loader
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Nedir? Gazipaşa Yemeklerinden Denediniz'mi? Yöresel Mutfaklarımızdan Gazipaşa Mutfak Kültürü..

Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Nedir? Gazipaşa Yemeklerinden Denediniz'mi? Yöresel Mutfaklarımızdan Gazipaşa Mutfak Kültüründeki Et Yemekleri Nelerdir? Yöresel yemeklerimizin Geleneksel Türk Mutfağında Önemi Nedir? 
 
Gazipaşa haberler olarak Gazipaşa mutfağı, Yörük Mutfak Kültürü ve Yörük Mutfağında Keçi Haşlama Tarifini sizler icin hazırladık...
 
Gazipaşa Mutfağında Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama yemeğini Mutlaka Denemelisiniz !!!
 
 
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Nasıl Yapılır? 
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama İçin Kullanılan  Malzemeler
 
*     1 Kg Kemikli Parça Doğranmış Keçi Eti
*     15 Adet Arpacık Soğan
*     15 Diş Sarımsak
*     100 Gr Tereyağı
*     4 Adet İri Büyük Havuç
*     4-5 Adet İri Patates
*     2 Limonun Suyu 
*     4 Adet Defne Yaprağı
*     2 Tatlı Kaşığı Tuz 
*     2 Çay Kaşığı Karabiber
*     6-7 Dal Kıyılmış Maydanoz
 
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Yapılış Tarifi
 
Yemeğin Düdüklü Tencerede   Yapılış Tarifi
Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin..
Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte  pembeleşene kadar kavurun..su da bekleyen etleri süzün….
 
Suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
 
Daha sonra ilk önce 4′ e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları  4’e bölünmüş patatesleri, baharatları ve defne yaprağını da tencereye ekleyin..
 
Tencereye 5-6 bardak sıcak su koyup yemeği pişirin ( su etlerin üstünü 1 parmak kadar aşmalı )
Yemek pişince buharı çıkmış düdüklünüzün kapağını  açın ….
Yemeğin ilk sıcağı geçince tencereye sıkılmış limon suyunu ekleyip ikiliyi kısık ateşte 3-4 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın..
Yemeği  tabaklara paylaştırdıktan sonra tabaklarda ki  yemeklerin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları serpip yemeğinizi hemen sıcak sıcak servis  yapın…
 
Lütfen yemek pişince içinden defne yaprağını çıkartmayı unutmayın...
 
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Yemeğinin Tencerede  Yapılış Şekli
Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin..
Arpacık soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte  pembeleşene kadar kavurun..
 
Suda bekleyen etleri süzün…suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
 
Daha sonra tencereye etlerin üstünü 2 parmak aşacak kadar sıcak su ,baharatlar ve defne yaprağını ekleyerek tencereyi kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ağır ateşte 40-50 dakika kadar kaynatın..( kaynarken suyun üstünde  oluşan köpükleri almayı unutmayın)…
 
40-50 dakika  sonra ilk önce 4′ e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları tencereye ekleyin..
Havuçlar biraz pişince ( 10 dakika sonra) patatesleri de tencereye ekleyerek yemeği kısığa yakın orta ateşte pişirin ( gerekirse yemeğe sıcak su ilavesi yapabilirsiniz)..
 
Yemeğin pişmesine 2-3 dakika kala ocağın altını iyice kısın  limon suyunu da  tencereye ilave edin..
Tabağa aldığınız yemeğin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları  serpiştirdikten sonra yemeğinizi sıcak sıcak  servis yapın….
Et haşlamanızı “Terbiyeli Et Haşlama ” olarak yapmak isterseniz.
 
Etiniz ve sebzeleriniz güzelce  pişti yemek hazır…..
Şimdi pişmiş yemeğin ağzını açın yemeğin ilk sıcağı çıksın…
1 yumurta sarısı,1 küçük limon suyu ile çırpılır…
Bu karışıma 1 tatlı  kaşığı (silme) un eklenerek hepsi karıştırılır devamında  karışımın içine  1/3  su bardağı su  eklenerek karışım yine karıştırılır.
 
Devamında karışıma yemeğin haşlama suyundan da yavaş yavaş eklenerek terbiyeli karışım iyice ama iyice  inceltilerek açılır..
Bu terbiyeli karışım  süzgeç yardımı ile yavaş yavaş  tencereye eklenir tencere kendi ekseninde  1-2  sallanır..
Devamında  tencere ocak üstünde 3-4 taşım kaynatılarak  ocaktan alınır …
Maydanoz ince  ince kıyılıp  yemeğin üstüne serpiştirilerek yemek sıcak sıcak servis yapılır…
Ben yemeği düdüklü tencerede” terbiyeli et haşlama” şeklinde pişirdim…
 
Afiyetler olsun..
 
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlama Not :
Gazipaşa Mutfağında Keçi Haşlamayı terbiyeli ya da terbiyesiz yapmak tamamen kişisel tercihe kalmış bir durum. Terbiyeli yapılan yemeğin suyu daha kıvamlı ama daha bulanık olur.. sade limonlu yapılan ise daha duru sulu olur..
 
kemikli parça doğranmış keçi eti daha erken, dana eti daha geç pişer.. yemeğe ekleyeceğiniz su miktarını ona göre ayarlamalısınız..ben parça etlerde kuzu sevdiğim için yemekte  kemikli parça doğranmış keçi eti kullandım..
 
İsteyen yemeğe ilave olarak
 
*     yarım su bardağı bezelye,
*     1 adet  domates,
*     1 adet dolma biber,
*     1 küçük adet kereviz  
 
Ekleyerek yemeğinin içeriğini  zenginleştirebilir desem de bu malzemeleri eklemeyi tercih etmedim. ben bu haşlamanın sebzeli ama daha sade yapılmasından yanayım yinede  son tercih sizin..
 
Yemeğe eklenen limon suyu çok büyük bir limonun suyu  olmamalı eğer limonunuz çok büyükse yemekte yarım limon suyu kullanmalısınız..hatta istemiyorsanız  yemeğe hiç limon suyu eklemeden yemeğinizi limon suyu olmadan da  hazırlayabilirsiniz sorun olmaz…
 
İsteyen tabakta ki yemeğin üstünde  maydanoz yerine dereotu da kullanabilir..
 
Önemli olan etlerin yumuşaması, iyi pişmesi.. Etler pişmediği takdirde yemeğe sıcak su eklemesi yapılabilir..
 
Gazipaşa Haberler’den Alternatif Videolu Tarif !!!
 
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Et haşlama terbiyeli nasıl yapılır?” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Gazipaşa Haberler Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli et yemeği tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
 
Gazipaşa Haberler Tavsiye Notu:
uluslararası gastronomi danışmanlığıRestoran Konsept Danışmanlığı ve mutfak danışmanlığı hakkında bilgi almak için belirtilmiş olan linkleri inceleyebilirsiniz...

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler