Yazar:
Ebru Baybara DEMİR
Ebru Baybara Demir Kimdir;
1976 yılında Mardinli bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Edirne’de dünyaya geldi, çocukluğu ve gençliği İstanbul’da geçti. 1998’de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberlik Bölümü’nden mezun oldu ve gönlünü turizme verdi.
1997-1999 yılları arasında İstanbul Rehberler Odası ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği’nin Genel Sekreterliği görevini yürüttü.1999 değişimlerin yılı oldu. Ebru, sadece 3 yıldızlı bir oteli ve küçük bir lokanta dışında hiçbir turizm işletmesi olmayan Mardin’e yerleşti.
Büyük bir hayali vardı, Mardin’i turizm ile tanıştıracaktı…
Terör kaynaklı güvenlik sorunu nedeniyle turizm geliri yok denecek kadar az, çiftçisi tarımdan uzaklaşmış, bir başka gelir kaynağı olan sınır ticareti de Ortadoğu’daki savaş nedeniyle bitme noktasına gelmiş, işsizlikle boğuşan, kadınların pek çoğunun eşleri olmadan evlerinden çıkmadığı bir kentte, bu gerçekten de cesaret isteyen bir işti.
Birçok dinden ve kültürden insanın bir arada yaşadığı bu kentte, Mezopotamyanın ortak yaşam değeri olan mutfak kültürünü araç olarak kullanıp, insanların istihdam edilmesine katkı sağlamak hedefiyle Ebru Baybara Demir ve beraberindeki 21 kadın, tarihi bir Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip, bir restoran haline getirdiler. Böylece Mardin’in ilk turistik işletmesi ve aynı zamanda da bölgenin ilk ve tek şef restoranı olma özelliği taşıyan”Cercis Murat Konağı” hayat bulmuş oldu.
Sadece insanlara yeni ya da yerel lezzetler ikram etmeyen; hayatlara dokunan, kadınları özgürleştiren kültürel zenginliği üretimle birleştiren bir yer sadece bir restaurant olmadığı gibi Ebru Baybara Demir de yalnızca yemek pişirip sunan bir şef olamazdı. Olmadı da.
Her akşam misafirlerine geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünler, geleneksel reçeteler, özgün sunumlarla servis yapan Cercis Murat Konağı; Ebru Baybara Demir ve cesaretle üreten bölge insanlarıyla birlikte geleceğe dair hedeflerin birleşme noktası haline geldi.
Yerel yönetimler ve bakanlıkların yanı sıra, çeşitli uluslararası örgütler ve özel sektör girişimcilerinin de desteğini alarak, Mardin ve çevresinde, halkın doğrudan ekonomik dönüşüme katkı sağlayacağı pek çok alan açan;
Yerel lezzetler, kadın istihdamı, ekolojik yarar ve kültürel devamlılığa odaklı projelere öncülük eden Ebru Baybara Demir; bu gün Türkiye’deki birçok üniversitede kurucusu olduğu Hayatım Yenibahar ve Şükraan Dernekleri çatısı altında gerçekleştirdiği başarı hikayelerini anlatarak üniversite öğrencilerine girişimcilik eğitimleri vermekte, bu anlamda bir çok kadın için cesaret anlamında rol model olmaktadır.
Projelerini anlatmak ve geleneksel yemek sunumlarını yapmak üzere, yetiştirdiği öğrencilerle birlikte Avrupa ve Amerika’dan davetler alan, gerçek ürün ve gerçek hayatların peşinde koşan bir sosyal girişimci ve şef olan Ebru Baybara Demir, evli ve üç çocuk annesidir.