loader

Sokak Köpeğine Saygı...

Avukat Yusuf ŞANLI
Yazar:Avukat Yusuf ŞANLI
Bu yazı

Sokak Köpeğine Saygı
 
BAZEN düşünürüm, bizim insanımız sokak köpeğini niçin dışlar? Niçin onu sevmek, gördüğümüz her yerde tay atarız ve onu kovalarız? Hatta geceleri onları gruplar halinde zehirle öldürüp sonrada kamyonlarla çöplüğe gömeriz.
 
Ben hayatımda hiçbir sokak köpeğinin saldırısına uğramadım. İnsana saldıran sokak köpeği de görmedim. Aksine her yerde iyilik yaptığım insanlardan görmediğim sevgiyi ve sıcaklığı sokaklardaki sokak köpeklerinden defalarca gördüm. 
 
Size şunu temin ederim ki sevgi ile bakan bir köpeğin gözlerindeki sevgi ışıltısı hiçbir zaman aynı şekilde size sevgi ile bakın insanınkinden asla farklı değildir. Yeter ki siz köpeği kötü değil iyi gözle bakmasını biliniz.
 
Köpek insana saldırmaz, insan köpeğe saldırır. Çocuklarımıza sokak köpeğini sevmesini değil, köpeğe sadece taş atmasını öğretiriz. İşte o zaman köpek kendini savunur. Zavallı hayvan da kendisini savunduğu zaman kıyameti koparılır, bütün saldırılar ona çevrilir. Sokak köpeği kimseden bir şey istemez.
 
Ona hiçbir şey vermeyin, sadece gülümseyin. Onlar kendisine sevgi ile bakanı içgüdüsel olarak hemen anlar ve ona saldırıyla değil sevgisi, sıcaklığıyla yakınlık gösterir.
 
Bazen geceleri yürüyüş yaparım, 3-4 köpek kendi aralarında kavga ediyorlarken görürüm. İnanın ben yanlarına yaklaştığım zaman hemen ayrılırlar. Hatta kavga eden köpeğin benden utanarak olay yerinden uzaklaştığını defalarca gördüm.
 
Ya insanlar ne yaparlar? Belli bir saatten sonra geceleyin bir insan görsem hemen yolumu değiştirir, o adamın uzağından geçerim. Çünkü adam ya sarhoştur veya başka bir türlü sorunu vardır. Size laf atar veya saldırır. Ben de öyle bir çirkinlik ihtimaline karşı ondan uzaklaşır ve yolumu değiştiririm. Şimdi siz karar verin, saygıya layık olan kim, hiç beğenmediğiniz, dışladığınız sokak köpeği mi, yoksa insan mı?
 
İşte insan dediğimiz ve değer verdiğimiz bir mahlûktan kaçıyorsunuz. Ama dışladığımız, taşladığımız ve hatta onlarcasını bir anda öldürüp kamyonlarla çöplüğe gömdüğümüz sokak köpeği bize yukarıda anlattığım gibi sevgi ve sıcaklık gösteriyor. Sokak köpeğine taş atmak, Türkiye gibi halkının çoğu eğitimsiz, geri kalmış, okula gittiği halde eğitilmemiş ülkelere mahsustur. 
 
İlerlemiş ülkelerde sokakta köpek ararsanız çok zor bulursunuz. Ancak evlerin çoğunda köpek beslenir. Bu ülkelerde köpek bir evin ferdi gibidir. Hiçbir apartmanda köpek beslemek sorun olmaz.
 
İlçemizde kurulan ‘Çevre Turizm ve Doğal Yaşamı Destekleme Derneği’ sokak köpeklerine sahip çıkmış ve onun için barınak yapmıştır. Ancak ne yazık ki barınaktaki hayvanlar halktan yeterli destek görmüyor. Buradaki hayvanlar aç ve bakımsızdır. Ve çoğu vakit o dernek üyelerdi kendi paralarıyla köpeklerin doyurulmasını, ilçemiz serbest veterinerlerinden Yaşar Ünlücayaklı da bedava olarak kısırlaştırılmasını sağlamaktadır.
 
Yine öğrendiğimize göre ilçemiz belediyesi bu köpek barınağına hiç yardım yapmıyor. Hâlbuki bu köpeklerin sokaktan alınıp köpek barınağına götürmek, onları kısırlaştırmak, doyurmak belediyenin asli görevlerinden birisidir.
 
Bu köpeklerin kimseye zararı olması bile sokakta başıboş, aç olarak dolaşması yine bu köpeklerin kontrolsüz olarak yavrulayıp çoğalması ileride ilçemizde büyük problem olacaktır. 
 
Her ne kadar kimseye zararı olması bile çevrede görüntü kirliliği meydana getirecekler ve belediye tekrar geceleyin gizli yerlere zehir koyup gruplar halinde toplu olarak ve acı çektirerek bunları itlaf etmek durumuna girecektir. Bunu yapmamak için ne yapmalıyız?
 
1- En önce belediye görevini hatırlayıp, köpek barınağındaki aç köpekleri doyurmalı ve barınakta çalışan en az bir elemana aylık vermelidir.
 
2- Sokakta başıboş gezen köpekleri kısırlaştırıp köpek barınağına teslim etmeli, bu köpeklerin kontrolsüz çoğalmasına mutlaka önlemelidir.
 
3- Lokantalarımız artan ve çöpe dökecekleri yemek, ekmek ve kemikleri insani bir görev sayıp köpek barınağına götürüp teslim etmelidir. Şunu herkes bilsin ki aç bir hayvanı doyurmakla, aç bir insanı doyurmak arasında hiçbir fark yoktur ve sevabı aynıdır.
 
4- okullarımızda ve ailelerimizde çocuklarımıza hayvan sevgisi verilmelidir. Şundan emin olunuz ki hayvanı sevmeyen insanı hiç sevmez.
 
5- Yine bütün okuyucularımızla paylaşabileceğimiz bir hususu daha burada anlatmak istiyorum. Aramızda insan kılığında dolaşan, ancak sokakta gezen köpeklerden çok daha değersiz çok sayıda mahluk varken bu zavallı hayvanları korumalı ve sevmeliyiz.
 
6- İşte bunlar yapıldığı zaman ilçemizin sokak köpeği problemi olmayacak, ilçemiz gerçek anlamla Avrupai bir belde olacaktır. Bunda onur sahibi olacak olanda en önce Gazipaşa Belediyesi ile diğer mahalli görevliler olacaktır.
 
Hoşca kalınız.





Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.