Ermenek sınırından başlayarak bir kol Taşkent, Hadim, Bozkır ve Seydişehir’e kadar uzanan bir hat üzerinde, bir kısmı da Çumra, Akören ve Ilgın taraflarında...
Sarıkeçili Yörüklerinin Hane Sayısı 153
M.Yavuz ÇOLAK
Sarıkeçililer bin yıldır Anadolu’da Toroslarda konup göçen, bugün 153 haneye kadar düşmüş, gittikçe azalan bir kültür hazinemizdir. Orta Toroslarda, yaz mevsimini Konya ve Karaman il sınırlarında birçok ilçeyi kapsayan yüksek rakımlı yaylalarda geçiriyorlar.
Antalya
Gazipaşahaberler Olarak Yaptığımız Araştırmada
M.Yavuz ÇOLAK'ın kayıtlarında Ermenek sınırından başlayarak bir kol Taşkent, Hadim, Bozkır ve Seydişehir’e kadar uzanan bir hat üzerinde, bir kısmı da Çumra, Akören ve Ilgın taraflarında yazı geçirirler.
Kışlak olarak ise Mersin iline bağlı sahil kesiminde batıda Aydıncık-Bozyazı, doğuda Silifke-Erdemli ve kuzeyde biraz yukarı kesimlerde de Mut-Gülnar ilçelerini içine alan coğrafyayı kullanmaktadırlar.
Anadoluda
Yörük Kültürü Nedir dediğimize Yayla göçü ilkbaharda nisan- mayıs başlarında, sonbahar göçü ise eylül-ekim aylarında mevsim şartlarına göre bir ay erken ya da bir ay geç başlayabilmektedir. Ortalama 40 günü bulan bu göçler esnasında, bazen bir gün bazen bir hafta konakladıkları duraklarda, bin bir çeşit zorlukla karşılaşıyorlar.
Ortalama olarak üç günde bir her durakta göçü yükleyip indirmek oldukça yorucu ve meşakkatli bir yolculuğa sebep olmaktadır. Yerleşik halkın aciz tacizleri de işin cabası olmakta, keçi sürüleriyle sabit kalacağı yaylağına varıncaya kadar çok zorlu bir etabı aşmak zorunda kalıyorlar.
Göç eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı İbrahim Yagal, Ali Uçar (Guş Ali) yörükler hakkında sürekli bilgi akışı sağlayan canlı kaynaklardan biri. Fakat yıllardır birikmiş, çözüme kavuşturulamamış ağır sorunları var. Mücadelesini verdikleri sorunlar hep sürüncemede kalmış, onlar da gölge etmeyin başka ihsan istemez noktasına gelmişlerdir.