Online Eğitim "Eba" Ne Kadar Başarılı?
Son dakika! EBA çöktü, Milli Eğitim Bakanı “Bu olumlu bir haber” dedi
Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitim için yönlendirildiği Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çöktü. Sisteme girmek isteyen öğretmenler ve öğrenciler 'Çok kalabalık' uyarısıyla karşılaştı. Milli Eğitim Bakanı, "Bu aslında olumlu bir haber" dedi.
Corona virüsü pandemisi sebebiyle 2020-2021 eğitim öğretim dönemi 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle başladı. Milyonlarca öğrenci bugün ders başı yapacakken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çöktü. Öğretmen ve öğrencilerin giremediği sistem “çok kalabalık” uyarısı verdi. Öğretmenlerin de sisteme girememesi sebebiyle eğitim durdu.
Eba'da Kalabalık Uyarısı...
Sistemdeki uyarı şöyle:
* Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’da. Yoğunluk yüzünden sorun yaşamış olabilirsin. Bu süreçte EBA TV kanallarımız yanında.
* Yayın akışı için buradan bilgi alabilirsin. İstersen hazırladığımız Eğitim Takvimi’nden günün önerilerine de bakabilirsin. En kısa sürede görüşmek üzere…
Eba'da Talepte Sıçrama...
Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şunları söyledi:
* Bu bizim için aslında olumlu bir haber. Talepte sıçrama oluştu. Bununla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyorlar.
* Dünyanın en büyük sitelerinde duraksamalar oluyor. Şu anda arkadaşlar çalışmanın içerisindeler.
* Bu altyapı giderek güçlenecek, her türlü tedbiri alıyoruz.
* Bu anlamda EBA Destek Merkezlerinin bugün itibarıyla 8668 oldu.
* Akşama kadar 9000 olur. Buralarda da rahat bir erişim imkanı olacak.
Bakan 'Hazırız' Eba'da Demişti...
EBA Yeni Yayın Dönemi Tanıtımı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni döneme hazırız mesajı vermişti. Selçuk 'Dünyanın en iyi dijital eğitim altyapısını kuruyoruz. Çok iddialı olarak söylüyorum. Uzaktan eğitimde dünyadaki 3-5 ülkeden bir tanesi Türkiye. Bu hizmetin genişleyerek yüz yüze eğitime geçildiğinde de sürekli biçimde devam edeceğinin müjdesini vermek isterim' ifadelerini kullanmıştı.
Uzaktan eğitimde önemli sorunlar ve Bakanlığımızca yapılması gereken çalışmalar;
Doğan CEYLAN
1. Canlı dersler EBA Tv yayınlarıyla aynı saatlerde yapılıyor.Bu yüzden EBA tv izlenemiyor. Bunu sistem üzerinde önleyecek düzenleme yapılmalı.
2. Bir evde aynı anda tüm kardeşlerin canlı dersi oluyor. Daha önce dersler farklı saatlerde olduğu için evdeki bilgisayarı 2-3 kardeş kullanabiliyordu. Şu anda sadece 1 çocuk kullanabiliyor, diğerleri derse katılamıyor. Bu nedenle Bakanlığımızca daha önce tespit edilen eğitime erişemeyen çocuk sayısı bir buçuk milyon iken şimdi iki üç katına çıktı.
Bu konuda canlı ders vakitleri çakışmayacak en azından ilkokul/ ortaokul veya ilkokul/lise dersleri farklı zamanlarda olmalı. ( Örneğin ilkokullar canlı derslerini saat 11.00 e kadar yapmalı 11.00 den sonra liseler canlı derse başlamalı gibi)
3. Yüzyüze eğitimde uygulanan haftalık ders saatinin uzaktan eğitimde de uygulanması doğru değil. 7-8 Yaşındaki bir çocuğun 30 saat canlı ders eğitimi verilmesi hem pedagojik hem de çocukların sağlığı açısından bu kadar ders doğru değil.
İlkokullarda haftalık 20- Ortaokullarda 25- Liselerde 30 saati geçmemeli.
4. Cumartesi ders yapılması durumunda, ders defterleri nasıl işlenecek, ek ders ücretleri hangi güne yazılacak hazırlık ve planlama ücreti verilecek mi? vs. konularda belirsizlik var. Bu hususlar açıklanmalı.
5. Özel eğitim sınıflarında uzaktan eğitimle ilgili uygulamaya açıklık getirilmeli. Otistik bir öğrencinin 6-7 saat uzaktan eğitim alması imkansız.
6. Anasınıflarında uzaktan eğitimle ilgili uygulamaya açıklık getirilmeli. İçerik, süre, ek ders görevleri vs. hiçbir netlik yok.
7. Canlı ders için kullanılan internet nedeniyle ailelerin internet faturaları artıyor. Bu konu masaya yatırılmalı.( 8 GB EBA internet paketi canlı dersi kapsamıyor. Bu kapsama alınmalı. Ancak bu çok yetersiz. Bir öğrencinin aylık canlı dersleri için kullandığı kota bedava olmalı.)
8. Canlı ders izleyemeyen milyonlarca çocuğun, izleyenlerle birlikte aynı sınava tabi tutulması çok olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Okullardaki tüm BTS’ler EBA destek noktasına çevrilmeli. Canlı ders ve EBA erişim artırılmalı.
9. Bazı öğretmenlerin canlı ders ve zoom kullanımı konusunda yeterli olmadıkları görülüyor, acilen eğitime tabii tutulmalılar.
10. Öğrenci ve velilere de zoom kullanımı başta olmak üzere uzaktan eğitim için gerekli gerekli eğitimler verilmelidir.
Uygulama önerim:
- EBA tv’de yapılan dersler, haftalık ders saatinden kabul edilmeli. Üzeri canlı ders uygulamasıyla tamamlanmalı. Örneğin haftalık 30 saat ders işlemesi gereken İlkokllarda 10 saat EBA tv + 20 saat canlı ders işlenmeli. Ortaokullarda 10 saat EBA tv + 25 saat canlı ders yapılmalı. Liselerde 10 Saat EBA tv +30 saat ders yapılmalı)
Böyle bir uygulama bir çok sorunun çözümü olacaktır. Sadece öğretmenlerin ek ders ücretini azalması gibi bir durum ortaya çıkar ki bu sorun da şöyle çözülebilir:
Öğretmenlerin canlı ders sonrasında öğrencilere verdikleri ödevlerin izlenmesi saatler almaktadır. Örneğin 5 şubede derse giren bir matematik öğretmeninin 150 öğrencisi var. Bunlara 20 soruluk alıştırma verdiğinde bunların kontrolü dersler kadar zaman almaktadır. Ayrıca derse hazırlık için de emek verilmektedir. Bu emeğin karşılığı olarak öğretmenlere haftalık 8-10 saat ek ders ücreti ödenerek öğretmenlerin mağduriyetinin önüne geçilebilir.
Bu uygulamanın faydaları:
-EBA tv önemini korur ve izlenmeye devam edilir.
-Günlük canlı ders süresi azaltılarak çocukların ekrana maruz kalma süreleri makul hale getirilir.
-Evdeki bilgisayar birden fazla çocuk tarafından kullanılır ve uzaktan eğitime erişim artar.
-Öğretmenler ek ders mağduriyeti yaşamazlar.
- Uzaktan eğitim araçları öğretmen, öğrenci ve velilerce daha etkin kullanıldığı için eğitim-öğretimin niteliği artar.