Son Dakika: Dünya Türk Siha'larını Konuşuyor...
Alman medyası ve Yunan medyasından Türk SİHA'larına övgü
Türk SİHA'larına dünyadan her gün yeni bir övgü geliyor. Güçlü altyapısı ve yüksek teknolojisi ülkelerin dikkatini çekiyor. Alman gazetesi Die Welt ve Yunan basını Türk SİHA'larına haberlerinde geniş yer verdi. SİHA'ların başarılarına vurgu yapıldı.
Savunma sanayide adından sıkça söz ettiren Türkiye'nin yerli ve milli araçlarına övgüler devam ediyor. Gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) başarıları son olarak Alman ve Yunan medyasında geniş yer buldu.
Alman Die Welt Gazetesi, "Etkili Türk SİHA'ları ihracatta nasıl hit oluyor" başlıklı haberinde Türk SİHA'larını mercek altına aldı.
"ABD ve İsrail'in yerini Türkiye alıyor"
Haberde, NATO üyesi Polonya'nın 24 adet Türk SİHA'sı sipariş ettiğine işaret edildi. Türk SİHA'larının yüksek teknolojiyle donandığı vurgulandı. "ABD ve İsrail'in yerini Türkiye alıyor" ifadeleri haberde dikkati çeken ayrıntı oldu. İki ülkenin Batı’daki SİHA pazarını uzun süredir elinde tuttuğuna işaret edildi. "Bu durum, Türkiye’de üretilen çok daha ucuz bir alternatif ile birlikte değişiyor" denildi.
Gazete, çok daha fazla ülkenin Bayraktar TB2 almak istediğine vurgu yaptı.
Sürü halinde ilerleyen SİHA'lar, rejim hedeflerini tek tek imha etti... Yunan basınından övgü
Yunan basını da alanında en iyiler arasında yer alan, Bayraktar TB2 ile Türklerin kendilerini dünyaya ispatladıklarını yazdı.
Türkiye’nin İHA VE SİHA'larda Irak'ın kuzeyi, Suriye ve Karabağ’da kendini ispat ettiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin kendi sınırlarında da daha güçlü duruma geldiği analizi yapıldı.
Yunanistan’da bir başka haber sitesi ise, "Türkiye’nin SİHA'ları neden bu kadar satıyor" başlığıyla konuyu değerlendirdi. Haberde, Türk SİHA'larının test edildikleri ve kullanıldıkları her yerde tam puan aldıkları vurgulandı.
Türk SİHA’ları dünyada adından söz ettiriyor
Türkiye’nin yerli ve milli olarak ürettiği SİHA’lar, özellikle Azerbaycan’a ihraç edildikten sonra büyük başarılar elde etti. Azerbaycan ordusunun, yıllardır Ermenistan işgali altında olan Karabağ’ı geri almasında Bayraktar TB2 SİHA’lar önemli bir rol oynadı.
Azerbaycan askeri kaynaklarına göre, Bayraktar TB2 yüzlerce Ermenistan askeri aracını ve hedefini başarıyla imha etti.
Polonya bir ilk oldu
Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan’dan sonra Polonya semalarında uçacak.
Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SİHA ihraç etmiş olacak.
Türkiye'nin gökyüzündeki başarı imzası: Yerli İHA ve SİHA'lar...
Suriye'de özellikle İdlib bölgesine yoğunlaşan 'Bahar Kalkanı Harekatı'nın şu ana kadar başrolünde yerli ve milli İHA ve SİHA'lar var. Hareket eden neredeyse her şeyi çok büyük bir hassasiyetle vurma yeteneğine sahip Türk hava araçları, meskun mahalde sergiledikleri performansla da mikro cerrahi benzeri bir operasyona imza atıyor.
Peki, Türkiye bu imkan ve kabiliyetleri ne kadar sürede kazandı? Bu süreçte neler yaşandı? Hangi ülkeler 'eski ve bozuk İHA'ları Türkiye’ye satıp, hangi ülkeler 8 saat önceki görüntüyü TSK'ya 'Anlık' diye iletti? İşte Türkiye'nin son yıllardaki en önemli başarı hikayelerinden biri olan 'Yerli ve milli SİHA/İHA' yolculuğunun detayları…
İHA ve SİHA nedir, ne işe yarar?
Türk İHA ve SİHA'larına giden kilometre taşlarına bakmadan önce bazı noktaları yeniden hatırlamakta fayda var. İHA ve SİHA'lar görev türleri, ağırlıkları, motorları, kanat tipleri ve menzillerine göre değişebiliyor. Bu değişimlere göre de söz konusu hava aracına sınıflandırma yapılıyor.
