loader
Guru Keşli Çomaç Nasıl Yapılır?

Guru Keşli Çomaç Nasıl Yapılır?

Gazipaşa ve Yörük yemek kültüründe çomaç hem bir yemek hem de bir atıştırmalıktır. Özellikle çobanların en önemli öğünlerinde tükettiği..

Guru Keşli Çomaç Nasıl Yapılır?
 
Gazipaşa ve Yörük yemek kültüründe çomaç hem bir yemek hem de bir atıştırmalıktır. Özellikle çobanların en önemli öğünlerinde tükettiği bir besin ve sandviç yada dürüm türüdür. 
 
Çomaç sadece Gazipaşa yemek kültüründe değil Yörük mutfağı ve yörük yemeklerinden Anadolu mutfağında çok önemli bir yer teşkil eder. 
 
Antalya Gazipaşa köylerinde ekmek edilirken acıkan çocuklara hemen bir bazlama saca atılır ve daha önceden suya ıslatılmış olan guru keş bazlamanın içine serilir ve ilave olarak Allah ne verdiye domates, salatalık, yeşil biber ve kuru soğan konularak çomaç yapılır. 
 
Ekmek sıcak olursa tereyağı da çok yakışır.
 
Gazipaşa Haberleri olarak yaptığımız araştırmada Gelelim çomaç nasıl yapılır konusuna? Çomaç için gereken malzemeler nelerdir?
 
*     Biraz büyükçe kurutulmadan pişirilmiş bir bazlama
*     Yarım cay bardağı kuru keş 
*     Yarım bardak su
*     3 adet yeşil biber
*     3 adet domates (ikisi çomaç ile beraber yenecek)
*     1 adet kuru soğan (isteğe göre tazede olabilir)
*     1 yemek kaşığı tereyağı
*     1 adet salatalık (çomaç ile beraber yenecek)
 
Durumun müsaitse cay…
 
Guru Keşli Çomaç Nasıl Yapılır?Gazipaşa mutfak kültüründe Şimdi ise Anadolu Yörük kültüründe meşhur çomacı nasıl yapılır?
Kes ve su karıştırılarak 15 dakika bekletilir. 
 
Sıcak Bazlama açılır ve içerisine önce tereyağı iyice sürülür. 
 
Daha sonra kuru kes ve domatesin biri ve soğan el ile parçalanarak büyük parçalar halinde içine konur.
 
Yeşil biberler uzatılır ve çomaç sıkıca sarılır. Kömür ateşinde demlenen cay katılır ve bir taşın başına yada bir ağacın gölgesine oturulur, ayaklar uzatılarak derin bir nefes alınır.
 
Çomaç ‘tan ısırılır, is kokan bir yudum çay içilerek ağızda çiğnenir. 
 
Daha sonra bir domatesten ısırılır bir de salatalıktan ısırılır ve bir yudum daha çay içilerek ayni şekilde çomaç bitene kadar devam edilir.
 
İyi bir çomaç T-bone steakten daha lezzetlidir. Ama adamına…..
 
Çomaç Nedir? Çomaç Nasıl Yapılır? Örnek Olarak Yörük Çoban Hasan Karadayı Kardeşimizin Anlatımı ile...


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler