Sağlıklı Bağırsaklar, Sağlıklı Vücut...
Bağırsak sağlığı, genel vücut sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki bağırsak hayati organlar kadar önemli bir organdır ve hatta bundan dolayı “ikinci beyin” olarak adlandırılmaktadır.
Beyinden sonra en fazla sinir hücresi içeren bağırsaklar, aynı zamanda birçok yaralı ve zararlı mikroorganizma topluluğundan meydana gelen mikrobiyotamızı da oluşturur.
Mikrobiyota, doğumdan itibaren oluşmaya başlayan kişinin kendine özel mikroorganizma topluluğudur.
Genel sağlık için oldukça önemlidir. Yararlı ve zararı mikroorganizma dengesi bozulmaya başladığında başta sindirim sistemi olmak üzere genel sağlığımız olumsuz etkilenmektedir.
Peki sağlıklı bağırsakların sırları nelerdir?
*Tek tip beslenmeden kaçının. Beslenmenizi olabildiğince çeşitlendirerek, renklendirerek bağırsak mikrobiyatınızı güçlendirebilirsiniz.
*Beslenmenizde probiyotik (kelime anlamı yaşam için, yaşam destekleyen) ve prebiyotik gıdalara yer verin.
Probiyotik gıdalar: Sağlığı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalar içeren gıdalardır. Doğal besinlerden alabileceğimiz gibi sentetik formları da bulunmaktadır. Nasıl ve kimlere takviye edilmesi gerektiği ile ilgili çok sayıda çalışma bulunsa da sonuçlar çelişkilidir.
Doğal kaynakları ev yapımı yoğurt, kefir, turşu, ev yapımı sirkeler, tarhana, şarap, boza, pastörize edilmemiş sütten yapılmış peynir… olarak örneklendirilebilir.
Prebiyotik gıdalar: Bağırsaktaki yararlı bakterilerin gelişmesini sağlayan veya aktivitesini seçici olarak arttıran, sağlığa olumlu katkıları olan sindirilmeyen gıda bileşenleridir. Kısaca bağırsaktaki yararlı bakterileri besleyen gıdalardır. Yer elması, muz, ceviz, mercimek, soğan, sarımsak, elma, nohut gibi gıdalar prebiyotiklere örnek verilebilir.
*Sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllar gibi lif içeriği bakımından zengin gıdalara beslenmenizde sıklıkla yer verin.
*Paketli ve işlenmiş gıdaların tüketimini olabildiğince azaltın.
Belli besinlerin vücutta ne gibi etkileri olduğuna dair yapılan çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu yüzden kısaca; çeşitli ve sağlıklı bir beslenme düzeni demek, çeşitli ve sağlıklı bir mikrobiyota ve bağırsaklar demektir.
Sağlıkla kalın...
Diyetisyen Cahide Çağlayan
İletişim:
GSM: 05386044110
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
Adres:
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA