loader
Sirken Bulgurlusu...

Sirken Bulgurlusu...

Kimi yerde ise hayvan yemi olarak kullanılmış. Sirken otunun faydalarında Çünkü gerçekten besleyici. Demir kaynağı mesela. Yabani ıspanak olarak biliniyor. Ak pazı denilen yerlerde var. Doğada kendiliğinden yetişiyor.

Sirken Bulgurlusu...
Şef Selma Atabey‎ 
 
Özellikle sulanan tarlalarda görülen yabani bir ottur sirken. Bu nedenle istenmeyen bir ottur tarlada yetiştirilen bitkiler adına. Tarlada yetiştirilen ürüne ortak olan, onun yetişmesini, gelişmesini Türk Aşçı Haberleri geciktiren çünkü besin ve suyunu çalan bir bitki olarak bilinmiş yıllarca. Bu nedenle görülen tarlalarda sökülüp atılmış çoğu zaman. 
 
Kimi yerde ise hayvan yemi olarak kullanılmış. Sirken otunun faydalarında Çünkü gerçekten besleyici. Demir kaynağı mesela. Yabani ıspanak olarak biliniyor. Ak pazı denilen yerlerde var. Doğada kendiliğinden yetişiyor. Ancak Türk Aşçı Haberleri fazla tüketiminde veya bilinçsiz tüketiminde zararları da var. Özellikle böbrek hastaları için fazla tüketimi önerilmiyor. 
 
Sirken Bulgurlusu...
Sirken otunun zararlarında ise Zehirleyebilme özelliğinden bahsediliyor. Her şeyin fazlasında olduğu gibi sirkenin de fazlası zarar verebiliyor. Hatta yakın zamanda yaşanan ıspanak zehirlenmesinde bazı haberlerde içine karışmış olan yabani otlardan kaynaklı olabileceği söylenmişti hatırlarsanız. Adı geçen yabani otlardan biri de sirkendi. 
 
Doğruluğunu bilemem ama sirkenin bir çok çeşidi olduğunu biliyorum. Belki birinde böyle etkiler vardır. Ama ben her gördüğümde mutlaka toplar ve doğalından soframa taşırım. 
 
Sirken Bulgurlusu...
Bir öncekinde sirken ekşilisi yapmıştık. Bu defa bulgurlusunu yapalım istedim. Ispanak gibi pişirilmesi mümkün ve nitekim yabani ıspanak olarak geçiyor biliyorsunuz. İsteğe bağlı aynı ıspanak tüketiminde olduğu gibi yoğurtlanması da mümkün. Üstelik Türk Aşçı Haberleri bazı açıklamalarda yoğurtla tüketiminin özellikle demirin emilimini artırdığı bile ifade edilmektedir. Tercih sizin.
 
En İyi Sebzeli Yemeklerden Sirken Bulgurlusu Nasıl Yapılır?
 
Sirken Bulgurlusu...
Muğla Yemek Kültüründe Sirken Bulgurlusu İçin Kullanılan Malzemeler;
 
Dolu Dolu İki Avucumuzla Sap Bölümünden Tutmaya Çalışacağımız Ölçüde Bir Demet Sirken Otu
*     1 Avuç Bulgur
*     1 İri Kuru Soğan
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Kaşık Toz Biber
*     1-2 Kıtırak Biber
*     Tuz
*     1 Kase Süzme Yoğurt (İsteğe Bağlı)
*     3-4 Diş Sarımsak (İsteğe Bağlı)
 
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Sirken Bulgurlusu Yapılış Tarifi;
 
Sirken Bulgurlusu...
Soğanlar yemeklik doğranır. Zeytinyağı ile birlikte kavrulur. Toz biberi ilave edilerek karıştırılıp rengi ve lezzetinin soğanla buluşması sağlanır. 
 
Yıkanmış ve doğranmış sirken otu soğanların üzerine alınıp üzerine bir avuç bulgur ve tuzu konur. Kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu salması sağlanır. 
 
Sirken Bulgurlusu...
Kendi suyunu saldığında yeterli değilse bu aşamada bir çay bardağı kadar daha su ilave edilebilir. 
 
Suyunun fazlasını bulgurların şişerek çekmesi beklenir. Böylece bulgurlar pişmiş ve fazla suyunu da çekmiş olur.
 
Bu şekilde tüketilebildiği gibi istenirse sarımsaklı yoğurt yapılıp yarı soğuyan sirken ile karıştırılarak üzerine kırmızı biber yakılarak yenebilir.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 
Kaynak:
Türk aşçı haberleri


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler