loader
Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?

Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?

Gazipaşa örf adet ve gelenekler 'inde Doğum ve Sonraki Törenler: Doğum öncesi akraba ve komşulardan tecrübeli ve yaşlı kadınlar evde toplanır..

Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?
 
Gazipaşa örf adet ve geleneklerinde Doğum ve Sonraki Törenler: Doğum öncesi akraba ve komşulardan tecrübeli ve yaşlı kadınlar evde toplanır. Anne adayının yanında ayrılmazlar. Doğumu en tecrübeli kadın yaptırır ve ömür boyu çocuğun ebesi olarak kalır.
 
Gazipaşa kültürünün hakim olduğu Gazipaşa’da gelenek ve göreneklerde bu kültürün etkisi günümüzde de hissedilmektedir...
Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?
Gazipaşa Yörük kültüründe Doğum gerçekleşince bebeğin göbeği kesilerek bağlanır. Zaman geçirmeden yıkanarak bir beze sıkı sıkı sarılır.(Kundaklanır)
 
Doğumdan sonra göbedelik töreni yapılır. Bu tören yapılırken maddi durumu iyi olanlar ziyafet verir, iyi olmayanlar ise lokum ve büskivi dağıtırlar.
 
Gazipaşa Yörük kültüründe Ad verme:
Ailenin en yaşlı erkeği çocuğu kucağına alarak kulağına ezan okuyarak ismini verir.
Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?
Gazipaşa Yörük kültüründe Tuzlama: 
Bebek doğduktan 3 gün sonra yakın komşularının ve akrabalarının toplandığı ev ortamında bebek bal karıştırılmış tuzla tuzlanır. (Büyüdüğünde teni kokmasın diye)
Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?
Gazipaşa Yörük kültüründe Diş Diricesi:
(Gölleme) Bebeğin ilk çıkardığı dişi gören ilk kişi çocuğa hediye alır. Ve diş diricesi (nohut, mısır, fasulye ve buğdayın harşlanmasıyla yapılan yiyecek) pişirilerek gelenlere ikram edilir. Gelmeyenlere gönderilir.
Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?
Günümüzde ise gelişen teknoloji sayesinde bebeğin cinsiyeti, sağlıklı mı yoksa özürlü mü olduğu önceden belirlenebilmekte, hastanelerde hijyenik ortamda doğum yaptırılmaktadır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler