Rusya Ve Çin Arasında Dikkat Çeken Yakınlaşma
Rusya, Kovid-19 salgını nedeniyle dünya piyasalarındaki durgunluğun getirdiği zorluk ve Batı’nın son dönemde kendisine karşı aldığı yaptırım kararlarına karşılık "stratejik ortağı" Çin ile safları sıklaştırmak için çaba sarf ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in göreve gelmesiyle 2000’lerden itibaren Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler ivme kazandı. Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkiler ağırlıklı olarak ekonomi ve enerji üzerinden gelişiyor.
Dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol ihracatçılarından Rusya için dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından Çin piyasası Rus enerji şirketlerinin iştahını kabartıyor. ABD’nin Afganistan’a asker yerleştirmesi ve eski Soyvet ülkelerinde askeri üsler edinmesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde genelde birlikte hareket eden Rusya ve Çin’i askeri ve güvenlik alanında iş birliğine götürdü.
Rusya ve Çin arasında dikkat çeken yakınlaşma...
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta içinde, Çin ile Rusya arasında iyi komşuluk, dostluk ve iş birliği anlaşması imzalamasının 20. yılı dolayısıyla Çin'e resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Batı'nın Rusya ve Çin'i yaptırımla tehdit ettiği bir dönemde Lavrov, daha Çin'e ulaşmadan ABD ve AB'ye mesajlar gönderdi. Batı'nın, diğer ülkelerin kalkınmasını engellemek için baskı girişimlerine dikkati çeken Lavrov, iki ülke arasındaki ekonomik kalkınmada, ABD karşıtlığı üzerinden gelişen ilişkilerin güçlenmesine atıfta bulundu ve ortak hareket etmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
Son yıllarda Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler ağırlıklı olarak ekonomi ve enerji üzerinden gelişiyor. Aslında Moskova ve Pekin arasındaki güçlü ekonomik ilişkilerin geçmişi Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşuna dayanıyor. 1949'da Çin kurulduktan sonra Sovyetler Birliği'nden destek alarak Sovyet tipi ekonomik sistemi hayata geçiren Pekin, Moskova ile ticari ve ekonomik ilişkileri karşılıklı olarak geliştirdi.
Bir süre sonra komünist blok içerisindeki sorunlar nedeniyle bu ilişkiler bozuldu ve Sovyetler Birliği çökünceye kadar ilişkilerde ilerleme kaydedilmedi.
RUSYA İLE ÇİN İLİŞKİLERİ PUTİN DÖNEMİNDE İVME KAZANDI
Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in göreve gelmesiyle 2000'lerden itibaren Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler ivme kazandı. İki ülke stratejik ortak oldu. Rusya'nın Çin'e petrol ve ham madde, Çin'in ise Rusya'ya ekipman, makine ve tüketim malları ihracatı ticaret hacminde önemli bir paya sahip oldu.
Bugün Çin ile Rusya arasında yıllık ortalama ticaret hacmi 100 milyar doları aşıyor. Çin için Rusya, onuncu sırada bir ticaret ortağı. Rusya için Çin ise en büyük ticaret ortağı.
ABD'yi 2030'a kadar geçerek nominal gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) açısından dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenen Çin, Kovid-19 salgını nedeniyle dünyanın önde gelen ekonomilerinin zorluklarla boğuştuğu 2020'de de yüzde 2,3 büyümeyi başardı.
Bu anlamda, Lavrov'un Çin ziyaretinde ekonomi ve ticaret özel öneme sahip oldu.
Lavrov'un ziyaret öncesinde, "Rusya ve Çin'in dolar kullanımını azaltması, yaptırım risklerinin ticarette ulusal veya dolara alternatif para birimleri kullanılarak azaltılabileceğini belirtmesi ve Batı tarafından kontrol edilen uluslararası ödeme sistemlerinden uzaklaşma" önerisi dikkati çekti. Lavrov'un önerisi, pek çok platformda ticarette yerel para birimlerinin kullanılması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Rusya zaten, ABD'nin yaptırımları nedeniyle 2018'den bu yana rezervlerinde doların payını azaltarak altın, avro ve yuanın payını artırmıştı.
ÇİN PİYASASI RUS ENERJİ SEKTÖRÜNÜN İŞTAHINI KABARTIYOR
İki ülke arasındaki ilişkilerde enerji konusu da önemli bir yere sahip. Dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol ihracatçılarından Rusya için dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından Çin piyasası Rus enerji şirketlerinin iştahını kabartıyor.
Rusya ile Çin arasındaki enerji ticaretinin sembol projelerinden Sibirya'nın Gücü Doğal Gaz Boru Hattı, 2 Aralık 2019'da devreye alınmıştı. Projede toplam maliyetin yaklaşık 20 milyar dolar olması beklenirken, Rusya boru hattıyla Çin'e 30 yıl boyunca yılda 38 milyar metreküp doğal gaz sevk etmeyi planlıyor.