loader
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?

Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?

Mango Nerede Yetişir? Mango Nasıl Yetiştirilir? Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Meyvesi Nerede Yetişir? Mango Tohumu Çimlendirme, Tropikal Mey...

Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
 
Mango Nerede Yetişir?
Sağlık açıdan birçok faydaları bulunan mango meyvesi, ağaçta yetişmektedir. Tropikal bir meyve olan mango yetiştiriciliği oldukça kolay ancak bir o kadar özen isteyen bir süreçtir. Mangonun anavatanı Hindistan, Güney Asya, Orta Amerika, Afrika gibi bölgeler olsa da ülkemizde de mango yetiştiriciliği yapılmaktadır. Buna örnek olarak Antalya Gazipaşa, Manavgat ilçesinde yetiştirilen mango ağaçlarının 6 ay sonra meyve vermesini gösterebiliriz.
 
Mango meyvesi yetiştirmek için öncelikle tropikal meyvelerden mango fidanlarının veya tohumunun ekilmesi gerekir. Bol hasatlı tarımsal faaliyet için en önemli şart, uygun iklim ve toprak koşullarıdır. Bu bağlamda tropikal iklim şartlarının hakim olduğu her bölge mango ağacının meyve vermesi için uygundur. Bu nedenle ülkemizde de öncelikle Antalya, ardından Akdeniz bölgesi mango yetiştiriciliği için tercih edilmiştir. Uzmanlara göre muzun yetiştiği her bölgede mangonun da yetişmesi mümkündür.
 
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
Mango Nasıl Yetiştirilir?
Kökeni Hindistan’a dayanan mango ağacının yetiştirilmesi oldukça kolay bir süreçtir. En iyi Tropikal meyvelerden Mango ağaçlarının boyu 40 metreyi bulmaktadır. Bu nedenle bakımının yapılması biraz zorlu olabilir. Ancak basit uygulamalarla yetiştirme süreci başarıyla tamamlanır. Mango yetiştiriciliği sırasında en önemli kural, aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır. Aynı zamanda doğru iklim bölgesinin seçilmesi de önemlidir.
 
Turkiyede bulunan Tropikal Meyveler Nasıl Yetiştirilir dediğimiz zaman Mango nemli, derin ve tabakalı toprakta yetişir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması gerekir. Mango yetiştirmek için tohum veya fide kullanılabilir. Tohumla ekim yapılacaksa mutlaka poli embriyonik tohum tercih edilmelidir. Fide ile ekim ise yine oldukça kolaydır. Bunun için fideye düzgün aralıklarla tohum ekimi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda mango fidanı ile de mango yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Mango fidanları kış aylarında ekilen bölgenin sıcaklığı 0 derecenin altına düşmüyorsa bölgede düşüyorsa serada yetiştirilmelidir. Dikimi oldukça kolaydır ve fazladan hiçbir prosedür gerektirmez.
 
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
Hem taze tüketilebilen hem de turşu, pekmez ve reçel yapımında kullanılabilen mangonun birçok faydalı özellikleri bulunmaktadır. Hem dış yapısı hem de kesildiğinde ortaya çıkan kokusu ile sevilen bir meyvedir. Bu nedenle ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Mango yetiştiriciliğine olan talebin artması son yıllarda mango üretimine ivme kazandırmıştır. Bu bağlamda mango fidan fiyatları da merak edilen konular arasına girmiştir.
 
Mango fidanının satışı hem internet üzerinden hem de botanik mağazalarda gerçekleştirilmektedir. İnternet üzerinden yapılan satışlarla mağaza satış fiyatları neredeyse aynıdır. Mango fidan fiyatları ortalama olarak 70 TL civardır. Mango yetiştiriciliği hem fidan hem de çekirdek ile yapılabilir. Mango çekirdekleri ise mango meyvesinden elde edilir.
 
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir?
Mango çekirdeği ile mango yetiştiriciliği yapmak oldukça kolay bir prosedürdür. Bunun için poli embriyonik mango çekirdeği seçmek gerekir. Bunun anlamı, çekirdeğin tek bir bitki embriyosundan daha fazlasını barındırmasıdır. Bu sayede aynı anda birkaç ağaç filizlenebilir ve bu filizlenen ağaçlar ana ağacın aynısı olurlar. Ana ağaç diğerleri arasında en hızlı büyüyen çeşit olduğu için her sene daha fazla meyve verir.
 
Mango çekirdeği ekmek oldukça kolay bir prosedür olsa da dikkat ve özen gerektirir. Bunun için öncelikle mango çekirdeğinin meyveden çıkartılması gerekir. Çekirdek ekimden önce çıkartılmalıdır. Sonrasında elde edilen çekirdekler bir fide yatağına yayılır. Fide yatağında toprağın gübreli, %50’li kumlu olması gerekir. Yaklaşık olarak 1 metre arayla tohumların ekimi gerçekleştirilir. Mango çekirdekleri böbrek şeklinde olduğu için çekirdeğin içbükey kenarının ekim sırasında aşağıya bakması gerekir. Mango çekirdeğini ekmek için en ideal zaman yaz aylarının başlangıcıdır.
 
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
Mango Meyvesi Nerede Yetişir?
Mango köken olarak Doğu Hindistan, Burma ve Andaman Adaları, Güney Asya’dan gelmektedir. Bu bağlamda, mango yetiştirmek için belirli bir iklim tipine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda mango tropikal bir meyvedir. Bu nedenle Afrika ve Orta Amerika’da mango yetiştiriciliği için ideal bir bölgedir. Bu bölgelerde yetiştirilen mangolar genellikle ülkemize ithal edilmektedir.
 
Mango Nerede Yetişir
Türkiye’de de son dönemlerde mango yetiştiriciliğine olan ilgi artmıştır. Özellikle İspanya’da mango yetiştiriciliğinin uygulanması nedeniyle ülkemizin aynı iklim kuşağında bulunan bölgelerinde de mango yetiştiriciliği yaygın bir hal almıştır. Birçok açıdan vücuda faydaları bulunan mango ülkemizde sera veya açık alanda dikilmektedir. Türkiye’de Datça yarımadasından Hatay’a kadar uzanan bölgede özellikle gazipaşada ziraat ve tarımda mango yetiştirilmektedir.
 
Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir? Mango Nerede Yetişir?
Mango Tohumu Çimlendirme
Mango tohumu çimlendirme, tohum içerisinde oluşan biyokimyasal ve fizyolojik olayların tümüdür. Mango tohumunun çimlendirilmesine mango tohumunun suyu emerek şişmesi ile başlanır. Bu sayede şişen tohum çatlar ve çimlenme için bir ortam oluşur. Tohum kabuğunun çatlaması, suyun kabuğu yumuşatması ile gerçekleşir. Çimlenmenin başlaması için mango tohumlarının basit maddeler haline gelmesi ve büyüme aşamasına geçmesi gerekir.
 
Mango tohumu çimlendirme için su ile birlikte uygun sıcaklık da gerekir. Mango tropikal bir meyve olduğu için çimlendirmede de yüksek sıcaklık derecesi uygundur. Fidelerin büyümesi için en uygun sıcaklık genellikle normal sıcaklığın bir tık altıdır. Sıcaklık çimlenmenin hızına etki eder. Bu nedenle sıcaklığın doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi halde mango yetiştiriciliği başarılı bir şekilde tamamlanmaz.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • avatar
    Yorumlayan: Orhan Kocak
    5.12.2020

    Çok faydalı bir yazi olmuş. Emegi gecenlerden Allah razı olsun.

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler