerisinde bol miktarda C vitamini olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. 
C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan özelliğini göstererek vücuda virüslerin girmesini önleyerek hastalıklardan korur. 
Ejder meyvesi zengin kalsiyum içerdiği için kemiklerin gelişiminde çok faydalıdır. 
Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önün geçer ve iyileşme sürecinde destek olur. 
Bol miktarda likopen içeren ejder meyvesi likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. 
Çözülebilir lifler, potasyum ve düşük şeker oranıyla Tip 2 diyabet hastalığını da faydalıdır. 
Çok düşük kaloriye sahip olması ve lifli yapısı sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. 
Vücudun nem dengesini koruyarak özellikle kuru ciltler için doğal çözümler sunar. 
İçindeki potasyum sayesinde göz sağlığına destekçi olan ejder meyvesi özellikle göz kuruluğu çekenlere çok faydalıdır. 
 
Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir Ve Nerelerde Kullanılır?
Ejder meyvesini kırmızı kabuğundan ayırıp içindeki siyah, beyaz kısmını diğer meyveler gibi yiyebilirsiniz. Ejder meyvesini meyve salatalarında ve meyve suyu yapılarak ta tüketilir. Meyvenin etli kısımlarından şarap yapımında kullanılır. Meyvenin çiçekleri çiğ yenir ya da çay olarak tüketilir. Farklı tatlılarda veya içereceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. 
 
Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir?
Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli fakat bugün ticari olarak Malezya, Vietnam, İsrail ve nihayet Türkiye’de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi denize sıfır Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği maksimum 200 rakım olan yerlerde üretilmektedir.
 
Uzun kaktüs benzeri ağaçlara sahip olan meyvenin çok büyük, beyaz, kokulu ve sadece gece açan hatta bir dönem Meryem Uzerli’nin dahi oynadığı diziye isim olmuş, Gecenin Kraliçesi adında çiçeğe sahiptir. Ejder Meyvesi, diğer deyişle Pitaya, tatlı , kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir. Tanesi 1 kg kadar olabilen Ejder meyvesinin en güzel tüketim şekli soğuk olaraktır.
 
Ejder Meyvesi (Pitaya)‘nin iç kısmı kırmızı meyve olan türü beyaz etli olan türe göre çok daha lezzetli ve daha tatlı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Kırmızı ejder meyvesi çok daha faydalı ve verimlidir. Susama benzer çekirdekleriyle kivi izlenimini verir.  Taze meyve olarak yenilir, kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanılır, hatta  çiçekleri de ayrıca yenilebilir ve çay olarak içilebilir.
 
Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir üretiminin genel olarak kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kumlu milli organik madde bakımından zengin bir toprağa dikilen çekirdekler yeterli nem ve su ile desteklenerek birkaç hafta gibi bir sürede köklen dirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey tohum almak etkili bir yöntem değildir.
 
Piyasada satılan kısır tohum sayısı çok yüksektir ve meyve vermeden sadece çiçeklenen türe dönüşür. Tohumlar çok ucuz göründüğünden daha ekonomik görünebilir, ancak çürüyerek, tutmaması çok büyük olasılıktır. Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi yapmak istiyorsanız bizim önerimiz kesinlikle, fidan olarak veya çelik dediğimiz meyve dalı almanız. 
 
Pitaya kendi başına ayakta duramayacağından dolayı asma gibi destek isterler. Desteklemek için genellikle beton veya demir gibi sağlam direkler tercih edebilirsiniz. Ejder Meyvesi (Pitaya) kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Bunun için kış şartlarında seranızı ısıtmanız veya yeraltı suyu ile ısıyı üst seviyelerde tutmanın ve yaz döneminde de üzerine örteceğiniz gölge tülü ile aşırı sıcaktan korumanız gerekmektedir.
 
Ejder Meyvesi (Pitaya) ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra meyvesi olgunlaşarak hasat edilir. Dikilen fidanın çeşdine göre yılda 3-5 kez ürün almak mümkündür. Bitki hastalıklarına karşı dirençli bir ağaç olan Ejder Meyvesi (Pitaya) nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarından birisi de organik bitki besinleridir. Bitki organik ek besin kaynakları ve gübrelerle desteklenirse, nehir ve ırmak yataklarında alivyon içerikli toprakla büyükbaş hayvan gübresinin karışımı organik madde bakımından çok zengin olacaktır.
 
İlk bahar döneminde şubat- mart-nisan aylarında dikimi yapılan ejder meyvesinin fidanlarından her biri yaz dönemine kadar, neredeyse 3-5 yavru fidan verecektir. Bu durum stratejik olarak karar verilmesi gereken bir olaydır. Bitki fidan üretimi için beklenir filizleri budamadan büyütmeye çalışılır ise daha geç meyve verecek ana gövdenin gelişimi gecikecektir. Ya da bu çıkan filizler büyütülmede henüz başlangıç aşamasında kesilerek bitkinin gelişmesi sağlanarak doğal bir süreçte meyve vermesi için sürekli budama yöntemiyle meyve dallarının olgunlaşarak meyve vermesi beklenecektir. Bu tamamen yetiştiricinin vermes gereken bir karardır.  

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler