Gazipaşa Mutfağında Akıtma, Cızlak (Cızlama) Nedir? Gazipaşa kahvaltılıklarından Akıtmayı (Cızlama) mutlaka Denemelisiniz! Yöresel Mutfaklarımızdan Gazipaşa Mutfak Kültüründe klasik kahvaltı çeşitleri Nelerdir?
Cızlama, Akıtma, Krep farklı isimlerde de söylense Geleneksel Türk Mutfağında ve Yöresel Mutfaklarımızda aynı şeylerdir. Yörelere göre isim değişikliği olmaktadır. Akıtma (Cızlama) yapılış tarzı ve sunum şeklinde değişiklikler olmaktadır.
Cızlama ya da akıtmalar söz konusu ise Gazipaşa mutfağı ve Yörük mutfağı olduğunda yine başka bir nefis oluyor.
Yörük Mutfağında Akıtma, Cızlak (Cızlama) Tarifini Denedinizmi?
Yörük Mutfağında Akıtma (Cızlama) İçin Kullanılan Malzemeler:
* Yarım Kilo Un,
* 1 Tatlı Kaşığı Maya,
* 1 Çay Kaşığı Tuz,
* 1,5 Bardak Su.
* Tereyağı
Yörük Mutfağında Akıtma (Cızlama) Yapılış Tarifi:
Derin bir kabın içine unu, tuzu ve mayayı koyun. Azar azar su ilave edip karıştırarak akıcı olacak şekilde bir hamur elde edin.
Hazırladığınız akışkan haldeki hamurun üzerini temiz nemli bir bez ile örterek 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.
Saçta pişirecekseniz; saçın üzerine bir kaşık hamur döküp yayın ve iki tarafını da pişirin.
Cızlak, Akıtmayı (Cızlama) Ocakta pişirecekseniz;
Tercihen teflon bir tavaya bir miktar yağ sürüp ısıttıktan sonra bir kaşık hamuru döküp iki tarafını da kısık ateşte pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Gazipaşa Haberleri Not;
Akıtma (Cızlama) mutlaka Pekmeze batırılarak yenebilir. İçine Tereyağı, bal, maydanozlu peynir vs… konulmaktadır.
Gazipaşa Haberler’den Alternatif Videolu Tarif !!!
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis Cızlama tarifini” ve uygulamasını uygun bulduğumuz Akıtma (Cızlama) Tarifi ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
Gazipaşa Haberler Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli kahvaltılıklarından Cızlak, Akıtma (Cızlama) tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…