loader
Gazipaşa Yemeklerinden Göleviz Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Yemeklerinden Göleviz Nasıl Yapılır?

Evinizde daha önce Göleviz yemeği yaptınız mı? Yörük yemeklerinden olan Gölevizin püf noktaları nelerdir? Gazipaşa restoranlarından hangisinde Göleviz yiyebilirsiniz?

Gazipaşa mutfağında Göleviz nasıl yapılır? Evinizde daha önce Göleviz yemeği yaptınız mı? Yörük yemeklerinden olan Gölevizin püf noktaları nelerdir? Antalya Gazipaşa restoranlarından hangisinde Göleviz yiyebilirsiniz?
 
Gazipaşa Yemeklerinden Göleviz Nasıl Yapılır?
Göleviz Yemeğinde Kullanılan Malzemeler:
 
*      1,5 Kg Göleviz
*      1 Su B. Haşlanmış Nohut
*      500 Gr Kemikli Et Veya Kuşbaşı Et
*      3 Yemek K. Domates Salçası
*      3 Adet Orta Boy Domates
*      2 Adet Orta Boy Soğan
*      3 Adet Limon
*      3 Yemek K. Tereyağı
*      4 Yemek K. Zeytinyağı
*      1 Tatlı K. Kırmızı Biber
*      2 Tatlı K. Tuz 
 
Göleviz Yemeği Yapılış Tarifi;
Kullanılacak olan 1 su bardağı nohut bir gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haşlanır.
Gölevizler yıkanmadan eller kuru şekilde soyulur, bıçak ile kırılarak doğranır. Bu şekilde doğranması makbüldür. (direkt kesmeyin, çentik atıp kopartın) Doğranan gölevizler limon suyu ile harman edilip üzerindeki kayganlık gidene kadar bol su ile yıkanır.
 
Isıtılmış tencereye etler alınır ve suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken etlere tereyağı ve zeytinyağı eklenerek bir miktar daha kavrulur ve ince ince yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince rendelenmiş domatesler eklenerek biraz daha kavrulur. Domates salçası ve kırmızı biber de eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
 
Tuz ve yaklaşık 6 bardak su ilave edilerek etler yumuşayana kadar pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra gölevizler, haşlanmış nohut ve limon suyu eklenerek normal ateşte pişmeye bırakılır. Gölevizler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır. (Geleneksel Gazipaşa Yemeğidir)
 
Gölevez Nedir?
Ak denizde yetişen Endemik bir bitki. Kanserojenleri toparlayıp vücuttan atabilen lifli bir besin olarak biliniyor. Mineral yönünden de oldukça zengin. Çok tanınmıyor. Bazı pazarlarda görebilirsiniz.
 
Pişirirken hiç yıkamadan kabuklarını soymak gerekiyor. Islatılırsa bamya gibi sunuyor. Sonra kırarak parçalanıyor. Sıvı yağ tencereye konuyor biber salçası ve pul biberle kavurduktan sonra parçalanan gölevezler atılıyor kavrulup bolca suyu dökülüyor. 
 
limon sıkılıyor ve düdüklüde pişiriliyor. 
 
Bol yeşillik veya turşuyla yeniyor. Acılı ve ekşili güzel oluyor 
 
Olurda Pazarlarda görürseniz kaçırmayın. Şimdi tam mevsimi... (FÇ)
 
Gazipaşa Haberler Olarak;
Antalya Gazipaşada Ne Yenir yemeklerimizden Gazipaşa Mutfak Kültüründe Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz. (TARİF GÜNCELLENECEKTİR)


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler