İşgembe Nasıl Temizlenir?
İşkembe nasıl temizlenir diye merak eden çok olmuştur. Asırların lezzeti, bağışıklık sitemini güçlendiren en önemli besinlerden isgembenin temizliği nasıl yapılır? En iyi işgembecilere gittiğimiz zaman bol sarımsaklı bir işkembe çorbası içerken bazılarının aklına gelir!!! Acaba iyi temizlendi mi?
Kurban Bayramı geliyor. Birçok aile kesmiş oldukları kurbanın işkembesini kullanmak isteyeceklerdir. İste sizlere bayram çorbalarından en iyi işkembe temizlemenin püf noktaları nelerdir?
İşte püf noktaları ile işkembe temizliği nasıl yapılır?
İşkembenin seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok fazladır ancak sevenler de işkembeyi temizlemek istemez. Aslında işkembe, püf noktalarına dikkat edilerek kolay bir şekilde temizlenebilir. Hatta işkembeyi temizlemek zevkli hale bile gelebiliyor diyebiliriz.
Sağlığa oldukça faydalı olan işkembe, kemik erimesi problemi olan insanlara ilaç gibi gelir. Belli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesine engel olmak için vücuda kolajen takviyesi yapmak gerekmekte, dolayısıyla kolajen takviyesi için en ideal seçenek işkembedir. Kar gibi bembeyaz, tertemiz işkembe nasıl temizlenir? İşte püf noktaları ile işkembe temizleme…
İşkembe nasıl temizlenir? İşte püf noktaları ile işkembe temizliği nasıl yapılır?
İşkembe, eski zamanlardan beri tüketilen konsantre bir besin kaynağıdır. İşkembe, yenilebilir hale gelmek için uygun şekilde hazırlanması gereken sert bir ettir. Sert olması sebebiyle uzun süre (ortalama 4-6 saat) pişirmeniz gerekmektedir. Genellikle kaynatma veya haşlanma gibi yöntemleriyle pişirilir. İşkembenin nasıl kolay temizleneceği ve potansiyel faydaları da dahil olmak üzere işkembe hakkında bilmeniz gerekenler detayları ile haberimizde...
İşkembe nasıl temizlenir?
Öncelikle güvenilir bir kasaptan yeni kesilmiş hayvan işkembesi almanız gerekmektedir. İşkembe yeni kesildiği ve taze olduğu için kolay temizlenebilmesi açısından 1 gece buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir. İşkembenin içerisindeki pis kısmı kendiliğinden ayrılır.
Daha sonra işkembeyi 5-6 kez soğuk suda yıkamanız gerekmektedir. Daha kolay temizleyebilmek için işkembeyi parçalara ayırabilirsiniz. İşkembe temizliğinin birçok değişik yöntemi vardır. İşkembe, karbonat yöntemiyle çok kolay temizlenebilmektedir.
Karbonat ile işkembe temizlemek için gerekli malzemeler:
* Elinizin kokmaması için bir çift eldiven
* 4 litre su
* 1 çorba kaşığı karbonat
* Almış olduğunuz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanın işkembesi
* Karbonat ile işkembe nasıl temizlenir?
Öncelikle işkembeyi 5-6 kez soğuk suda iyice yıkamanız gerekmektedir. Sıcak suda yıkamayın çünkü işkembenin üstündeki tabaka sertleşir ve temizlenmezi zor olur.
Geniş bir tencerede suyunuzu kaynattıktan sonra içine 1 çorba kaşığı karbonat ekleyip karıştırın.
İşkembeyi kaynayan karbonatlı suda 2-3 saniye gezdirin ve çıkarın. Çok fazla bekletirseniz sertleşir.
Sudan çıkardığınız işkembeyi gererek üstündeki tabakayı sıyırın. Bu işlem sizi çok uğraştırmaz zaten kendiliğinden çıktığını göreceksiniz.
Sıyırdığınız işkembeyi bol suyla yıkayın.
Almış olduğunuz işkembenin hangi hayvandan olduğu temizleme açısından önemli değildir. Dana işkembesi de bu yolla kolayca temizlenebilmektedir.
Saray Usulü İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Ailece severek yiyeceğimiz işkembe çorbasını herkes sevmez. Peki işkembe çorbasının tarihinin Osmanlı mutfağına dayandığını biliyor muydunuz?
Gazipaşa haberler olarak sizler için araştırdığımız En meşhur çorbalardan
İşkembe Çorbası;
Ne de olsa saray erkanı ağzının tadını biliyor tabi. İşkembe çorbasını sevmeyenlere elbette lafım yok herkesin damak tadı aynı olmak zorunda değil ama sevenler için yayınlıyoruz bakın Osmanlı mutfağında işkembe çorbası nasıl yapılıyordu.
En İyi Bayram Çorbalarından İşkembe Çorbası Tarifi
En Meşhur Çorbalardan İşkembe Çorbasında Kullanılan Malzemeler:
* 500 gr kuzu işkembesi (temizlenmiş)
* 10 su bardağı (2.5 lt) su
* 4 çorba kaşığı un
* 2 adet yumurta
* 50 ml. sirke (1/5 su bardağı)
* 100 gr tereyağı (7 çorba kaşığı )
* 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
* 2 çay kaşığı salça
En Klasik Çorbalardan İşkembe Çorbası Hazırlanış Tarifi:
Temizlenmiş ve yıkanmış işkembeyi bir tencereye koyup üzerine suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. İşkembeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Suyunu süzüp pişen işkembeleri küp şeklinde fındık büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın.
Temizleyip doğradığınız işkembeleri üzerine su ekleyerek tekrar ocağa alın ve tekrar kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra suyundan 1-2 kepçe alıp bu suyla 4 çorba kaşığı unu sulandırıp bu sulandırdığınız unu yavaş yavaş tencereye ekleyin. Yaklaşık 10 dakika çorbanın kıvamı koyulaşana kadar kaynatmaya devam edin.
Başka bir kapta 2 yumurtayı sirke ve tuzla çırpın. İşkembe çorbasını ateşten alın. Çorbanın suyundan biraz alarak yumurtalı terbiyeyi biraz ılıtın. Ilınan terbiyeyi İşkembe çorbasını karıştırarak ekleyin ve çorbaya iyice yedirin. Tencerenin kapağını kapatıp 5-10 dakika çorbayı dinlendirin.
Bu arada tavada tereyağını kırmızı pul biber ve salça ile ezerek kızdırın. Çorbanın üzerine biberli yağı gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun...
En Meşhur Çorbalardan Not :
Saray mutfağında işkembe çorbasına sarımsak konmuyordu. Ama sarımsak sız işkembe çorbası mı olur diyenler limonlu sarımsaklı sos hazırlayıp servis esnasında çorbasına ekleyerek tüketebilir.
Ayrıca işkembeler pişerken ilk kaynama suyuna da birkaç parça sarımsak atmak evinizin kötü kokmasını engelleyecektir.