Alabaharda Bir Göç Kavgası...
Bir Yayla Fotoğrafının Hatırlattıkları...
GAZİPAŞA Yund Yaylası Şanşalı obasının TAŞLICAOLUK yayla mezarlığından doğuya Topaktaş'a bakan bu fotoğraf bana çok şey hatırlatır. Bu mezarlıkta EKREM adında bir erkek kardeşim yatıyor. 1958'de 1,5 yaşında güneş çarpmasından öldü. Kocakarı ilaçları ile ölüp gitti garibim. Ben o zaman 9 yaşında idim. Mezarlığın batısından Söğütçük pınarı çıkardı. Söğütçük'ün batısında Söğüt Alanı diye bir düzlük vardır.
Burayı Mulumulular ekerler.. Şimdi Daranlılar Söğütçük suyunu İnce Çayır vadisindeki aşağıya Eğri Muğar'a taşıdılar. Eğri muğar eskiden sürülerin tuzlandığı bir yerdi. Önce tuz sonra su var.. Eğri Muğar yüzünden Şanşalı obası ile Daranlılar arasında yayla kavgası oldu. Silahlı çatışma çıktı. Bizim Halaoğlu Ahmet Uysal burada ayağı krıldı ve aksak kaldı. Onu babam senelerce Eğirdir kemik hastanesine götürüp getirdi. Pınarın çevresi de eski Güneyli Yurdu'dur.
Çok eskiden Barçın'a göçen Seyfeli, Salmanlı, Kıcıklı ve Güneyliler, bir alabaharda Barçın'a giderken Daranlılar köprüde bekleyip yolu kesmis. Yaylalarda karların tam erimeyip tepelerin karlı olduğu mevsime Alabahar denir. Alabaharda coşkun sudan geçme imkanı da yok. Herhalde sürüleri Daran köyünün bahçelerine zarar veriyor diye. Bizimkiler de sürüler, çocuklar ve yüklü hayvanlarla ne yapsınlar acele ile geri dönüp önce bu Güneyli Yurdu'na konmuşlar.
Burada gür sayılan bir kaynak akardı su var ama güneş yok. burası Yüğlük dağının tam kuzey yamacıdır ve güneş görmez. Burada ahali birkaç sene eğleşmiş ama buymuşlar, donmuşlar. Bakmışlar olmayacak Güneyliler ve Seyfeliler şimdiki Yund oluğuna Şanşalılar ise Taşlıcaoluk'a yerleşmiş. ..
(Resmi çeken arkadaşa teşekkürler beni nereden nerelere götürdü..)
Çok soğuk olduğundan oba burada kırılmaktansa şimdiki Taşlıcaoluk tarafına göçmüş. Mezarlıktan karşıya bakınca orada 8-10 tane yaşlı katran ağacı görünüyor. Buraya Küçük Katran denirdi. Daha aşağısında Büyük Katran vardı. Karşıda sondaki başı ormanlı Tepenin adı da Koçaş Tepesidir.
Taşlıcaoluk'ta su yoktur yani kıttır. O yüzden bazen Taşlıcaoluk kurudu mu ahali 3 km batıdaki Söğütçük'ten kabaklarla güğümlerle sırtında su çekerdi. Vay bu yayla kadınlarının çektikleri.. Çaldan odun çek Söğütçükten su çek.
Resimdeki mezarlığın alt tarafında Yerden Güplü diye bir mağara vardı. Taş atardık ve bir kaç dakika ses verirdi.Eski çobanlar bu mağaranın Ermenek'e çıktığını söylerdi. Doğru olduğunu sanmıyorum çünkü Ermenek ile aramızda derin Daran çayı vadisi vardır.
Sn. Ali YILDIZ'in sosyal ağından alıntıdır.