Gazipaşa Mutfak Kültüründe Ekmek yapımı hatırın yoğrulması ile başlar. Hamur mayalanır. Bu arada ekmek sacı küllenir. Niye mi? Ekmek yanmasın deye. Senit, sırana, oklava, şiş hazır edilir.
Bir Şepit Atıver Bakeen...
Bizde ekmek yufkadır. İmece usulü ile mahalledeki yakın evlerin hanımları tarafından yapılır. Ekmek yapılır da laf edilmez mi. Ekmek açmasını bilmeyen evlenmez derlerdi eskiden.
Aantalya Gazipaşa Mutfak Kültüründe Ekmek yapımı hatırın yoğrulması ile başlar. Hamur mayalanır. Bu arada ekmek sacı küllenir. Niye mi? Ekmek yanmasın deye. Senit, sırana, oklava, şiş hazır edilir.
Geleneksel Anadolu mutfağında
Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemeklerinin yanında Sabahleyin veya akşam üzeri yapılmaya başlanır ekmek. Hatırı bezesini açan kadar ekmeği pişiren de önemlidir. Yardımcı olarak bezeci ve ön açıcı bulunur. Ekmekler nar gibi kızara kızara yığın yığın olur.
Bu arada ev halisi, çor cocuk, yoldan geçenler ve şepit yolu gözleyen yaşlılar için şepitler atılır. Az açılmış kalın ekmeğe şepit denir. Pişirmek çok önemlidir şepiti. Puf puf şişmeli şepitler. Şepitler yağlanır.
inek yağı veya zeytin yağı ile çomaç edilir sıcak sıcak yenir. Bu arada kapama(gözleme) ici hazır edilmiş çay ocağa konmuştur.
Ekmeğin sonu kapama ile biter. Ekmek yığınları uygun yerlere konur. Ilerde ihtiyaç kadar alınıp tavlanır burasını ayrı bir yazı ile paylaşacağım. Ekmek sonunda kapama çay ile bir sonraki ekmek kime yapılacak kararlaştırılır.
Antalya
Gazipaşa Yemeklerinin ve Gazipaşa sofralarının vazgeçilmezi yufka ekmek hakkında Unuttuğum yerleri de siz söyleyiverin baken.
Ünzüle GÜLCAN ve ailesine de komşu ve sevenleri bir ekmek yapmışlar. Bunu da bizimle paylaşmışlar. Teşekkür ediyoruz. Afiyet olsun. Bereketli olsun.
Kaynak:
Hasan BARIŞKAN ' nın Sosyal ağından alınmıştır.