loader
Sağlıklı Bağırsaklar, Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Bağırsaklar, Sağlıklı Vücut

Beyinden sonra en fazla sinir hücresi içeren bağırsaklar, aynı zamanda birçok yaralı ve zararlı mikroorganizma topluluğundan meydana gelen mikrobiyo..

Sağlıklı Bağırsaklar, Sağlıklı Vücut...
 
Bağırsak sağlığı, genel vücut sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki bağırsak hayati organlar kadar önemli bir organdır ve hatta bundan dolayı “ikinci beyin” olarak adlandırılmaktadır.
 
Beyinden sonra en fazla sinir hücresi içeren bağırsaklar, aynı zamanda birçok yaralı ve zararlı mikroorganizma topluluğundan meydana gelen mikrobiyotamızı da oluşturur. 
 
Mikrobiyota, doğumdan itibaren oluşmaya başlayan kişinin kendine özel mikroorganizma topluluğudur. 
 
Genel sağlık için oldukça önemlidir. Yararlı ve zararı mikroorganizma dengesi bozulmaya başladığında başta sindirim sistemi olmak üzere genel sağlığımız olumsuz etkilenmektedir.
 
Peki sağlıklı bağırsakların sırları nelerdir?
 
*Tek tip beslenmeden kaçının. Beslenmenizi olabildiğince çeşitlendirerek, renklendirerek bağırsak mikrobiyatınızı güçlendirebilirsiniz.
*Beslenmenizde probiyotik (kelime anlamı yaşam için, yaşam destekleyen) ve prebiyotik gıdalara yer verin.
 
Probiyotik gıdalar: Sağlığı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalar içeren gıdalardır. Doğal besinlerden alabileceğimiz gibi sentetik formları da bulunmaktadır. Nasıl ve kimlere takviye edilmesi gerektiği ile ilgili çok sayıda çalışma bulunsa da sonuçlar çelişkilidir. 
 
Doğal kaynakları ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, ev yapımı sirkeler, tarhana, şarap, boza, pastörize edilmemiş sütten yapılmış peynir… olarak örneklendirilebilir.
 
Prebiyotik gıdalar: Bağırsaktaki yararlı bakterilerin gelişmesini sağlayan veya aktivitesini seçici olarak arttıran, sağlığa olumlu katkıları olan sindirilmeyen gıda bileşenleridir. Kısaca bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyen gıdalardır. Yer elması, muz, ceviz, mercimek, soğan, sarımsak, elma, nohut gibi gıdalar prebiyotiklere örnek verilebilir.
 
*Sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllar gibi lif içeriği bakımından zengin gıdalara beslenmenizde sıklıkla yer verin.
*Paketli ve işlenmiş gıdaların tüketimini olabildiğince azaltın.
 
Belli besinlerin vücutta ne gibi etkileri olduğuna dair yapılan çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu yüzden kısaca; çeşitli ve sağlıklı bir beslenme düzeni demek, çeşitli ve sağlıklı bir mikrobiyota ve bağırsaklar demektir.
 
Sağlıkla kalın...
Diyetisyen Cahide Çağlayan
 
İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA
 
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Tavsiye Linklerimiz;
Bu Linkleri Tıklayarak Gazipaşada Ne Yenir ve Gazipaşada Gezilecek Yerler Haberlerimizi'de İnceleyebilirsiniz…

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler