Rambutan Meyvesi Nedir? Rambutan Çeşitleri Nelerdir?
Tropikal Meyvelerden Rambutan Türkiye'de De Yetişiyor...
Kosta Rika gibi bazı yerlerdeyse bir kez hasat yapılır, yağmur mevsiminin başlangıcında, nisanda çiçeklenme başlar, ağustos-eylülde meyve olgunlaşır. Meyveler salkımın sapından kesilerek topluca alınır.Üretimi aşılama, daldırma ve tohumla yapılır. Çimlenme 9-25 günde gerçekleşir. Derin, killi, tınlı ve organik madde bakımından zengin, kumlu, geçirgen toprakları sever.
Aşılamayla yetiştirilen fidanlar 2-3 yaşında meyve vermeye başlayıp 10-20 yaşlarında en üst verime ulaşır, yılda 200 kg meyve verebilir. Tohumdan yetişen bitkilerse ancak 5-10 yaşlarında meyve vermeye başlar ve bunların meyvesi diğerlerine göre biraz ekşidir. Meyve 90-120 günde olgunlaşır ve ağaç başına 0-200 kg ürün alınır. Tropikal bitki olarak sıcağa olduğu gibi neme de ihtiyaç duyar; donlu havaya dayanamadığı gibi kuraklığa da dayanamaz.
Bitki Türkiye’de Antalya ilçelerinden Alanya ve
Gazipaşada ziraat ve tarımda yetiştirilmekte; ithal meyveler de büyük marketlerimizde zaman zaman satışa sunulmaktadır.
Rambutan, tür olarak egzotik bir meyvedir. Yetiştikleri ağaçların boyu 9 metreyi bulabilmekte ve meyveler salkım halinde ağaç üzerinde bulunmaktadırlar. Rambutanın dışındaki kabuğu kırmızı renk ve sarı renk arasında değişken tonlarda olabilmektedir.
Bu kabukların üzerinde uç kısımları sivri olmasına rağmen yumuşak yapıda uzun dikenler bulunmaktadır. Meyvenin iç kısmı da şeffafa yakın açık sarı renktedir ve yapı olarak sert bir yapıya sahip olduğundan ısırılarak yenmeye uygun değildir, bu nedenle daha çok emilerek tüketilmesi gerekilmektedir.
Büyüklük olarak da aşağı yukarı orta boy bir elma kadar olan rambutan, koku cinsi olarak hafif ekşimsi bir kokuya; tat cinsi olarak tatlı-ekşimsi bir tada sahiptir.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Yetiştirilme Koşulları Nelerdir?
Rambutan ağacının sağlıklı bir şekilde meyve verebilmesi için mutlaka yağışlı bir iklim olması ve homojen yapıda nem bulunan bir hava yapısının bulunması gereklidir. Bu tür hava şartlarının olması da tropik bir iklim düzeninin görülmesine bağlıdır.
Tropikal meyvelerden Rambutan ağaçları, yıllık süreçte bir küçük boy bir de büyük boylardan oluşmak üzere toplam iki kez ürün verebilmektedirler. Eğer ki bu ağaçların bakımı iyi yapılırsa ve ihtiyacı olan şartlar sağlanırsa her yapıya sahip toprakta da kolaylıkla ürün verebilmektedir.
Tropikal meyvelerden Rambutan Meyvesi Nerelerde Yetişir?
Rambutan meyvesinin ağaçlarının yetiştirildiği ana vatan Malaya yarım adası olarak kabul edilmektedir. Günümüzde pek çok Uzakdoğu ülkesinde, Malezya'da, Kamboçya'da Tayland'da ve Vietnam'da üretilen bu meyve, aynı zamanda Türkiye'de de Antalya'da Gazipaşa ilçesinde bol miktarda yetiştirilebilmektedir.
Tropikal meyvelerden Rambutan Nasıl Tüketilmelidir?
Meyve yapısı gereği iç kısmındaki çekirdeğiyle etli kısmı yapışık halde olmasına karşın çekirdeği tüketilmeyecek yapıdadır. Çekirdeğiyle meyvesini sert bir cisimle birbirinden ayırdıktan sonra isterseniz meyvesini salatalarınızın içerisine ekleyebilir, isterseniz kokteyllerinizde ek malzeme olarak kullanabilir ya da yaptığınız keklerinize bu meyveyi ekleyebilirsiniz.