Keşif, gözetleme, nakliye, deniz karakol, arama-kurtarma gibi alanlarda etkin olarak kullanılan bu hava araçlarının en önemli çarpan etkisi taarruzda da kullanılabilmeleri. Yakın hava desteği vermekle kalmayıp, hedef işaretleme, hava savunma sistemlerinin imhası ve hava sahasının savunulması gibi çok önemli görevleri de üstlenebilmeleri ayrı bir meziyet. Yakın zamanda İHA ve SİHA'ların bu görevlerden çok daha fazlasını, etkin ve düşük maliyetle yürütebileceklerini de düşünürsek, bu teknolojiye sahip ülkelerin diğerlerine oranla ne denli bir üstünlüğe kavuşabildikleri net şekilde görülüyor.
Türkiye’ye ilk İHA’lar 1993’te geldi
Türkiye, özellikle 1990'lı yılların başında terör olaylarının ardından bölgede İHA'ların çok önemli bir güç olacağını, bu teknoloji henüz çok yeniyken anlayabilmiş ender ülkelerden biri. Bu nedenle ülkemizde İHA sistemlerinin geliştirilmesi ve TSK envanterine girmesi yönündeki çalışmalar, dünyadaki gelişmelere paralel olarak 1980'li yılların sonunda kendini gösterdi.
Meggitt firması üretimi olan Banshee sistemi, ilk insansız hedef uçağı olarak 1989 yılında TSK tarafından kullanılmaya başlandı. 1993 yılında Almanya tarafından hibe edilen 5 adet Canadair firması üretimi CL-89 İHA'sıyla 1994 yılında uçuşlara başlandı. Fakat lojistik sıkıntılar ve kaza kırımlar nedeniyle sistem kısa süre içinde envanterden çıkarıldı.
Takvimler 1989'u gösterdiğinde ABD'li General Atomics tarafından ilk İHA'lar üretilmeye başlandı. Bu teknolojinin sağlayacağı avantajları gören Türkiye, müttefikinden GNAT İHA'ları ithal etmek için adım attı ve 1993 yılında Türkiye ilk GNAT İHA'larına kavuşmuş oldu. GNAT 750'ler uzun yıllar kullanıldı. Bu araçlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren ilk İHA'lardı.
Milli dönem için yerli firmalar devreye giriyor
GNAT'ların tedarik sürecine paralel olarak, bu araçların yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi için kamu bürokrasisi adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından sırasıyla; İHA-X1 (1992), Turna- Keklik (1996), Pelikan- Martı (2003), Gözcü (2007), Öncü (2008), Şimşek (2012) ve en nihayetinde de ANKA insansız hava araçları geliştirildi. Ayrıca rotorlu İHA (2012) gibi çalışmalar da yapıldı.
1990 yılında TUSAŞ tarafından çalışması başlanılan İHA-X1 Şahit sistemi, ilk üretilen yerli İHA idi. 1992 yılında iki adet üretilmiş, ancak seri üretimi gerçekleşmemişti.
Gabar Dağı eteklerinde atölye kuruldu
Kamu tarafında bu adımlar atılırken, sivil olarak da bu teknolojiyi Türkiye'ye kazandırmak için çalışan şirketler oldu. Onlardan biri de bugün dünya genelinde sektördeki herkesin yakından takip ettiği Baykar Savunma oldu.
2000 yılının hemen başında bu projeyle ilgili adımlar atmaya başlayan Baba Özdemir Bayraktar ile oğulları Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın hikayesinin başladığı yer Şırnak'tı.
Şırnak 6. İç Güvenlik Tugayına yapılan bir ziyarette, tugaydaki komutanlardan Yarbay Melih Gülova, Özdemir Bayraktar'a şehit kanlarını göstererek, teröre karşı teknolojik bir çare bulmaya çalıştığını söyledi. Bunun üzerine Tugayın bulunduğu Gabar Dağı'nın eteklerinde atölye kuruldu.
Yine aynı dönemlerde Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında, 24 Aralık 2004'te Anka’nın geliştirme sözleşmesi imzalandı.
Tüm bunlar alt alta geldiğinde aslında İHA-SİHA başta olmak üzere insansız hava araçlarında sahip olunan imkan ve kabiliyetlerin ilmik ilmik işlendiği görülüyor.
Alınan Heron'lar çürük çıktı, milyonlarca dolar boşa gitti.
Gelinen noktada geçmişte yaşananların da büyük etkisi var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye’nin yerli ve milli SİHA-İHA'ları gündeme geldiğinde sıklıkla söylediği 'Kötü komşu ev sahibi yaptı' cümlesi geçmişe de ışık tutuyor.