Altay Ana Muharebe Tankı
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sakarya’da bulunan Arifiye 1’inci Ana Bakım Fabrikası Müdürlüğünde yaptığı konuşmada Altay Ana Muharebe Tankı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Altay AMT’nin üretiminin de Arifiye 1’inci Ana Bakım Fabrikası’nda yapılmasının planlandığını aktardı. Altay AMT’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimine ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedef, 2023’ün başında burada Altay’ın Orduya teslim törenini yapacağız” diyerek 2023 yılını işaret etti. Arifiye 1’inci Ana Bakım Fabrikası için Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar burası palet fabrikası ise de biz burada tank da üreteceğiz.” dedi.
Altay AMT’nin 2021 yılı içerisinde sınırlı sayıda üretimi planlanırken tam ölçekli seri üretime ilişkin ise güç grubu kaynaklı belirsizlikler devam ediyordu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Türkiye Gündeminde, 27 Kasım 2020’de, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Altay tankının seri üretim sözleşmesinin 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC firması arasında imzalandığını hatırlatarak; güç grubunun, motor ve transmisyon, tedariki için BMC ve Alman firmalar MTU ve RENK arasında alt sistem tedarik sözleşmelerinin imzalandığını ifade etmişti.
Oktay açıklamasının devamında ise, “Alman yetkili makamlarının ihracat lisanslarının, hükümet izinlerine yönelik onay alınması maksadıyla başvuruda bulunulmuştur. Alman makamlar tarafından söz konusu izinlere yönelik hâlâ cevap alınmaya çalışılmaktadır.” demişti.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, M5 Dergisine verdiği mülakatta kendisine yöneltilen önceden tedarik edilmiş motorlarla 6 adet Altay tankının üretimine başlanıldığı yönündeki soruya, Altay ana muharebe tankının üretimine başlanıldığına vurgu yaparak “Ona adet için 6 demeyebiliriz çünkü bütün yedek motorları tanka koyacaksınız diye bir şey yok da ancak 4 veya 5 olabilir, öyle bir şeye başlandı.
Öyle bir şeye neden daha önce başlanılmadığı sorulabilir. Şimdi bir üretim tesisi kurmaya başlayacaksanız, bunun devamında 5 adet ürettim, 3 yıl bekledim durumu olmasın diye bir süreç belirlemek zorundasınız.” ifadelerinde bulunmuştu.
Mayıs 2020’de İsmail Demir Altay AMT motoru ile ilgili olarak, “Bir ülkeyle çalışmalar çok çok iyi noktaya geldi, imzalar atıldı diyebiliriz. Motor için yine B ve C planlarımız var.” ifadelerinde bulunmuştu. Demir ayrıca Altay tankında da kullanılmak üzere Ar-Ge çalışmalarında elektrikli motor için de çalışmaların mevcut tedarik planlarına alternatif olarak devam ettiğini belirtmişti.
ALTAY Projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından prototip üretimi için görevlendirilen OTOKAR’ın ana yükleniciliğinde başladı. Daha sonra gerçekleştirilen seri üretim ihalesini BMC kazandı ve seri üretim süreci BMC’nin ana yükleniciliğinde gerçekleşiyor.
Altay ana muharebe tankına güç verecek BATU Güç Grubu’nun motorunun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti. Mayıs 2021’de, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Savunma sanayiimiz motor teknolojisinde de emin adımlarla hedeflerine ilerliyor. Tank, muhtelif zırhlı araç ve makinalar için BMC Power tarafından geliştirilen 1500 beygir gücündeki ilk motorumuz BATU’nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti.” ifadelerine yer verilmişti.
BMC POWER Güç Grubu Geliştirme...
SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç ise İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği “Savunma Teknolojileri 2021” etkinliğinde, Altay tankının güç grubu projesi olan BATU’nun 2024 yılında tank üzerinde kabulünü yapmayı hedeflediklerini belirtmişti.
Çok zorlu bir test sürecinin olacağını söyleyen Kılınç, tank üzerinde 10.000 kilometre testleri dahil sahada testlerin yapılacağı bir proje sürecinin yürütüleceğini ifade etmişti. Proje kapsamında kritik alt sistemlerin de yerli olarak geliştirildiğini söyleyen Mesude Kılınç, “Kritik alt sistemlerin yerli olarak geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Bu da zorlu projemizi daha da zor hale getiriyor” ifadelerinde bulunmuştu.