Gerçek bir antioksidan kaynağı olan rambutan, serbest radikallerle savaşarak hastalıklara karşı vücudu koruyor. Güçlü antioksidanlar sayesinde kanserden, kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa karşı vücudu dirençli kılıyor. Bunların yanı sıra;
Yapılan araştırmalar rambutanın anti-diyabetik bir besin olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla diyabet hastaları tercih edebilir
Lif yönünden zengin olması hem kilo vermeye yardımcı olur hem de sindirim sistemini düzenler,
Düşük enerji içeriği sebebiyle diyetlerde güvenle tüketilebilir,
İçeriğinde yer alan bol miktarda A,C,K vitaminleri sayesinde kemik gelişimi için önemli bir meyvedir,
Demir yönünden de zengin olan rambutan meyvesi anemi hastalarına destek olabilir.
Rambutan Meyvesi Nedir Rambutan Meyvesinin Faydaları
Yüksek miktarda C vitamini içeren rambutan meyvesi, sperm sayısını ve kalitesini arttırır,
Vücuttaki hücre hasarlarını tedavi etmede önemli bir yardımcıdır,
Vücuttaki kan dolaşımını düzenler,
Cilt için çok iyi bir besin olan rambutan meyvesi, deride oluşan hastalıklara iyi geldiği gibi cilde doğal bir parlaklık kazandırır,
Lif sayesinde kabızlık çeken kişiler için tercih edilebilir.
1 adedi yaklaşık 17 kalori olan rambutan meyvesini 2-3 adedini ara öğünde tercih edebilirsiniz.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitleri Nelerdir?
Rambutanın gen merkezi Güneydoğu Asya; özelikle Malezya, Endonezya ülkeleri; ilaveten Güney Çin, Vietnam, Laos, Kamboçya, Tayland, Myanmar ve Sri Lanka’dır. Asya, Okyanusya, Afrika ve Amerika’nın tropikal, nemli topraklarında, Hindistan, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Yeni Gine, Avustralya, Ekvador, Meksika’da, Karayip Adaları’nda 200’ü aşkın kültür çeşidiyle 0-600 metrelerde yetiştirilir. Günümüzde pek çok kültür çeşidi geliştirilmiştir. Endonezya’daki çeşitler:
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Lebakbooloo
1,5 cm uzunlukta dikenleri olan koyu kırmızı meyvenin 0,5 cm kalınlıktaki grimsi beyaz, sert ve ekşi eti tohumdan zor ayrılır. Hindistan’da da yetiştirilir.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Seematjan
Ağacı açık taçlı uzun esnek dallı; meyvesi 2 cm uzunluktaki dikenleriyle koyu kırmızıdır. Cava adasında, Hindistan’da, Filipinler’de yetiştirilir. Biri (Seematjan Besar), ince kabuklu, seyrek dikenli, küçük, çok tatlı, sulu, çekirdeğe yapışık, biraz kaba etli; diğeri (Seematjan Ketjil ya da Koombang) daha az tatlı ve çekirdeğe yapışmayan iki formu vardır.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Seenjonja
Ağacı yavaş büyür, sarkık taçlıdır. 4 cm uzunluk 3 cm genişlikte, yarı yumurtamsı, 1 cm boyunda esnek dikenleriyle koyu şarap kırmızısı meyvesi vardır. Eti çekirdeğe yapışıktır. Filipinler’de 1 hektarlık alandan ortalama 41 kg meyve verir.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Sectangkooweh
Ağacı geniş taçlıdır. 5 cm uzunluk, 4 cm genişlikteki basık elipsoit meyvelerinin 1 cm boyunda ince dikenleri vardır. Meyve kabuğu ince, esnek ve güçlü; sarımsı beyaz eti tatlıdır. Uzak pazarlara göndermeye elverişlidir.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Seelengkeng
Ağacı yavaş büyür, sarkık taçlıdır. 3 cm uzunluk 2 cm genişlikteki yumurtamsı meyvelerinin çok ince yumuşak dikenleri vardır. Etli kısmı hafif parlak, sağlam, orta tatlıdır. Üretimi zor ve enderdir, bu sebeple piyasası pahalıdır. Liçiye benzerliğinden dolayı bu çeşidin büyük bölümünü Çinliler satın alır. Benzer şekilde Hindistan’da da yetiştirilir.
Tropikal meyvelerden Rambutanın Çeşitlerinden Seekonto
Ağacı hızlı büyür, geniş taçlıdır. Hafif basık, elipsoit meyve 5 cm uzunluk 4 cm genişliktedir. Dikenleri kalın ve kısadır. Etli kısmı donuk, grimsi-beyaz, biraz kaba ve kurudur; çekirdekten kolayca ayrılır.
Kaliforniya-San Pablo’da ve Tayland-Sura Thani’de rambutan festivalleri düzenleniyor. Günümüzde en çok rambutan Tayland’da üretilir, Güney Amerika'nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’nda da hatırı sayılır hasat elde edilir. Bazı yörelerde meyve hasadı yılda iki kez yapılır; Malezya’da ilk hasat temmuz ayında, ikincisi aralık ayındadır.